Comentarii pe articolul Notarii, despre cum poate fi instrainat dreptul de proprietate asupra unui imobil


Actele de proprietate aflate in copie la banci!!

Arbanas la 1 August 2008, ora 12:30
Actele de proprietate aflate in copie la banci!!
1. Cand vrei sa accesezi un credit cu ipoteca pe un imobil existent trebuie sa pezinti la banca TOATE actele in original al imobilelor pe care le detii (o situatie). Se fac copii ale acestor acte si se vizeaza "conform cu originalul" de consilierul bancii, urmand a se face evaluarea imobilului de catre evaluatorul agreeat de banca pentru garantia reala a imprumutului.
La semnarea contractului de credit cu garantie imobiliara banca iti retine si copiile altui bun (imobil-teren, apartament...) la dosar sub motivul ca daca eventual nu poti plati ratele la un moment dat, demonstrezi ca esti solvabil pentru ca ai ce sa vinzi, adica alt imobil decat cel cu care ai garantat! Asa se face ca banca nu-ti restituie actele de proprietate ale imobilului care NU reprezinta garantia dar nici nu-ti da ceva scris ca au ramas la ei acele acte ; implicit nu-si asuma nicio responsabilitate cu privire la siguranta proprietatilor tale.
Te trezesti, asadar, ca toate actele tale de proprietate se gasesc la o banca sau alta fara sa ai o asumare a bancii (in afara de una verbala) privind siguranta proprietatilor tale (altele decat cea ipotecata pentru creditul accesat).
2. Exista si procedeul bancii X cand se intocmeste dosarul cu toate actele inclusiv cele de proprietate si din diferite motive nu mai ai nevoie de credit, adica renunti a mai semna contractul de credit cu ipoteca, dar NU ti se restituie actele de proprietate desi este evident ca Nu ai devenit clientul banci! Aceasta situatie este des intalnita si nu o gasesc legala si mai ales linistitoare stiind ca ai actele unui imobil undeva la o banca intr-un departament sau altul fara ca tu sa finalizezi sau sa ai vreo relatie contractuala cu acea banca! Nu ai acces sa discuti cu "seful" decat prin consultantul de la ghiseu iar la cererea scrisa de a ti se inapoia actele, ori nu ti se raspunde ori ti se spune ca "asta-i politica bancii".
Opinia dumneavoastra si care este rezolvarea?
Multumesc
Ramona Talpos la 2 August 2008, ora 13:06
Salut! Pentru situatia de la punctul 1, as vrea sa stiu daca te-ai referit la o anumita banca (daca tie asa ti s-a intamplat) sau daca este ceva ce ai auzit din diverse surse. Totusi, asa cum ai spus, banca iti retine copii ale actelor de proprietate, originalele ramanand la proprietarul de drept. Posibil sa fie o masura de siguranta a bancii sa garantezi si cu un alt bun in cazul in care imobilul pentru care ai accesat creditul se depreciaza, sau (doamne-fereste) se prabuseste ca urmare a unei calamitati. Nu este probabil, dar nici imposibil.
Pentru situatia de la punctul 2 banuiesc ca banca iti retine tot copii ale actelor din motive de, hai sa zicem, marketing. Adica ei isi fac o baza de date cu posibili clienti ai bancii care ulterior sa fie targetati in vederea accesarii unor asigurari impotriva dezastrelor naturale, de exemplu, pentru locuintele pe care le au in proprietate.
Mentionez ca nu lucrez in domeniul bancii, deci nu am de ce sa fiu partizana.

  Inapoi la articolul Notarii, despre cum poate fi instrainat dreptul de proprietate asupra unui imobil

Setari Cookie-uri