Evitarea razboiului

Evitarea razboiului

"Este foarte putin probabil sa fie decisa o interventie militara deschisa. Nu exista sustinere pentru acest lucru in cadrul Aliantei si nimeni nu vrea sa mearga singur (la razboi)", subliniaza Robin Niblett, directorul institutului londonez Chatham House, arata Mediafax.

Legal, NATO nu are nicio obligatie sa intervina. Ucraina nu este membra si, prin urmare, nu poate beneficia de dispozitia de "aparare colectiva" prevazuta de articolul 5, care stipuleaza ca toti membrii Aliantei isi iau angajamentul sa intervina pentru a-l sprijini pe unul dintre ei daca acesta este atacat.

Armele, in mana statelor membre NATO

Armele, in mana statelor membre NATO

Daca Ucraina cere arme, nu NATO trebuie sa i se adreseze. Organizatia nu detine direct nici arme, nici trupe. Statele membre sunt cele care i le pun la dispozitie in functie de nevoi. "Ucraina face acum solicitari intr-o serie de domenii. Mai degraba aliatii si nu NATO ii pot raspunde, pe baze bilaterale", subliniaza un oficial de rang inalt al organizatiei.

Dislocarea trupelor

Dislocarea trupelor

"Pentru a raspunde comportamentului agresiv al Rusiei", cei 28 de lideri ai tarilor membre NATO vor adopta un plan de reactie (Readiness action plan, RAP) care va permite mobilizarea foarte rapida a "catorva mii" de militari (din cadrul fortelor aeriene, terestre, ale marinei si fortelor speciale) in Europa de Est. "Aceasta va necesita instalatii pe teritoriul NATO si materiale prepozitionte, precum si experti in logistica si comandament. Aceasta forta va fi una usoara, dar capabila sa atace puternic daca va fi necesar", a explicat secretarul general Anders Fogh Rasmussen.

NATO intentioneaza, de asemenea, "sa amelioreze infrastructurile nationale precum aeroporturile si porturile". Strangerea si partajarea informatiilor si planurilor de aparare vor fi ameliorate si se vor face exercitii "mai des, in mai multe locuri".

"Aceasta inseamna o prezenta mai vizibila a NATO in estul" Europei si "atat timp cat va fi nevoie". Dar adoptarea acestui plan este mai intai politica. Detaliile militare trebuie definite dupa summit, mai ales numarul militarilor implicati.

Ajutor financiar

Ajutor financiar

NATO va crea patru fonduri pentru sporirea ajutorului pe care il acorda de mai multi ani Ucrainei. Ele vor fi dedicate modernizarii armatei acesteia in domeniile logisticii, apararii, apararii cibernetice, structurilor de comanda si ingrijirilor acordate militarilor raniti. Aceste programe sunt insa pe "termen mediu spre lung".

Sursa foto: Free Digital Photos.

Aderarea Ucrainei, conditionata de reforme

Aderarea Ucrainei, conditionata de reforme

Guvernul ucrainean vrea relansarea procesului de aderare la NATO, intrerupt in 2010 de regimul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici. Intrarea Ucrainei a fost primita favorabil la summitul de la Bucuresti din 2008, ceea ce a declansat furia Moscovei. Aceasta decizie formala ii permite acum lui Rasmussen sa lase usa deschisa Kievului.

Dar aceasta aderare va depinde de "capacitatea Ucrainei de a desfasura reformele necesare" in timp ce echipamentele sale dateaza din epoca sovietica, de a "se adapta la standardele NATO si de a indeplini toate criteriile". O modalitate politicoasa de a spune ca Ucraina nu are sanse sa adere prea curand.

Sursa foto: Free Digital Photos.

Cooperarea cu Moscova, intrerupta

Cooperarea cu Moscova, intrerupta

NATO a intrerupt orice cooperare practica cu Rusia de la anexarea Crimeei, in martie. Pentru a asigura tarile din est, au fost deja luate masuri in primavara: numarul avioanelor de lupta ce survoleaza teritoriile tarilor baltice s-a dublat, au fost mobilizate nave in Marea Neagra si in Marea Baltica, precum si avioane-radar (Awacs). Totodata, exercitiile militare s-au intensificat in estul Europei.

Legatura transatlantica

Legatura transatlantica

Cei 28 de sefi de stat urmeaza sa reafirme solemn "trainicia" legaturii dintre Europa si America de Nord, in timp ce Statele Unite au privilegiat o vreme Asia in politica lor de securitate. "NATO se va folosi de acest summit pentru a-si arata intentia, facand cateva declaratii foarte puternice cu privire la Ucraina si Rusia", asigura Xenia Wickett, analist al Chatham House.

Sursa foto: Free Digital Photos.

Buget si aparare

Buget si aparare

Summitul ar urma sa fie o ocazie pentru a reaminti apelul statelor membre de a aloca cel putin 2 la suta din PIB pentru aparare, pragul minim retinut de NATO. Doar patru tari si-au respectat acest angajament.

Sursa foto: nato.int