Letonia adera la zona euro

Letonia adera la zona euro

Incepand cu 1 ianuarie 2014, Letonia va deveni cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro. Este de asteptat ca Lituania sa se alature zonei euro in 2015.

Este interesant de urmarit cu ce dificultati se va confrunta Letonia, tinand cont ca si Romania are ca obiectiv aderarea la zona euro.

“Pierderea controlului politicii monetare prin aderarea la o zona monetara unica este un risc potential pentru economiile mici si pentru cele deschise. Cu toate acestea, luand in considerare recenta devalorizare interna substantiala, precum si reformele structurale, este posibil ca atat Letonia cat si Lituania sa fie bine pregatite pentru a deveni membre ale zonei euro”, spune Marie Diron, consilier economic in cadrul companiei de consultanta EY.

Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci

Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci

Jocurile olimpice de iarna de la Soci se vor desfasura in perioada 7-23 februarie 2014, fiind gazduite pentru prima data de catre Rusia.

La cea de-a 22-a editie a Olimpiadei de Iarna sunt puse la bataie 98 seturi de medalii la 15 sporturi de iarna.

Potrivit estimarilor, Jocurile Olimpice de la Soci ar putea deveni cele mai scumpe din istorie, intrucat bugetul ar putea depasi 50 miliarde de dolari, cu mult peste estimarile initiale.

Olimpiada de iarna risca sa fie umbrita de atentatele teroriste extrem de violente ce au avut loc in Rusia in ultimele zile. Autoritatile se asteapta ca teroristii sa isi intensifice eforturile pentru a perturba desfasurarea evenimentelor.

Decizia cu privire la aderarea Romaniei la Schengen

Decizia cu privire la aderarea Romaniei la Schengen

Romania ar fi trebuit sa primeasca in acest an unda verde pentru intrarea de la 1 ianuarie 2014 in Schengen, avand in vedere ca au fost intrunite criteriile tehnice, insa in noiembrie presedintele CE, Jose Manuel Barrosoa anuntat deznodamantul. Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen la 1 ianuarie 2014, "deoarece exista tari care se opun; deci exista o unanimitate care trebuie atinsa, chiar daca, tehnic, indeplinesc deja conditiile".

Olanda a facut opozitia cea mai vehementa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Sansa Romaniei de a grabi aderarea s-a spulberat dupa ce raportul MCV care evalueaza performantele in ceea ce priveste justitia in Romania a fost amanat din decembrie, pentru ianuarie 2014. Teoretic, statele care se opun intrarii Romaniei in Schengen isi fundamenteaza decizia pe acest raport despre justitia romaneasca, dar in realitate opozitia se bazeaza si pe alte aspecte.

Desi anul viitor sunt alegeri europarlamentare, ceea ce face mult mai dificila luarea si justificarea in fata electoratului a unei decizii in favoarea Romaniei si Bulgariei, cel putin in plan teoretic un raport MCV pozitiv ar putea creste sansele acceptarii in 2014 a aderarii la Schengen.

Alegerile europarlamentare

Alegerile europarlamentare

Cetatenii UE isi aleg o data la 5 ani reprezentantii in Parlamentul European, legislativul Uniunii Europene. Pentru alegerile din 2014, in conformitate cu Tratatul de la Lisabona, numarul de deputati variaza de la sase pentru Malta, Luxemburg, Cipru si Estonia la 96 pentru Germania.

Alegerile de anul viitor se vor tine intre 22 si 25 mai. Romania va trimite la Parlamentul European in 2014 mai putini reprezentanti, in conditiile in care populatia calculata prin recensamant a scazut cu 2,6 milioane. In actualul mandat numarul de europarlamentari romani era de 33, dar acesta va scadea cu 3-4 in viitorul mandat.

Principalele grupuri politice care se infrunta in alegerile din 2014 sunt Partidul Popular European (Crestin Democrat), Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa si Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana.

Parlamentul European este alcatuit din 766 de deputati alesi in cele 28 de state membre ale Uniunii Europene extinse.

Cea mai veche banca din lume ar putea da faliment

Cea mai veche banca din lume ar putea da faliment

Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche institutie de credit din lume, este in pragul falimentului, in contextul in care o infuzie de capital ce ar putut salva banca nu a reusit. A treia cea mai mare banca din Italia ar putea ajunge astfel in faliment sau sa fie nationalizata, desi guvernul italian ar prefera sa evite aceasta masura.

Investitorii si actionarii au respins un plan de salvare de 3 miliarde de euro printr-o vanzare de actiuni ce trebuia sa aiba loc in ianuarie. O noua incercare de a obtine capital va avea loc dupa 12 mai.

Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia

Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia

Chiar daca echipa nationala de fotbal a Romaniei nu a reusit sa se califice, Campionatul Mondial din Brazilia din vara lui 2014 va fi fara indoiala unul dintre cele mai urmarite evenimente din acest an.

Brazilienii vor sa castige la ei acasa al saselea trofeu din istorie si sa stabileasca astfel un nour record in fotbalul mondial.

Turneul va incepe pe 12 iunie, la Sao Paolo, si se va incheia pe 13 iulie, la Rio de Janeiro.

Sursa imagine: Fifa.com

FED va reducere stimulii financiari din tipul crizei

FED va reducere stimulii financiari din tipul crizei

Rezerva Federala a Statelor Unite (FED) a decis reducerea achizitiilor de obligatiuni de la 85 de miliarde de dolari la 75 de miliarde de dolari pe luna, incepand astfel restrangerea masurilor exceptionale de sustinere a economiei americane care au definit mandatul presedintelui bancii centrale, Ben Bernanke.

Institutia va reduce in continuare achizitiile de obligatiuni, la sedintele viitoare, daca evolutia economiei se va imbunatati conform estimarilor.

