Nicio masura nu poate ajuta, in prezent, activitatea de creditare

Nicio masura nu poate ajuta, in prezent, activitatea de creditareNicio masura care s-ar lua in prezent in sistemul bancar romanesc nu ar relansa activitatea de creditare, sustine directorul general al Bancii Comerciale Carpatica, Nicolaie Hoanta.

“Ne confruntam cu o zdruncinare larga si profunda la nivel mondial a increderii, care a fost, anterior, dusa la maximum in mod artificial prin incurajarea irationala a maririi masei monetare globale pe calea inovatiilor financiare si a extinderii dincolo de frontierele sustenabilitatii, pe termen chiar mediu si lung, a creditarii angajate de bancile internationale in toata lumea”, explica Hoanta.

Astfel, in opinia directorului general al Bancii Carpatica, “revenirea la ce a fost nu mai este posibila decat tot intr-un orizont de 70-80 de ani, cat a trecut intre cele doua cataclisme (n.r. – crize financiare) provocate in cele doua secole, dupa acelasi scenariu si cam cu aceleasi instrumente, chiar daca intre timp unele au fost rebotezate”.

Seful uneia dintre putinele institutii de credit cu capital majoritar autohton ne ofera si o solutie la dificultatile cu care se confrunta sistemul bancar: “Trebuie asteptat si avuta rabdare ca sa se faca socotelile la nivelul factorilor declansatori si a decidentilor care sustin acum repararea increderii populatiei, care trebuie convinsa ca nu va mai fi lovita de aceeasi lacomie care a dus la criza actuala, si ca lacomii, cel putin pe termen scurt, nu vor mai insela nici vigilenta autoritatilor investite cu supravegherea, nici buna credinta a consumatorilor”.

O revigorare reala a creditarii va avea loc cu o mai mare exactitate in 2012, decat in 2011, estimeaza Nicolaie Hoanta.

In ce priveste situatia locala, directorul bancii a explicat: “Daca mai punem la socoteala dependenta aproape totala a economiei romanesti de pietele internationale si a deciziilor guvernamentale de aceleasi piete si de ce spune Bruxelles, putem sa ne dam singuri raspuns la intrebarea cand se va relansa creditarea”.

Carpatica nu a incetat sa crediteze afacerile viabile

Carpatica nu a incetat sa crediteze afacerile viabileCreditele acordate de Banca Comerciala Carpatica au ajuns, la finalul primelor sase luni din acest an, la o valoare de 1,34 miliarde lei (317 mil. euro), in crestere usoara, cu 0,45%, fata de finalul anului 2008.

“Activitatea de creditare din primul semestru al anului 2009 se incadreaza in trendul inregistrat de sectorul financiar-bancar pe linie de creditare. S-a constatat o incetinire a ritmului de creditare fata de perioada similara a anului 2008, cand a existat potential de crestere chiar daca aparusera la orizont semnele si amenintarile crizei economico-financiare”, a explicat Nicolaie Hoanta.

“BCC nu a incetat sa crediteze afacerile viabile, atragand noi clienti creditabili si sustinand permanent clientii existenti in portofoliu care au intampinat dificultati in derularea afacerilor”, sustine seful bancii.

In plus, Carpatica a semnat un acord de finantare cu Banca Europeana de Investitii, in valoare de 10 milioane euro, pentru creditarea proiectelor de investitii ale IMM-urilor din Romania.

Banca a mai castigat si licitatia organizata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) privind creditarea investitiilor in agricultura si cofinantarea proiectelor de investitii, eligibile prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si prin Fondul European pentru Pescuit.

“Semnarea acordurilor cu MADR si BEI ofera Bancii Comerciale Carpatica posibilitatea de a pune la dispozitia IMM-urilor din Romania produse la niveluri de costuri competitive, important este ca ele sa aiba capacitatea gestionarii afacerilor si in aceasta perioada dificila pentru intreaga economie”, explica Hoanta.

