Comentarii pe articolul Cum ar trebui schimbat Codul Muncii. Ce sugestii aveti?


Sistem de munca mai flexibil si recunoasterea vechimii in munca din alte state la intoarcerea in tara.

Stefania la 31 Martie 2010, ora 11:20
Cred ca un Cod care sa prevada un sistem de munca mai flexibil este o buna abordare. De exemplu sa se poata prevedea posibilitatea munci platite acasa pe proiecte, deoarece ai nevoie numai de computer, inclusiv in sistemul de stat. Firma ar cheltui mult mai putin cu utilitatile, mai ales iarna, iar salariatii nu ar mai munci noptile in firma pana fac infarct si mor, eventula si intr-un mediu tensionat. Practica asta este curenta in multe tari ca de ex. U.K. si treburile merg bine.

O a 2-a problema este sistemul de stat in care majoritatea salariatilor cu statut de functionar public nu mai au voie sa lucreze nimic privat decat cercetare sau invatamant. Cati sunt in aceasta situatie ? Mai ales ca apar si perioade de criza cand acesti bugetari sunt siliti sa ia concedii fara plata, sau se reduc posturile. In aceste cazuri cum se descurca acesti salariati daca nu au posibilitati legale de a munci part-time sau chiar sa poata sa dezvolte propria afacere si sa plece daca pozitia de la stat nu inseamana eficienta si satisfactia muncii din cauza incompetentei conducerii sau a politizarii excesive?

O alta problema este recunoasterea vechimii in munca in cazul in care ai fost angajat cu contract la firme din alte tari (sa zicem U.E. dar nu numai). Am lucrat cu contract de munca in Germania si cand m-am intors in tara nu mi-a fost recunoscuta vechimea de acolo din lipsa de legislatie. Mi s-a spus ca la pensionare sa vin cu toate actele. Din cauza asta acum am pe cartea de munca o vechime mai mica cu 4 ani decat in mod normal si asta se reflecta in sporul de vechime la salariu. Culmea este ca in Germania mi-a fost recunoscuta vechimea din tara integral, pe baza adeverintelor de vechime traduse legalizat, iar leafa de acolo a fost stabilita si in flunctie de asta.
la 31 Martie 2010, ora 13:42
Ai perfecta dreptate si eu am lucrat 7 ani dincolo si m-am intors in tara in speranta ca e mai bine, dar de 2 ani incerc sa-mi caut ceva decent de lucru si nimica doar avansuri si atat. e jalnic unde a ajuns tara asta, daca nu as avea familie si maine m-asi intoarce inapoi

  Inapoi la articolul Cum ar trebui schimbat Codul Muncii. Ce sugestii aveti?

Setari Cookie-uri