"Preferam sa preluam proiectele imobiliare cu probleme"

"Preferam sa preluam proiectele imobiliare cu probleme"Desi multi jucatori din piata imobiliara asteapta executarile silite ale dezvoltatorilor sau ale proiectelor imobiliare, care ar putea fixa pragul de jos al preturilor, Mircea Cotiga (foto), Recovery & Fraud Prevention Director in cadrul UniCredit Tiriac Bank, afirma ca bancile nu sunt deloc dornice sa isi execute silit clientii si nici macar sa accepte intrarea lor in procedura de insolventa.

“Recunosc ca bancile au reticenta la deschiderea procedurii de insolventa, pentru ca sansele de reusita ale acestei proceduri sunt destul de reduse. Din cate stiu, doar 2,5% din companiile care au intrat in insolventa au reusit sa se reorganizeze in timp util, cu succes. In plus, sistemul juridic nu este suficient de bine organizat, astfel incat durata procedurii se poate intinde si pe trei ani”, a explicat Mircea Cotiga, in cadrul unui seminar organizat de Evensys.

Reprezentantul UniCredit este de parere ca rolul bancilor in deschiderea procedurii de insolventa a unui dezvoltator ar trebui sa fie mai mare, intrucat, in cele din urma, banca finantatoare are cei mai multi bani investiti in proiect, procentul urcand pana la 80% din valoarea investitiei, in timp ce dezvoltatorul poate avea doar 10%.

In ceea ce priveste executarile silite si asteptarile investitorilor legate de distressed assets (n.r.: active neperformante), oficialul UniCredit este ferm. “Nu vrem sa ne executam garantiile, acesta este raspunsul pentru cei care intreaba mereu de ce nu apar pe piata produse distressed”.

Mai mult, Cotiga admite ca bancile incearca inclusiv sa preia proiectele imobiliare cu probleme si sa le continue, decat sa le vanda la preturi reduse. “Preferam sa continuam noi acele proiecte, sa ne specializam putin cate putin in acest segment, decat sa vindem un produs bun la 30% din valoarea sa”, a explicat Cotiga.

Nu avem nicio presiune sa vindem la preturi mai mici

Parerea lui Mircea Cotiga este sustinuta si de Mircea Busuioceanu, Corporate Credit Risk Manager in cadrul Raiffeisen Bank, care afirma ca nicio banca solida nu este in acest moment fortata sa vanda un proiect bun, la un pret mic, iar piata isi va reveni, mai devreme sau mai tarziu.

“Nu avem niciun fel de presiune pentru a vinde la orice pret. Credem ca piata imobiliara isi va reveni si nu avem niciun interes sa cedam valoarea”, a declarat Busuioceanu.

Bancherii sustin cu convingere ca piata imobiliara va incepe din nou sa creasca sau, cel putin, va depasi acest moment in care oricine vinde ceva o face in pierdere. Acelasi punct de vedere l-a sustinut si Dorothea Nicolae, Regional Director in cadrul Credit Europe Bank, care admite ca varful din 2007 nu va mai fi atins, dar nici nivelul actual nu poate dura la nesfarsit.

“Nimeni nu este atat de visator incat sa isi inchipuie ca isi va mai recupera banii dati in 2007. Nicio banca nu spera la acest lucru, dar avem datoria sa incercam sa ne diminuam pierderile”, a explicat oficialul Credit Europe Bank.

Nu avem pe cine sa creditam, companiile sunt pe moarte

Pe langa minimalizarea pierderilor cauzate de imprumuturile deja acordate, Dorothea Nicolae, de la Credit Europe Bank, afirma ca, in prezent, bancile nici nu mai pot da credite, pentru ca nu mai au cui.

“Companiile care ne cer bani sunt pe moarte, iar cele care nu sunt si-au redus deja afacerile si nu mai au nevoie de banii bancilor. Pur si simplu nu avem pe cine sa creditam”, a raspuns Nicolae, in cadrul seminarului Evensys, la o intrebare legata de preferinta bancilor de a imprumuta statul.

In plus, nici populatia nu mai apeleaza la credite, a explicat oficialul Credit Europe Bank, deoarece nimeni nu mai are siguranta salariilor sau a stabilizarii preturilor din piata imobiliara.

Dezvoltatorii vor trebui sa ofere garantii de 200% din valoarea creditului

Dezvoltatorii vor trebui sa ofere garantii de 200% din valoarea credituluiUn singur lucru a fost admis de reprezentantii bancilor: cu totii au in portofolii active neperformante, dar nimeni nu le va scoate pe piata.

“Toate bancile au portofolii neperformante, dar este daunator imaginii sa le scoata pe piata. Aceste lectii vor ajuta insa la viitoarele conditii de creditare din piata imobiliara”, a declarat Daniel Tudor (foto), seful diviziei de real estate a Volksbank, VB Services.

Potrivit reprezentantului Volksbank, pe viitor, dezvoltatorii vor trebui sa aduca un equity (n.r: capital privat) de cel putin 40% din valoarea proiectului imobiliar pentru care vor sa obtina finantare, dar si garantii de 200% din suma finantata, garantiile putand fi date de cladiri neipotecate care genereaza deja venituri.

“Nimeni nu va mai putea oferi ca garantie terenuri sau paduri, cum se intampla in anii trecuti”, a incheiat Daniel Tudor.