Produsele de creditare cele mai cautate de clientii IMM si Corporate ai bancii Carpatica au fost creditele de activitate curenta, linii de credit, linii de credit in sistem revolving, creditele de investitii. Astfel, banca a acoperit, prin portofoliul de produse si servicii de care dispune, o gama larga de nevoi ale clientilor pe termen scurt, mediu si lung.

In sens opus, “persoanele fizice si-au indreptat atentia asupra produselor de economisire, spre cardul de credit si spre operatiuni valutare, fie ca este vorba de transfer de bani sau de schimb valutar”, afirma Nicolaie Hoanta.

Surplusul de lichiditate, spre piata monetara si a titlurilor de stat

Surplusul de lichiditate, spre piata monetara si a titlurilor de statBanca Carpatica a evoluat bine in primul semestru din acest an si pe partea de atragere de plasamente, astfel ca datoriile privind clientela au avansat cu 12,5%, pana la 2,02 miliarde lei la finalul lui iunie.

“Referitor la evolutia atragerii de plasamente, BCC si-a realizat bugetul planificat pentru semestrul intai din 2009, depasind chiar nivelul surselor planificate a fi atrase pana la finele anului 2009, fapt ce a condus la o valoare ridicata a lichiditatii, care a fost indreptata spre piata monetara si cea a titlurilor de stat”, explica directorul general al institutiei de credit.

In prezent, banca practica dobanzi anuale la depozitele la termen cuprinse intre 7% si 11,5% pentru plasamentele in lei si de 4,5% sau 4,75% pe an pentru cele in euro, in functie de scadenta.

Astfel, pe seama unei cresteri a activelor in primul semestru din acest an, banca si-a crescut cota de piata la un nivel de peste 1%.

“Atractivitatea depozitelor pe care BCC le ofera de 10 ani este demonstrata de numarul ridicat de persoane fizice - salariati si pensionari - care aleg sa economiseasca si sa-si pastreze disponibilitatile banesti la noi. Banca noastra este recunoscuta pentru politica atractiva de fidelizare a clientilor care aleg sa economiseasca, iar dovada cea mai concludenta,de necontestat, este ca am avut o crestere a cotei de piata care s-a realizat in proportie importanta din aceasta zona a clientelei nebancare”, a declarat Nicolaie Hoanta.


Rationalizarea proceselor interne si a costurilor raman pe lista planurilor Carpatica

Rationalizarea proceselor interne si a costurilor raman pe lista planurilor CarpaticaPlanurile Bancii Comerciale Carpatica pentru urmatoarea parte a anului curent includ o gestionare adecvata a clientilor din portofoliu, asigurarea unor plasamente cat mai diverse si cu randamente cat mai bune ale disponibilitatilor, precum si rationalizarea proceselor si costurile aferente, a mai explicat Nicolaie Hoanta.

Acesta opineaza ca anul 2010 o sa fie pentru o banca romaneasca “la fel de dificil ca pentru orice banca din lume in actualele conditii, la care trebuiesc adaugate specificitatile noastre”. Printre caracteristicile tarii noastre, seful Bancii Carpatica a enumerat: visterie goala, dependenta aproape totala de capitalul strain, atat la nivel privat, cat si public, si instabilitatea politica prelungita de doua decenii.

“Contextul actual din economie nu este unul pe care cineva sa si-l doreasca, fie el investitor, consumator, angajat, angajator sau pensionar. Desi este greu de precizat, data fiind dependenta noastra de exterior, cred ca o revenire a economiei romanesti poate fi anticipata catre anul 2012, daca tinem seama ca o relansare a economiei mondiale va fi credibila prin 2011 si ca orice date anterioare acesteia, avansate constient sau inconstient, nu sunt decat incercari scuzabile de a crea anticipatii pozitive in randul populatiei pentru ca aceasta sa inceapa sa consume mai mult pentru a sprijini mentinerea unui anumit nivel actual al economiei sau sa nu se ajunga la disperare in proportii de masa”, a concluzionat directorul general al Bancii Comerciale Carpatica.