Republica Somaliland

Republica SomalilandRepublica Somaliland, teritoriu aflat intre Etiopia si coasta sudica a Golfului Aden, reprezinta o democratie moderata, oarecum stabila, care doreste independenta fata de Somalia. In 1991, dupa caderea guvernului central somalez, regiunea fostului protectorat britanic, Somalilandul Britanic, si-a proclamat independenta. Cu toate acestea, statul cu 3,5 milioane de locuitori nu este recunoscut pe plan international drept independent.

Acest lucru s-ar putea schimba insa. Evolutia statului Somalia s-a imbunatatit in ultimii ani, ceea ce ar putea aduce mai probabil o rezolvare pe cale diplomatica (in 2007 Uniunea Europeana si Uniunea Africana s-au intalnit pentru a discuta viitorul regiunii). Exista insa semne de intrebare cu privire la viabilitatea economica a unei Republici Somaliland independente, care, la fel ca si restul Somaliei, este foarte saraca.

Scotia

ScotiaPartidul national scotian a fixat deja data referendumului pentru obtinerea independentei Scotiei pentru 18 septembrie 2014. Ceea ce face insa unica situatia Scotiei nu este doar atenta planificare, ci faptul ca statul de care urmeaza sa se separe, Regatul Unit al Marii Britanii, este de acord cu aceasta miscare.

In aceste conditii apar cateva intrebari legate de sustenabilitatea economiei Scotiei, relatia cu Marea Britanie si Uniunea Europeana si chestiuni ce tin de aspecte militare.

O Scotie independenta va trebui sa-si depuna din nou candidatura la UE si sa imparta cu Londra resursele petroliere off-shore.

De asemenea, Marea Britanie a luat parte la semnarea a 14.000 de tratate si este membru al unor grupuri precum ONU, UE, NATO, Interpol si Fondul Monetar International. Astfel, Scotia va trebui sa aplice pentru a se alatura acestor organizatii.


Quebec

QuebecQuebec va urmari rezultatele referendumurilor din Scotia si Catalonia de anul viitor. Daca vor avea succes ele pot reprezenta un exemplu pentru provincia canadiana care doreste sa obtina independenta.

Odata cu revenirea la putere a Partidului Québecois apare din nou chesiunea independentei. Doua astfel de scrutinuri au fost deja organizate, in 1980 si 1995, insa de fiecare data adeptii independentei au pierdut la limita.

Separatistii din regiunea vorbitoare de limba franceza incearca de peste 40 de ani sa obtina independenta provinciei de Canada, spre nelinistea autoritatilor de la Ottawa.

Catalonia

CataloniaSi populatia din Catalonia se pregateste pentru referendumul pentru independenta, care va avea loc in 2014. ERC, alaturi de formatiunea CiU (Convergenta si Uniune), au publicat in prima jumatate a lunii ianuarie declaratia de independenta a provinciei, cea mai bogata din Spania.

Sute de mii de cetateni au protestat in favoarea independentei Cataloniei in ciuda interzicerii secesiunii in Constitutia Spaniei.

O Catalonie independenta ar fi de asemenea sustenabila: regiunea, care are o dimensiune comparabila cu cea a Belgiei, sustine un sfert din exporturile Spaniei.

60% din catalani sustin independenta regiunii, existand suport international si din partea Marii Britanii si a Coreei de Sud.

Republika Sprska

Republika SprskaRepublika Srpska este una dintre cele doua entitati care compun Bosnia si Hertegovina moderna. Cealalta entitate este Federatia Bosniei si Hertegovinei.

Majoritatea populatiei ar fi de acord cu independenta, in cazul unei consultari populare.

Cu toate acestea, Statele Unite au anuntat in trecut ca vor privi ca "provocator" orice referendum care ameninta integritatea teritoriala a Bosniei Hertegovina.

Dar in conditiile in care Srpska este deja oarecum autonoma, iar locuitorii cred ca sunt separati de Federatia Bosnia si Hertegovina si de musulmanii bosnieci, un referendum ar putea reprezenta scanteia care poate aprinde focul.