5 / 9

Finantarile, tot mai greu de accesat de IMM-uri

Pentru moment, date fiind conditiile economice, IMM-urile trebuie sa caute metode alternative de finantare fata de metoda clasica in care apelau la creditele bancare.

„IMM-urile intampina si ele dificultati legate de fluxul de numerar, din cauza ca au acces limitat la fonduri sau refinantari. Ele au nevoie de solutii alternative de finantare pentru a supravietui pe piata – de exemplu, factoringul poate fi raspunsul pentru acele companii care au planuri de afaceri solide si parteneri solvabili”, a explicat Kovacs.

In prezent, este foarte dificil pentru IMM-uri sa acceseze noi linii de finantare sau chiar sa si le mentina pe cele actuale. Un motiv ar fi faptul ca valoarea ipotecilor a scazut si continua sa scada, astfel ca bancile sunt nevoite sa micsoreze sau chiar sa anuleze liniile curente de finantare pentru multi dintre clienti, a comentat Kovacs.

„Pe de alta parte, riscul de datorii neperformante, insolventa sau chiar faliment a crescut, astfel ca bancile trebuie sa analizeze atent ce companii sa finanteze, pentru care sa innoiasca liniile de creditare si in ce masura. Una dintre solutii ar fi ca BNR sa relaxeze normele de creditare, astfel ca IMM-urile sa poata beneficia de finantare pentru sustinerea productiei, sau sa isi poata refinanta liniile de creditare existente”, a mai adaugat acesta.

O alta optiune, potrivit oficialului EOS KSI, ar fi ca guvernul sa sprijine IMM-urile cu solutii de asigurare a creditului comercial si astfel sa aiba un control asupra modului in care acestea isi cheltuiesc banii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri