Negocierile cu FMI s-au incheiat fara succes

Negocierile cu FMI s-au incheiat fara succes

Board-ul FMI se va reuni abia in toamna pentru a analiza rezultatele misiunii de evaluare. Sursele citate au mai precizat ca, potrivit datelor actuale, misiunea FMI ar urma sa plece de la Bucuresti fara o scrisoare de intentie inmanata de catre autoritatile romane, iar la board-ul din toamna, cel mai probabil in luna noiembrie, vor fi astfel analizate atat rezultatele acestei misiuni de evaluare, cat si cele ale misiunii programate pentru iulie-august. O misiune a Fondului Monetar International a venit la Bucuresti la inceputul lunii iunie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.

Misiunea a analizat in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat. In ultima scrisoare de intentie, Guvernul s-a angajat ca va "incerca" sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera "neutra din punct de vedere bugetar", cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare.

Seful Consiliului Fiscal avertiza ca reducerea CAS era greu de realizat

Seful Consiliului Fiscal avertiza ca reducerea CAS era greu de realizat

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a aratat insa ca reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, daca nu se imbunatateste colectarea incasarilor, in conditiile in care in primul trimestru nerealizarile la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe si impozite. La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST). Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

FMI pleaca din Bucuresti fara raport de evaluare. Misiunea din iulie-august, sub semnul intrebarii

FMI pleaca din Bucuresti fara raport de evaluare. Misiunea din iulie-august, sub semnul intrebarii

Oficialii de la Fondul Monetar International (FMI) intentioneaza sa plece din Bucuresti fara un raport de evaluare, iar misiunea din iulie-august este sub semnul intrebarii, FMI preferand sa revina in toamna, pentru finalizarea proiectului de buget pe 2015.

Ponta: FMI a amanat pentru noiembrie evaluarea acordului cu Romania

Ponta: FMI a amanat pentru noiembrie evaluarea acordului cu Romania

Fondul Monetar International (FMI) a amanat pentru luna noiembrie evaluarea acordului cu Romania, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg. Institutia internationala nu va incheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu Romania pana la intocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, a spus Ponta, precizand ca acordul stand-by ramane in grafic.

Romania ia in calcul vanzarea in 2015 a unor noi pachete de actiuni la companiile controlate de stat, inclusiv Transelectrica, Romgaz si Transgaz, a mai declarat Ponta, adaugand ca statul ar putea ramane cu participatii mai mici de 50% la unele dintre acestea.

Ponta: Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu FMI anul viitor

Ponta: Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu FMI anul viitor

Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor, a declarat premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat Bloomberg. Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea acord, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.