Citigroup - 1,3%

Citigroup - 1,3%Recent, Citigroup si-a dezvaluit proiectiile de crestere economica pentru majoritatea economiilor, pana in 2015.

Pentru Romania, Citi estimeaza un avans al PIB de 1,3% in acest an, si de 3% pentru 2013.

BRD - 1,1%

BRD - 1,1%La mijlocul acestei luni, BRD a redus prognoza de crestere economica pentru acest an de la 1,4% la 1,1%.

"Procesul de ajustare economica in randul principalilor parteneri comerciali ai Romaniei a generat o perioada prelungita de incertitudine pe pietele mondiale, accentuata local de deteriorarea rapida a mediului politic intern incepand cu mai 2012. Ca urmare, am revizuit in jos prognoza de crestere a PIB pe termen scurt la 1,1% pentru 2012 (fata de 1,4% anterior), sustinuta de investitii publice. Activitatea economica ar trebui sa prinda din nou viteza si sa urce la 2% in 2013 (fata de 1,8% cat estimam anterior), pe fondul unei reveniri din partea cererii private si a unei recuperari moderate pe segmentul cererii externe", se arata in raportul de toamna al BRD privind prognoza economica.

Guvernul - 1%

Guvernul - 1%Noua prognoza a Guvernului cu privire la cresterea economica este de circa 1%, potrivit rectificarii bugetare. Astfel, prognoza este cu mult mai mica fata de estimarea precedenta, de 1,8-2,3%.

Totodata, PIB in valori nominale s-a majorat la 607,3 miliarde lei, de la 579,6 miliarde lei, prin recalculare valorii nominale pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pe 2011 de catre Institutul National de Statistica.

In acest context, Guvernul estimeaza ca deficitul bugetului consolidat va fi mentinut la 13,6 miliarde lei, reprezentand 2,2% din PIB.

FMI - 0,9%

FMI - 0,9%Fondul a mentinut in octombrie estimarile de crestere economia pentru Romania, de 0,9% pentru anul in curs si 2,5% pentru anul urmator, anuntate de misiunea aflata la Bucuresti la mijlocul lunii august pentru a sasea evaluare din cadrul acordului preventiv in derulare cu autoritatile romane.

Ca urmare, Romania ar putea inregistra in 2013 o crestere economica mai mare, pentru prima data dupa 2008, decat cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat in recesiune in timpul crizei.

Totusi, Fondul Monetar International si-a revizuit in jos, de la 4% la 3,5%, prognozele privind cresterea economica ce va fi inregistrata pe termen mediu de Romania, din cauza intarzierilor cu reformele structurale si a capacitatii sub asteptari de a absorbi fonduri europene.


BCR - 0,7%

BCR - 0,7%De asemenea, la sfarsitul lui august, BCR a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pentru acest an, la doar 0,7% din PIB, in timp ce pentru anul viitor analistii si-au mai temperat optimismul si asteapta un avans al PIB de 1,9%.

"Revenirea economica modesta de pana acum si conditiile adverse de pe pietele externe si interne ne-au determinat sa modificam estimarea de crestere economica pe termen scurt si mediu. 2012 va aduce Romaniei cea mai severa seceta din ultimii cinci ani, cu efecte negative imediate asupra cresterii economice si inflatiei. Pe langa aceasta, mediul extern ramane unul advers iar increderea agentilor economici si a consumatorilor din zona euro nu prezinta semne de redresare", a declarat Eugen Sinca, analist BCR in echipa de cercetare macro si titluri cu venit fix.

BERD - 0,5%

BERD - 0,5%Cea mai recenta reducere de prognoza este cea a BERD, care a taiat estimarea de crestere pentru Romania in acest an la 0,5%, de la 0,8%, dar a ridicat-o pe cea din 2013, de la 1,8% la 1,9%.

Economistii BERD avertizeaza ca Europa emergenta va infrunta inca un an plin de provocari inainte ca recuperarea economica sa se instaureze.

ING Bank - 0,5%

ING Bank - 0,5%ING Bank se asteapta ca economia sa creasca cu cel mult 0,5% in acest an si estimeaza o revenire usoara in 2013, de numai 1,6% din PIB, dupa revizuirea in jos a estimarilor bancii.

"Am asteptat detaliile referitoare la PIB pe al doilea trimestru inainte de a ne ajusta proiectiile de crestere si chiar daca acestea nu ne-au amplificat temerile, ne-au revizuit in scadere estimarile", a spus economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu.

El a precizat ca noua prognoza incorporeaza recolta slaba si eventualele tensiuni politice asteptate odata cu alegerile din 9 decembrie.