Aceasta masura este asteptata sa duca la o crestere a dobanzilor pe termen lung, reducerea riscurilor inflationiste in SUA si, implicit, la o scadere a interesului pentru aur. Efectele asupra burselor nu sunt inca foarte clare, asteptarile fiind ca initial actiunile sa devina mai putin atractive dupa reducerea stimulilor financiari ai FED.

Lansarea Google Glass pentru public

Lansarea Google Glass pentru public

Google Glass reprezinta un gadget de ultima generatie, care poate fi activat prin comanda vocala, actionand ca un mini-computer. Astfel, utilizatorul se poate conecta la internet si la retelele sociale, gadgetul ajutandu-l sa-i recunoasca pe cei cu care se intalneste pe strada sau la conferinte si sa poata face afaceri mai usor. Ochelarii pot fotografia, inregistra video, au optiune de videochat, pot afisa ghiduri GPS ori traduce in timp real textele surprinse in campul vizual sau cuvintele rostite de partenerul de conversatie.

In prezent, ochelarii Google sunt disponibili doar pentru dezvoltatorii de aplicatii, dar se presupune ca undeva in 2014 vor deveni disponibili pentru publicul larg.

Google Glass este un produs atat de dorit si, totodata, atat de inaccesibil in prezent, incat pe piata neagra se vinde si cu fabuloasa suma de 10.000 dolari.

Cel mai mare IPO din 2014: chinezii de la Alibaba vin pe bursele din America

Cel mai mare IPO din 2014: chinezii de la Alibaba vin pe bursele din America

Bursele americane NYSE si NASDAQ se lupta sa atraga anul viitor listarea companiei chinezesti de e-commerce Alibaba. Gigantul vrea sa stranga din piata de capital o suma cuprinsa intre 18 si 25 de miliarde dolari, capitalizarea companiei urmand sa ajunga la circa 120 mld. dolari.

Oferta publica initiala a este asteptata sa depaseasca cu usurinta chiar si IPO-ul Twitter. Listarea Alibaba va avea efecte si asupra Yahoo!, care detine 24% din compania chinezeasca. Yahoo! este asteptat sa beneficieze in prima faza de listarea Alibaba, insa in acelasi timp va avea de pierdut dupa ce oricine va putea sa investeasca direct in actiunile gigantului de e-commerce. Pana in prezent, actiunile Yahoo! erau vazute ca o solutie de moment pentru investitorii care vroiau sa fie expusi indirect pe compania Alibaba.

Noul World Trade Center va fi terminat

Noul World Trade Center va fi terminat

Dupa atentatele teroriste din septembrie 2001, presedintele american George Bush a promis ca cele doua turnuri daramate de Al-Qaeda vor fi refacute. Noul ansamblu de zgarie-nori World Trade va avea 3 turnuri si o piata cu doua fantani pentru a comemora victimele din 11 septembrie.

Primul zgarie-nori a fost gata in acest an, devenind cel mai inalt turn din Statele Unite si al patrulea din lume, iar tot ansamblu se va termina in 2014.

Urmariti filmul de mai jos pentru a vedea cu ce se mandresc americanii.

Sursa foto: http://www.youtube.com

Scotia ar putea sa-si obtina independenta in 2014

Scotia ar putea sa-si obtina independenta in 2014

Scotia va ar putea stabili un precedent istoric in Uniunea Europeana daca populatia va decide in urma referendumului ce va avea loc in 14 septembrie 2014 sa se dezlipeasca de Regatul Unit al Marii Britanii.

Scotia este parte a Regatului Unit, dar din 1999 are propriul Parlament si propriile legi. Partidul de guvernamant sustine independenta, dar opozitia se opune dezlipirii de Marea Britanie. Oricum, scotienii se vor pronunta anul viitor in acest sens si, daca vor spune "Da", Scotia va deveni efectiv un stat separat incepand cu 24 martie 2016.

Ultimele sondaje arata insa ca doar un sfert din populatie este in favoarea independentei si considera in acelasi timp ca Guvernul arunca prea multi bani pentru acest referendum.

Banca Centrala Europeana preia supravegherea bancara in zona euro

Banca Centrala Europeana preia supravegherea bancara in zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) va prelua in noiembrie 2014 responsabilitatile de supraveghere bancara in tarile din zona euro. Aceasta transformare va reprezenta un prim pas in realizarea uniunii bancare in zona euro.

BCE va avea puterea sa intervina in situatiile in care o banca din zona euro are probleme. De asemenea, dupa realizarea uniunii bancare, daca o banca din zona euro este aproape de colaps, aceasta va fi salvata dintr-un fond comun la care contribuie bancile din uniune, si nu din banii tarilor de unde provin.

Nu in ultimul rand, orice persoana cu un depozit int-o banca din zona euro va beneficia de o despagubire de maxim 100.000 de euro (proveniti dintr-un fond comun), in cazul in care institutia de credit in cauza are probleme.

Alegerile parlamentare din Statele Unite

Alegerile parlamentare din Statele Unite

Alegerile parlamentare din Statele Unite vor avea loc in noiembrie 2014. Senatorii si reprezentantii din cele 50 de state americane isi vor disputa cele 435 de fotolii din Congres.

Lupta dintre democrati si republicani se va transa in 4 noiembrie cand se va stabili culoarea politica a celui de-al 114 Congres SUA din istorie. In functie de majoritatea formata, politicile si deciziile economice ce influenteaza economia globala vor fi fie mai conservatoare si aparatoare ale marii finante de pe Wall Street, daca Partidul Republican va domina Congresul, sau mai apropiate de interesele clasei de mijloc, a sindicatelor si minoritatilor etinice si religioase, in cazul unei majoritati democrate.