Comentarii pe articolul Bancherii, obligati sa dea clientului explicatii scrise privind notiunile din contract


pesimistul bine temperat

Paliga Sorin la 11 Noiembrie 2010, ora 16:05
Sunt un pesimist bine temperat: în condițiile în care sistemul bancar românesc a fost acaparat, să zic așa, e marile bănci, nu cred că statul român mai are aici vreo putere. Era cât pe ce să privatizeze și c.e.c.-ul, bancă de la bun început integral a statului, creată la final de sec. 19 după cîștigarea independenței de stat, urmată –firesc – de independența bancară. Ulterior, România a redevenit dependentă și, contrar a ceea ce se crede, încă din anii ’70 și ’80, din vremea comunismului victorios la orașe și sate. Faptul că, la finalul anilor ’80, România achitase acele datorii nu înseamnă mare lucru și, în orice caz, nu a însemnat deloc independență financiară, cum eronat s-a spus, insinuîndu-se ideea că regimul Ceaușescu era un „regim patriotic”, cu dragoste de neam.
De atlfel, s-a văzut recent cum diverși reprezentanți ai marilor bănci au proferat, pe față, amenințări de tip șantaj la adresa guvernului: dacă nu faceți cum vrem noi, provocăm haos pe piețele bancare. Nu mai țin minte cum îl chema pe domnul cu pricina, unul din marii șmecheri ai zilelor noastre, din păcate unul dintre șmecherii influenți și cu cont gras.
ei conduc România, ei decid, ei arbitrează; parlamentarii se fac că elaborează legi, legile vin gata scrise de la ăia.
la 15 Noiembrie 2010, ora 10:19
Stimate domn Pesimist $ Temperat,
Ma declar un Temperat& Optimist iar atunci cind citesc un comentariu decent, in care vocabularul " manelo-mahala" lipseste, devin si mai optimist.
In principiu de acord cu precizarile din comentariu. O analiza ref la decizia lui Ceausescu de a rambursa creditul de la BM, total neinspirata, trebuie sa aibe in vedere si urmatoarele:
- in vara-toamna lui 1988 Ceausescu a facut un sir de vizite in citeva tari arabe si din Asia, toate tari in curs de dezvoltare;
- intr-un comunicat s-a precizat faptul ca s-a discutat despre infiintarea unei banci pentru tarile in curs de dezvoltare, finantata in mare parte de citeva tari exportatoare de petrol.
Aceasta a fost o decizie, pe care o las sa fie comentata de altii, si care insa nu a mai fost si nu este mentionata. Ne putem imaginam ce s-ar fi intimplat daca aceasta Banca ar fi fost creata ??.
Iar ca interventia mea sa fie cit mai transparenta, precizez ca :
- nu am fost membru PCR, dar puteam sa devin, deoarece am lucrat pe citeva mari santiere ;
- in ian 1990, prin discutiile avute, am atentionat asupra capitalismului primitiv care va veni in Romania;
- in jur de 2000, vrind sa obtin un credit, am spus direct pers de la bancile pe care le-am contactat ca au o politica "singeroasa" , prin ascunderea datelor din contract, prin faptul ca clientul nu stie care este suma totala pe care o are de rambursat.

  Inapoi la articolul Bancherii, obligati sa dea clientului explicatii scrise privind notiunile din contract

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile