Termenul 2015 pentru adoptarea euro ar trebui mentinut

Isi doresc romanii preturi mai stabile si dobanzi mai mici? Atunci Romania ar trebui sa mentina obiectivul 2015 pentru adoptarea euro.

Trebuie sa ne si facem treaba pentru a indeplini anumite conditii minimale, obligatorii, pana atunci.

Aderarea la zona euro inseamna disciplina si disciplinare

Aderarea la zona euro inseamna in primul rand disciplina si disciplinare, inseamna o rata a dobanzii nu mai mare cu 2 puncte procentuale decat media europeana a dobanzilor pe termen lung din primele trei tari cu cele mai mici rate ale dinflatiei. Inseamna o inflatie semnificativ diminuata, care sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5% rata inflatiei din cele trei state membre cu cea mai mare stabilitate a preturilor.

Inseamna un deficit bugetar si o datorie publica limitate. Deficitul public nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB. Datoria publica nu trebuie sa depaseasca 60% din PIB. Marjele de fluctuatie de maximum 15%, stabilite prin mecanismul cursului de schimb in Sistemul Monetar European trebuie sa fie respectate cel putin doi ani premergatori verificarii.

Aceste lucruri se fac. Timpul cosmetizarilor a trecut, iar modernizarea functionarii statului roman si rezolvarea problemelor mari, structurale, cu care ne confruntam este in plina derulare.Provocarile mari ale Romaniei vin tocmai din zona inflationista si din ale celor derivate din costurile creditarii, adica din dobanzi. Insa cu cat mai repede, cu atat mai bine!

Datoria publica, exprimata ca procent din PIB, pozitioneaza Romania pe locul 4 in UE-27, in anul 2010, fiind de numai 30,8% din PIB, fata de media europeana de 80% din PIB (Eurostat, 26 aprilie 2011).

In privinta deficitului bugetar, Romania a reusit sa reduca decalajul inregistrat fata de media europeana, aplicand masuri pentru diminuarea acestuia pana la nivelul de 6,4% din PIB in anul 2010. Media europeana a atins acelasi nivel, de 6,4% din PIB (Eurostat, 26 aprilie 2011).

Inflatia anuala in UE a crescut la 3,1% si in zona Euro la 2,7% in martie 2011, fata de 2,9% in luna anterioara, respectiv 2,4%. Romania are cea mai ridicata inflatie din UE. Cele mai mici salturi de preturi anuale au avut loc in Irlanda (1,2%), Suedia (1,4%) si Cehia (1,9%), iar cele mai ridicate in Romania (8,01%), Estonia (5,1%), Bulgaria si Ungaria (cu cate 4,6%). Comparativ cu luna anterioara, inflatia anuala a crescut in luna martie 2011 in 18 state membre, s-a mentinut stabila in 5 si a scazut in alte 4 state (Eurostat, 15 aprilie, 2011).

Altfel, Romania nu va fi niciodata pregatita pentru nimic. Apartenenta noastra la zona monetara europeana presupune insa conditii dure de competitie si competitivitate. Le putem cultiva mult mai sanatos in interiorul zonei monetare europene decat in afara lui.

Sunt multi economisti care sustin amanarea acestei date. Interesele foarte mari ale celor care castiga mult si cu efort putin din diferentele mari de dobanda nu vor sustine niciodata aderarea Romaniei la spatiul monetar. Vor gasi permanent argumentele necesare amanarii. Eu cred ca termenul 2015 ar trebui mentinut. Nu mai avem prea mult timp de zabava, trebuie sa o facem! Acum, cand vine vorba despre zona monetara europeana, de ce sa intarziem luarea masurilor inevitabile?

Parerea mea e ca ar trebui sa fim pregatiti pentru acest pas semnificativ al Romaniei, BNR sa fie pregatita sa renunte la independenta politicii monetare, pentru ca asta inseamna apartenenta Romaniei la spatiul monetar european. Sa nu mai amanam in stilul nostru caracteristic deciziile inevitabile, asa cum s-a intamplat si cu aderarea la Uniunea Europeana.

Nu sunt adepta amanarilor, caci tocmai ele ne-au costat performanta, bunastarea romanilor de zi cu zi si ne-au pozitionat permanent la coada clasamentelor europene.

Iata aici cum s-a extins an de an harta zonei euro, din 1999 pana in 2011. Alte detalii despre functionarea eurosistemului aici.

Pactul Euro plus

Un nou mecanism de stabilizare financiara in spatiul euro se pregateste o data cu Pactul Euro plus la care Romania a decis sa participe - anunt facut in cadrul Consiliului European din 24-25 martie 2011 -, ceea ce presupune amendarea in procedura simplificata a tratatelor si intrarea in vigoare a noului mecanism de la1 ianuarie 2013. Europa se misca, guvernanta economica se slefuieste permanent, si noi nu putem ramane in urma ei!


Setari Cookie-uri