Portughezii ridica miza la dobanzile pentru depozitele in lei

Portughezii ridica miza la dobanzile pentru depozitele in leiBancile de pe piata locala vor concura puternic in urmatoarea perioada pentru depozitele clientilor, castigatoare urmand sa fie cele care vor putea sa ofere randamente real pozitive cat mai ridicate. Dobanzile la depozitele in lei trebuie sa creasca pe termen scurt la aproximativ 10%, in conditiile in care rata inflatiei va urca la 8% la finele anului, iar statul impoziteaza castigurile din dobanzi cu 16%.

Unele banci au inceput deja sa anunte majorari la nivelul dobanzilor platite pentru plasamentele in lei, in piata bancara existand cativa jucatori care ofera dobanzi de 8% sau chiar mai mari.

Majoritatea bancilor recompenseaza clientii care au realizat plasamente in lei la termen cu dobanzi ce variaza intre 7% si 7,5%, insa rata anuala a inflatiei se situa in luna iulie la 7,14% ca urmare a majorarii cotei TVA de la 19% la 24%.

Portughezii aflati la conducerea Millennium Bank Romania au decis recent majorarea dobanzii platite pentru depozitele in lei cu scadenta la trei luni pana la 8,75% in cazul in care plasamentul este constituit prin intermediul serviciului de internet banking, si de 8,5% daca depunerile se fac la sucursalele bancii. “De peste un an, Millennium Bank reprezinta una dintre cele mai bune optiuni de pe piata pentru clientii care vor sa economiseasca. Majorarea dobanzii la depozitele la termen pe trei luni se inscrie in strategia noastra”, sustine Eliza Erhan, director de dezvoltare a produselor de retail in cadrul bancii.

Clientii dispusi sa isi asume riscuri ceva mai mari pot opta chiar si pentru a isi plasa banii intr-un pachet mixt oferit de portughezii de la Millennium, format dintr-un depozit in lei cu scadenta la 3 luni cu o dobanda de 10% si un plasament intr-un fond de investitii cu risc moderat.

Grecii concureaza pentru economiile romanilor

Grecii concureaza pentru economiile romanilorTrei banci grecesti de pe piata locala – Piraeus Bank, Emporiki Bank si ATEbank – concureaza cu dobanzi cuprinse intre 7,5% si peste 8% pentru plasamente in lei realizate pe perioade ce variaza de la o luna pana la un an.

Piraeus Bank Romania plateste clientilor o dobanda de 8,1% pentru depozitele in lei realizate pe termen de o luna, iar pentru cele cu scadenta la un an dobanda este de 7,75%. In cazul in care clientii bancii sunt studenti sau pensionari, atunci vor incasa o dobanda de 8,6% pentru plasamentele la o luna si 8,25% pentru cele la un an. Suma minima pentru constituirea unui asemenea depozit este de 4.000 de lei.

Dobanda platita de Emporiki Bank Romania pentru depozitele standard cu scadenta la 1, 3 sau 6 luni este de 7,75%, insa banca ofera randamente chiar si de pana la 15% pentru clientii care aleg sa isi plaseze banii in depozite cu dobanda progresiva. Spre exemplu, dobanda la un depozit progresiv cu scadenta la 12 luni incepe de la 3% in prima luna si creste pana la 15% in ultima luna.

Grecii de la ATEbank ofera o dobanda egala cu 7,8% din suma plasata la termen de trei luni, respectiv 7,9% pentru depozitele cu scadenta la sase luni. In plus, daca plasamentul este prelungit dupa prima scadenta, banca plateste o bonificatie de 0,25%, respectiv 0,5%.

Insa, nu doar bancile grecesti sau de origine portugheza concureaza pentru depozitele persoanelor fizice, ci si Banca Comerciala Carpatica, care ofera o dobanda de 8% la plasamentele pe 3 luni cu plata dobanzii la scadenta.

Clientii trebuie sa analizeze inflatia asteptata la scadenta

Clientii trebuie sa analizeze inflatia asteptata la scadentaDobanda incasata pentru un depozit la termen trebuie sa fie comparata cu rata inflatiei asteptata la momentul scadentei plasamentului, rata actuala a inflatiei nefiind potrivita pentru calcularea dobanzii reale.

“Calculul corect pentru rata reala a dobanzii trebuie facut tinand cont de inflatia asteptata pentru momentul la care se ajunge la scadenta depozitului. Nu putem sa folosim rata inflatiei din prezent, de 7%, deoarece peste un an spre exemplu sigur nu o sa mai fie la acelasi nivel”, explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei a majorat prognoza de inflatiei pentru acest an cu peste patru puncte procentuale, de la 3,7% cat estima initial pentru finalul acestui an la 7,8% din cauza majorarii cotei TVA.

Spre sfarsitul anului 2011 rata anuala a inflatiei ar urma sa intre in intervalul de variatie si sa ramana la acest nivel. Daca lucrurile merg in parametrii pe care i-am introdus in acest moment in model si daca nu vom avea efecte de runda a doua cauzate de majorarea TVA atunci inflatia poate ajunge la 3,1% in 2011", sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Anterior, banca centrala estima o rata a inflatiei de 3,7% la finalul lui 2010 si de 2,8% pentru finalul anului 2011.