De ce este nevoie de aceasta deductibilitate?

De ce este nevoie de aceasta deductibilitate?Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a cerut autoritatilor, printr-o scrisoare, introducerea deductibilitatii totale pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani in limita a 400 euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Daca propunerea va fi pusa in aplicare, 80% din totalul contractelor de asigurare de viata care sunt in vigoare ar beneficia de introducerea deductibilitatii fiscale.

„Guvernantii ar fi interesati de aceasta propunere daca nu gandesc pe termen scurt. Pe termen lung se vede clar si asta incercam sa aratam ca in 5 ani aceasta cheltuiala ar fi recuperata si beneficiul ar fi mult mai mare pentru ca am reusi sa luam o parte din povara statului de a asigura cetatenilor niste venituri minime in cazul in care au loc evenimente neprevazute cu bugetele familiale. Sa nu uitam ca la aceasta data protectia sociala este exclusiv in seama statului, care ar putea sa asigure un pachet de baza si sa scada cheltuielile cu asigurarile sociale stimuland pe de alta parte protectia in sistemul privat”, a declarat Cornelia Coman (foto).

Vicepresedintele UNSAR a adaugat ca se doreste o aplicare a deductibilitatii inca de anul viitor. „Speram ca propunerea noastra va fi aplicata din 2011. Noi incepem discutiile de acum, dar trebuie sa fim realisti in acest context economic, de aceea speram ca 2012 sa fie cea mai indepartata data de aplicare a deductibilitatii”, a detaliat Coman, care mai ocupa si functia de director general al ING Asigurari de Viata.

Scrisoarea a fost semnata de presedintele UNSAR Cristian Constantinescu, de vicepresedintele Uniunii, Cornelia Coman, dar si de presedintele Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu. Documentul a fost trimis Guvernului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului.

Scrisoarea in care se solicita deductibilitate totala (aplicata atat angajatului asigurat, cat si angajatorului) de 400 euro pe an pentru asigurarile de viata vine in urma unui studiu al UNSAR, care arata un deficit de protectie (diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile n.r.) accentuat in randul romanilor, un deficit de 98 de miliarde de euro in 2008, potrivit calculelor Uniunii.

Studiul mai arata si venituri insuficiente de care dispun romanii la varsta pensionarii dublate de scenarii cel putin ingrijoratoare ale evolutiei demografice.

"In ce priveste economisirea pentru varsta pensionarii, in prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii, respectiv mai putin de 5 milioane de persoane din cele 10,5 milioane cat numara populatia activa”, spune Coman.

UNSAR si-a mai motivat propunerea si prin nivelul actual ridicat al contributiilor sociale, care limiteaza beneficiile aditionale oferite de angajator.

Exceptie de la aceasta initiativa fac asigurarile de viata atasate creditelor. Cornelia Coman a explicat ca marea majoritate a asigurarilor de viata atasate creditelor bancare nu sunt incheiate voluntar, acesta fiind motivul pentru care nu a propus introducerea deductibilitatii si pentru aceasta categorie.

"Partea de stimulare se justifica atunci cand clientii sunt cei care aleg sa incheie o polita de asigurare de viata", a declarat Coman.

Coman, care mai ocupa si functia de presedinte a consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii a mai spus ca plafonul de deductibilitate din impozitul pe venit ar fi similar celui de pe segmentul pensiilor private facultative, care dispune de acest beneficiu, in limita a 400 euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Impactul aplicarii deductibilitatii asupra consumatorului

Impactul aplicarii deductibilitatii asupra consumatoruluiRaportul UNSAR arata care ar fi impactul deductibilitatii asupra consumatorilor din economia romaneasca. Astfel, stimularea contractarii de asigurari de viata de catre romani prin acordarea deductibilitatii poate conduce spre imbunatatirea calitatii vietii datorita cresterii securitatii financiare.

“Asigurarile de viata pot preveni diminuarea substantiala a venitului unei familii, intrucat sunt singurele instrumente financiare de acoperire a riscurilor de evenimente nefericite (deces, accidente, imbolnaviri) si ajuta in acelasi timp la dezvoltarea unui comportament de economisire pe termen lung”, a mai spus Coman, adugand ca acestea reprezinta o modalitate de completare a venitului pentru pensionare, complementara Pilonului II si III de pensii private obligatorii si facultative.

