Decizia va conduce perturbari in Europa

Decizia va conduce perturbari in Europa

Dupa ce ultimatumul impus Kievului in vederea platii unei datorii in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), "Gazprom, in virtutea contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplata pentru livrari de gaze", a anuntat grupul rus intr-un comunicat.

"Nicio plata aferenta lunii iunie nu a fost efectuata. Incepand din aceasta zi (luni), societatea ucraineana mai primeste doar volumele pe care le va fi platit", a adaugat grupul, fara sa precizeze care sunt consecintele imediate. Decizia Gazprom risca sa conduca la perturbari ale livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa, dintre care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, ca in precedentele conflicte gazifere, in 2006 si 2009.

Rusia, "ultima oferta"

Rusia, "ultima oferta"

Kievul a refuzat sa accepte cresterea pretului decisa de catre Moscova dupa instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfarsitul lui februarie, o consecinta a demiterii fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici. Mia de metri cubi de gaze naturale a fost scumpita atunci de la 268 la 485 de dolari, un pret fara echivalent in Europa. Ca "ultima oferta", Moscova a propus pretul de 385 de dolari. O noua sedinta de negocieri care a avut loc duminica seara la Kiev s-a incheiat cu un esec.

Aceasta decizie urmeaza sa aiba pentru moment repercusiuni limitate asupra Ucrainei, care a acumulat, in ultimele saptamani, rezerve in stocuri subterane. In plus, consumul este redus in aceasta perioada, in care nu se recurge la sisteme de incalzire.

"Posibile perturbari" ale tranzitului de gaze catre UE

"Posibile perturbari" ale tranzitului de gaze catre UE

Grupul rusesc Gazprom a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana (CE) in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit, relateaza AFP.

Grupul rusesc afirma ca operatorul ucrainean Naftogaz "este obligat sa garanteze tranzitul" catre Europa, in virtutea contractului in vigoare si la volumele prevazute. "Comisia Europeana a fost informata in legatura cu posibile perturbari ale tranzitului, in cazul in care Naftogaz ia din gazele destinate tranzitului", a anuntat Gazprom.

Criza gazelor: prima reactie a guvernului

Criza gazelor: prima reactie a guvernului

Populatia Romaniei este "exclus" sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, intrucat exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Criza gazelor: reactie de ultima ora a lui Victor Ponta

Criza gazelor: reactie de ultima ora a lui Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat in debutul sedintei BPN al PSD ca situatia in regiune se deterioreaza si ca se opresc gazele, el aratand ca a discutat dimineata cu ministrul Energiei si Romania are rezerve necesare astfel incat pe termen scurt, respectiv sase luni, nu sunt probleme.

Cazul ajunge la Curtea internationala de arbitraj

Cazul ajunge la Curtea internationala de arbitraj

Grupul rusesc Gazprom a anuntat ca a sesizat o Curte internationala de arbitraj cu privire la datoria la gaze naturale a Ucrainei, care atinge suma de 4,5 miliarde de dolari, o replica fata de o amintare a Kievului cu o asemenea procedura pentru pretul in vigoare al gazelor.