Cezar Scarlat, managing director Abris Capital Partners

Cezar Scarlat, managing director Abris Capital Partners

Directorul Abris Capital, companie de private equity care a achizitionat recent firma de cureierat Urgent Curier, spune ca judeca fiecare business dupa merit si dupa potentialul de crestere. Pana acum, fondul cu active de 800 milioane de euro, a investit in leasing, curierat, banci si chiar in sectoare mai putin cunoscute, dar mai interesante, precum un producator de compost pentru ciuperci si o firma de convertire a deseurilor in carbune.

Dan Farcasanu, director de investitii Resource Partners

Dan Farcasanu, director de investitii Resource Partners

Resource Partners, fondul polonez de private equity care a ajuns sa controleze integral reteaua de centre de fitness World Class, se uita in mod traditional la companiile de bunuri de larg consum si retail. Totusi, retail-ul specializat este inca prea mic in Romania, iar retailul mare, de hipermarketuri, este un domeniu inchis.

Dan Farcasanu: Retailul este dominat de investitori strategici si nu cred ca o sa mai fie mari tranzactii.

Alina Stancu Birsan, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip

Alina Stancu Birsan, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip

Alina Birsan, partener in cadrul PeliFilip, estimeaza o diversificare a domeniilor in care vor avea loc achizitiii, pentru ca sunt anumite sectoare care se dezmortesc dupa o perioada de liniste profunda, asa cum este cazul imobiliarelor. "Exista agricultura, unde lucrurile incep sa se miste mai mult, dar si domenii care au intrat intr-o faza de tranzitie de tip distressed, cum este domeniul energiei".

Mihai Pop, manager EY Romania

Mihai Pop, manager EY Romania

Partenerul EY Romania are aceeasi viziune cu privire la revenirea interesului pentru real-estate, dar si pe zona de telecom si media vor avea loc transformari si tranzactii in viitor.

"Momentan, ma astept sa nu mearga zona industriala, desi se vorbeste mult ca sectorul se dezvolta si ca exporturile cresc in Romania".

Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting

Ruxandra Ogrendil, managing partner Pathfinder Management&Consulting

Pe de alta parte, Ruxandra Ogrendil pariaza pe doua directii in ceea ce priveste majorarea numarului de tranzactii. In primul rand, exista un interes ridicat pentru domeniile IT, telecom si chiar in segmentul medical si in al doilea rand este momentul unor exit-uri in cazul investitiilor din 2007 si 2008. "Ma astept in curand la vanzari in retail sau in domeniul materialelor de constructii".

Segmentul serviciilor medicale este prea scump

Segmentul serviciilor medicale este prea scump

Majoritatea managerilor de fond si a consultantilor prezenti la conferinta M&A Outlook, organizata de WALL-STREET.RO in parteneriat cu EY Romania, PeliFilip si Pathfinder, considera ca sectorul serviciilor medicale este prea scump si descurajeaza achizitiile. "Nu cred ca vom vedea tranzactii in Romania pe aceasta zona. S-au stabilit niste benchmark-uri (referinte de pret - n.r.) destul de ridicate in trecut si jucatorii care au ramas se raporteaza la acestea, desi sunt nerealiste", a spus Dan Farcasanu, directorul Resource Capital.

Mihai Pop, manager in cadrul EY Romania, atrage atentia ca in acest domeniu este multa incertitudine legislativa si la nivelul pietei.