Nicolae Chidesciuc, ING: Cuvantul de ordine este prudenta

Nicolae Chidesciuc, ING: Cuvantul de ordine este prudentaEconomistul sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, considera ca pentru a stimula economia pe termen scurt este nevoie de un comportament precaut.

"Nu avem ce altceva sa facem decat sa ne purtam cum trebuie, adica sa promovam politici fiscale si salariale prudente", a declarat Chidesciuc, pentru Wall-Street.ro.

De asemenea, economistul crede ca pe termen scurt solutiile sunt limitate, intrucat ajustarile trebuiau facute inaintea crizei, asa cum s-a intamplat in cazul altor tari.

Pe de alta parte, pentru ca economia sa fie mai putin dependenta de exporturi, care in prezent reprezinta circa 30% din PIB, cererea interna ar fi putut fi stimulata pana acum, dar "in momentul de fata nici asta nu mai este o cale", apreciaza Chidesciuc.

Astfel, singura solutie pentru revenirea cererii interne este o politica salariala prudenta, adica majorari corelate cu evolutia productivitatii.

Comparativ cu Romania, Cehia si Ungaria sunt printre cele mai sensibile state din Europa in cea ce priveste o prabusire a cererii externe, Cehia avand o pondere a exporturilor in PIB de 70%.

Pe termen lung, insa, economistul ING sustine o transparenta crescuta si promovarea unei legislatii stabile pentru a incuraja investitiile si implicit cresterea economiei.

Lucian Isar: Trebuie sa trecem la o mentalitate de crestere

Lucian Isar: Trebuie sa trecem la o mentalitate de crestereAnalistul economic Lucian Isar crede ca pentru a gasi solutii de revenire a economiei este necesara o schimbare a mentalitatii de austeritate.

"Pentru ca economia romaneasca sa iasa de pe traiectoria de crestere sub-optima (mult sub potentialul non inflationist al economiei), indusa de program de stabilitate, este nevoie a se schimba mentalitatea, dintr-una austera, in alta de crestere", a spus Isar.

Astfel, intr-un nou cadru de gandire, fostul vicepresedinte al Bancpost considera ca ar trebui actionat simultan pe trei paliere: cel fiscal, al politicilor monetare si de credit si in al treilea rand cel al implicarii statului.

La nivel fiscal, Isar propune reducerea anumitor categorii de taxe si cresterea costului pentru evazionisti.

In ceea ce priveste implicarea statului in economie, ar trebui stimulate parteneriate, iar statul sa propuna poli de crestere, intrucat intr-o economie care propovaduieste doar austeritatea investitorii straini nu se inghesuie, iar capitalul privat autohton este slab dezvoltat.

In al treilea rand, "dobanda si rezervele la lei ar trebui reduse, structura ratelor refacute dupa trei ani de deruta, iar concurenta stimulata pentru a asana sistemul bancar", a concluzionat Isar.


Aurelian Dochia: Cheia sta in fondurile structurale

Aurelian Dochia: Cheia sta in fondurile structuraleAbsorbtia fondurilor structurale si investitiile in infrastructura sunt principalele cai prin care economia poate fi stimulata si chiar ar putea fi evitate efectele unei recesiuni in Europa, este de parere analistului economic Aurelian Dochia, care ia in calcul o scadere economica in Europa.

“Daca se instaureaza recesiunea in Europa, e foarte greu de crezut ca noi vom putea sa scapam", a spus Dochia, pentru Wall-Street.ro.

Discutia despre fondurile structurale este veche si mijloace prin care poti fi atrasi mai mult din banii europeni au tot fost dezbatute, asa ca analistul nu este foarte optimist ca acest pariu poate fi castigat, care ar putea propulsa economia, inca anemica, in absenta cererii interne.

Mai mult, Dochia nu vede cum ar putea fi stimulat consumul, pentru ca asta ar ridica cheltuielile bugetarea si am risca sa nu ne incadram in tintele impuse de FMI.

"Un lucru foarte important, daca ne uitam la masurile de stimulare a consumului luate in alte tari, observam ca ele nu au efecte de durata. Ele au efecte doar cat timp se pun bani in piata, dar imediat ce s-au epuizat piata revine la faza anterioara”, a explicat Dochia.

Programe pentru incurajarea consumatorilor sa cumpere masini sau locuinte au fost introduse dupa criza din 2008 in multe state europene si au avut efecte de scurta durata, lucru care s-a vazut si in datele economice din trimestrul II, cand majoritatea economiilor au franat din cauza epuizarii stimulilor fiscali.

Dan Bucsa, Unicredit: Salariile vor creste in termeni reali din 2012

Dan Bucsa, Unicredit: Salariile vor creste in termeni reali din 2012Nici economistul sef al Unicredit Tiriak Bank, Dan Bucsa, nu crede ca cererea interna va reveni mai devreme de 2012, cand este posbil sa vedem si reluarea creditarii si cresterea salariilor in termeni reali.

"Treptat, cererea interna isi va reveni, se va relua si creditarea, probabil si salariile vor incepe sa creasca in termeni reali incepand cu anul viitor", a declarat, pentru Wall-Street.ro, Dan Bucsa.

El a explicat ca economia noastra a avut de corectat dezechilibre mari in privinta cererii interne, iar la iesirea din criza este normal sa se bazeze mai mult pe cererea externa.

Pe de alta parte, economistul Unicredit este convins ca anul acesta economia va fi salvata de agricultura si de efectul de baza.

"Anul acesta vom fi ajutati, probabil, de agricultura si de efectul de baza, pentru ca in semestrul II anul trecut cererea interna a scazut din cauza majorarii TVA si a taierilor de salarii in sectorul de stat", apreciaza Bucsa.