Potrivit propunerii Uniunii, rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar putea fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care folosesc aceste produse in scopul de a asigura veniturile familiei in caz de invaliditate, deces sau boala.

Totodata, asigurarile de viata vazute ca produse de economisire pe termen lung sunt si o modalitate prin care parintii pot asigura accesul copiilor la o educatie de calitate superioara.

Beneficiile deductibilitatii pentru economie si stat

Beneficiile deductibilitatii pentru economie si statSimularile din raportul UNSAR arata ca volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate, in conditiile in care companiile de asigurari sunt cei mai mari investitori institutionali din OECD, ar avea un impact direct asupra cresterii economice. Totodata, ar constitui o sursa de finantare a statului pe termen lung si o alocare mai eficienta a capitalului.

Volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate este semnificativ si ar putea ajunge la 3,7 miliarde de lei in urmatorii 5 ani, in valoare prezenta.

In ceea ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se mai estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde de lei (vezi tabel), vor compensa in proportie de peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii.

Venituri si cheltuieli asociate deductibilitatii in valoare prezenta (mil.lei)



Sursa: Estimarile din raportul UNSAR


Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilitatii ar proveni din cresterea volumului investitiilor pe piata financiara, cresterea din impozitul asupra profitului societatilor de asigurare, cresterea impozitului pe venitul agentilor si venitul rezultat din impozitari retroactive ale contractelor reziliate (rata de reziliere a contractelor luata in calcul de UNSAR fiind de 25% n.r.)", a mai precizat Coman.

Piata asigurarilor de viata ar creste in medie cu 22% pe an

Piata asigurarilor de viata ar creste in medie cu 22% pe anIntroducerea acestei deductibilitati ar conduce la o crestere medie anuala de 22% a industriei asigurarilor de viata, comparativ cu o crestere medie anuala de doar 12% in cazul neaplicarii facilitatii fiscale, arata analiza Uniunii.

Cresterea este cu atat mai importanta cu cat piata asigurarilor de viata a scazut cu 13% anul trecut pana la 1,625 miliarde de lei, de la 1,868 miliarde de lei in 2008. "Acest sector a resimtit puternic efectele cresterii somajului si ale scaderii veniturilor consumatorilor de produse de asigurari", a declarat presedintele Comsiiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu (foto).

In acelasi timp, deductibilitatea ar putea dubla ponderea afacerilor industriei asigurarilor de viata in produsul intern brut (PIB) (vezi tabel). Astfel, in aproximativ cinci ani, acest segment financiar ar putea reprezenta 0,65% din PIB, fata de un nivel de 0,33%, la finele anului trecut.

Evolutia penetrarii asigurarilor de viata, cu si fara deductibilitate (mld. lei)



Sursa: Estimarile UNSAR

Exemplul altor state in stimularea dezvoltarii pietei asigurarilor de viata

Exemplul altor state in stimularea dezvoltarii pietei asigurarilor de viataMajoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), la fel ca si cei mai multi dintre membrii OECD, stimuleaza prin mijloace fiscale dezvoltarea pietei asigurarilor de viata. De cele mai multe ori masurile luate vizeaza reduceri ale impozitelor sau deductibilitatea primelor de asigurare asociate produselor de economisire pe termen lung.

De exemplu, Bulgaria acorda, incepand cu 2002, deductibilitate primelor de asigurare, in limita a 10% din venitul personal anual.

Din anul 2001, Cehia acorda deductibilitate pentru contractele de asigurari de viata incheiate pentru minimum 5 ani, inaintea implinirii varstei de 60 de ani, in limita a aproximativ 400 de euro anual. Daca se renunta la polita inainte de maturitate, toate beneficiile de taxare trebuie returnate.

Ungaria a inceput mult mai devreme, astfel ca din 1995 acorda deductibilitate persoanelor cu castiguri sub pragul de aproximativ 15.000 de euro. Aceste persoane pot deduce din impozitul pe venit 20% din primele de asigurare de viata platite la politele cu termen de cel putin 10 ani.

Si Slovacia acorda din 2004 deductibilitate pentru contributiile la asigurari de viata in limita a aproximativ 300 de euro pe an.