Datoriile publice au fost drastic reduse

Datoriile publice au fost drastic reduse“La o prima vedere, situatia actuala din Europa Centrala si de Est poate parea asemanatoare cu cea din perioada post-Lehman, deoarece canalele de contagiune raman aceleasi – posibila prabusire a cererii globale si oprirea brusca sau chiar inversarea fluxurilor de capital. Asadar, daca economia din zona euro franeaza brusc, Europa Centrala si de Est nu va evita contagiunea”, a declarat Juraj Kotian, co-director cercetare macro/fixed income ECE in cadrul Erste Group.

Totusi, niciunul din cele opt state din regiunea ECE (in care este inclusa si Romania) nu se afla intr-o situatie atat de problematica precum statele de la periferia zonei euro in ceea ce priveste dezechilibrele contului curent, sustenabilitatea datoriei publice sau eventualele expuneri din sectorul bancar.

Situatia actuala arata ca pietele fac in prezent o diferentiere mult mai buna intre state in functie de nivelul datoriei acestora. De exemplu, ratingurile pentru Romania si Cehia au fost imbunatatite ca recunoastere a progresului de consolidare fiscala”, se mentioneaza intr-un raport al bancii austriece.

Juraj Kotian spune ca datoriile se situeaza la „niveluri sanatoase” comparativ cu economiile europene dezvoltate, ceea ce se traduce printr-un pericol mai redus privind potentialul lor de crestere.

Sursa imagine:
sxc.hu

Deficitele bugetare structurale s-au imbunatatit considerabil

Deficitele bugetare structurale s-au imbunatatit considerabilDeficitele fiscale ale statelor din Europa Centrala si de Est au crescut in timpul crizei, dar s-au mentinut cu mult sub nivelurile din statele cu probleme din zona euro. Cresterea deficitelor fiscale in regiunea ECE a avut la baza perioada de dinaintea crizei, in conditiile in care statele din regiune nu si-au consolidat suficient finantele.

„Aproape toate tarile din zona ECE au intrat in criza cu un deficit structural de peste 3% din PIB. Intre timp, guvernele supuse presiunilor puternice ale pietei (si programelor FMI) au luat masuri ferme pentru consolidarea fiscala si si-au redus deficitele structurale sub nivelurile de dinaintea crizei. Rezultatul cel mai remarcabil a fost obtinut in Romania, unde deficitul structural a fost redus de la aproape 9% din PIB in 2007 la aproximativ 3,3% din PIB, conform estimarilor Comisiei Europene pentru 2011”, mentioneaza analistii Erste.

Reducerea deficitului de cont curent este un alt avantaj al tarilor din Europa Centrala si de Est

Deficitul de cont curent al Romaniei a scazut de la aproape 14% la sub 5% din PIB, de la 7% la 1,4% in Croatia, iar acest indicator s-a transformat in cazul Ungariei intr-un excedent de 2,8% din PIB, comparativ cu un deficit de 7% din PIB in 2007.

Componenta ciclica a PIB este redusa

Componenta ciclica a PIB este redusaEconomiile din regiunea ECE se afla in intr-un stadiu complet diferit al ciclului economic comparativ cu trei ani in urma, ceea ce inseamna ca scaderea actuala a activitatii are un impact mai putin sever asupra cresterii economice, considera analistii bancii austriece.

„In 2008, investitiile si stocurile se situau la niveluri extrem de ridicate si au facut ca economiile sa se situeze peste nivelul potential al PIB. De atunci, aceste doua componente ciclice ale PIB-ului au devenit mai moderate. Economiile functioneaza in prezent aproape sau sub potential si, prin urmare, PIB-ul nu se va reduce atat de puternic in cazul unui soc extern”, mentioneaza acestia.

Analistii din cadrul Erste Group subliniaza faptul ca incetinirea economica are sanse reduse sa se repete la o asemenea amploare avand in vedere ca ratele investitiilor au scazut deja considerabil – de la varful de 30% din PIB inregistrat inaintea crizei la un nivel mai neutru de 20% din PIB. Mai mult, economiile din ECE opereaza aproape de sau chiar usor sub potentialul de productie, comparativ cu o diferenta intre productia efectiva si potentialul de productie situata intre 1,8% si 10% cu un an inainte de prabusirea Lehman.

Cresterea PIB-ului in cele opt economii din Europa Centrala si de Est urmeaza sa incetineasca anul viitor la un nivel mediu de 2,6% pe an, de la estimarea de 2,8% asteptata pentru 2011, pe baza unei cresteri de 0,9% a zonei euro, cu riscuri in sensul reducerii acesteia.

Este greu de crezut ca daunele provocate de progresul lent in rezolvarea crizei datoriilor din zona euro ar putea fi inversate complet. Totusi, daca se va gasi o solu ie care ar putea calma pietele, aceasta ar putea deschide calea pentru unele banci centrale din ECE sa reduca dobanda de politica monetara. Credem ca tarile ECE sunt mult mai pregatite sa faca fata crizei decat erau in urma cu trei ani. Datorita reducerii dezechilibrelor fiscale si externe, contractia economica nu ar trebui sa fie la fel de severa ca in 2009”, a concluzionat Juraj Kotian.