3 / 4

'Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte'

In ceea ce priveste ritmul vanzarilor, Laurentiu Badea (foto) spune ca acum nu este o situatie tocmai roz, atat din cauza crizei financiare, cat si pentru ca toata lumea spune si se asteapta ca preturile sa scada.

„Sunt cumparatori care au resurse financiare, dar prefera sa astepte, sfatuiti chiar si de banca unde au aprobat creditul. Nici bancile nu sunt nerabdatoare sa elibereze creditul deja aprobat, in speranta ca vor mai scadea preturile. Pe de o parte, este o atitudine justificata a cumparatorilor pentru ca, indiferent daca se vor ieftini sau nu apartamentele noi, este greu sa credem ca se vor scumpi”, a adaugat oficialul Epsilon.

Ionut Bordei afirma ca scaderea vanzarilor pe segmentul rezidential isi are radacinile in doua cauze: pe de parte, unora le este frica sa nu plateasca mai mult decat ar trebui, iar pe de alta parte, cumparatorii care asteptau preturi mult mai mici, le-au obtinut in realitate, dar din cauza noilor norme BNR si a cresterii dobanzilor nu mai pot accesa decat jumatate din suma pe care o targetau la creditare.

„Cu alte cuvinte, cu toate ca preturile locuintelor au scazut, multi cumparatori nu si le mai pot permite”, evidentiaza Bordei.

Laurentiu Badea mai spune ca achizitia unei locuinte nu tine neaparat de o perioada a anului, ci de alti factori precum: situatia pietei , echilibrul dintre cerere si oferta, accesul la credite etc.

„Cea mai buna perioda pentru cumparat este atunci cand exista un blocaj de vanzari pe piata imobiliara, nu se mai acorda credite, dezvoltatorii si proprietarii au probleme financiare si sunt nevoiti sa vanda macar pentru a-si acoperi costurile. Poate suna cunoscut...”, a incheiat reprezentantul Epsilon.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri