Proportii inegale intre banci si brokerii independenti

Proportii inegale intre banci si brokerii independentiDin 68 de intermediari activi la Bursa de Valori Bucuresti, aproape 20 fac parte din grupuri bancare sau financiare, restul fiind SSIF-uri independente.

Primele sapte banci dupa rulajele de la bursa acumuleaza circa 63% din intreaga piata. Restul de 37 de procente din piata se impart intre circa 48 de brokeri independenti si alte 13 divizii de securities din banci.

Dintre banci, cea mai mare cota este detinuta de BRD Societe Generale, liderul pietei din 2009 si din primele doua luni ale anului, cu 26,23% din total, reprezentand tranzactii de 780,2 milioane lei.

La polul opus, MKB Romexterra Bank ocupa ultima pozitie in topul brokerilor, cu tranzactii de 3 mii de lei in luna februarie.

In acelasi timp, cel mai mic broker independent este SSIF SIGI, fost Esteuro Capital, ce a intermediat numai 33 de mii de lei luna trecuta.

IFB Finwest este cel mai mare broker independent dupa rulajele de la Bursa de Valori Bucuresti, ocupand a treia pozitie in top 10 pe luna februarie, cu un rulaj de 212 milioane lei, reprezentand o cota de piata de 7,14%.

Casa de brokeraj aradeana a urcat doua locuri in clasamentul anual, dupa ce valoarea tranzactiilor intermediate a urcat cu 28%, pana la 831,4 milioane lei in acest an.

Practic, in topul pe intreg anul 2009, IFB a fost singurul broker independent care a reusit sa se mentina in primele 10 pozitii, alaturi de banci.

De asemenea, Broker Cluj este alt broker independent ce se mentine intre primele zece pozitii. Dupa un 2009 greu, cu multe nereguli si cu o scadere considerabila a business-ului, singurul intermediar listat la BVB a urcat in clasament in primele doua luni ale anului, numarandu-se printre primii 10.

Intercapital Invest si Eastern Securities sunt alte doua case de brokeraj independente care se lupta cu bancile pentru cota de piata si rulaje, fiind prezente in top 10 din ianuarie, respectiv februarie.


IFB Finwest

IFB FinwestIFB Finwest se afla la jumatatea clasamentului pe anul trecut, dupa ce valoarea tranzactiilor intermediate a urcat cu 28%, pana la 831,4 milioane lei. In ianuarie, brokerul a ocupat locul 3, cu 168,7 milioane de lei si o cota de peste 10%, iar in februarie s-a mentinut pe aceeasi pozitie, dar a rulat 212,4 milioane de lei.

Cota de piata poate fi unul din scopurile business-ului IFB, in masura in care aceasta ajuta la realizarea unui business viabil, spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB.

Chiar daca SSIF-ul ocupa locuri fruntase in clasamentul dupa rulaje, depasind multe banci si, implicit, puterea de distributie a acestora, Molnar spune ca nu acesta este scopul companiei, ci o mai buna pozitionare pe piata.

Pe de alta parte, bancile sunt foarte putin reprezentate in conducerile celor doua burse. Sa fie pentru ca ele mizeaza mai mult pe business-ul propriu-zis, in timp ce brokerii mici sunt mai mult interesati si de activitatea operatorilor in sine?

“Momentan, brokerii independenti sunt inca actionarii majoritari ai operatorilor de piata, de aceea structura conducerilor acestor operatori este dominata de reprezentantii acestora”, explica Molnar.

Pentru acest an, IFB isi propune mentinerea in jurul unei valori de 5% din totalul pietei.


Citeste si Cum isi impart bancherii 90% din piata de asset management

SSIF Broker Cluj

SSIF Broker ClujDupa un 2009 tumultos, cu scandaluri, restructurari si schimbari in conducerea companiei, Broker Cluj nu s-a situat in primii 10 brokeri. Insa, clarificarea situatiei si concentrarea din nou pe scopul principal al business-ului a dus la o revenire a intermediarului in primele luni ale acestui an. Astfel, in ianuarie, Broker Cluj a ocupat pozitia a zecea in clasament, cu tranzactii intermediate de 53.6 milioane lei si o cota de piata de 2,47%. Luna trecuta, BRK a urcat pe locul al 8-lea in Top 10, cu tranzactii de 73,5 milioane lei.

Darie Moldovan, director de tranzactionare SSIF Broker, spune ca pentru companie, cota de piata este un scop secundar, insa nu este de neglijat, deoarece in multe cazuri reprezinta un indicator important pentru clienti in alegerea intermediarului.

„SSIF Broker s-a plasat constant in topul intermediarilor atat la BVB, cat si la Sibex si, cu siguranta, se va mentine in top si in viitor. Scopul principal este sa gestionam eficient portofoliile clientilor nostri si sa ne asiguram ca acestia sunt multumiti de serviciile oferite de specialistii SSIF Broker”, a declarat Moldovan pentru Wall-Street.

In opinia sa, avantajul brokerului independent in fata puterii uriase de distributie a sistemului bancar este o mai mare flexibilitate si apropiere fata de clienti, o specializare mai precisa in acest domeniu, cunostintele functionarilor bancari fiind mai mult restranse la produsele specific bancare, de obicei neavand expertiza pe pietele bursiere.

Pe de alta parte, bancile sunt foarte putin reprezentate in conducerile celor doua burse, ele mizand mai mult pe business-ul in sine.

„Este normal sa fie asa, deoarece SSIF-urile sunt interesate direct de bunul mers al operatorilor si de satisfacerea nevoilor lor cu privire la pietele bursiere, fiind obiectul lor principal de activitate. In schimb, bancile au o activitate mult mai diversificata, iar serviciile de brokeraj reprezinta, de cele mai multe ori, o activitate secundara”, a mai explicat reprezentantul Broker Cluj.

Dupa ce in anii de glorie bancile isi autoproclamau suprematia pe segmentul investitorilor institutionali, in ultimele luni am vazut o orientare si catre zona de retail, dupa plecarea marilor clienti. Tinand cont ca bancile au un sistem foarte dezvoltat de distributie a produselor, pot genera concurenta serioasa. Insa Moldovan crede ca au un mare handicap in ce priveste traditia pe acest sector de piata si in calificarea personalului.

Pentru acest an, compania listata la BVB se asteapta la o majorare a cotei de piata, in conditiile cresterii pietelor si a lichiditatii, deoarece tot mai multe portofolii blocate pana acum, din cauza preturilor mari la care au fost realizate achizitiile in anii trecuti, pot fi lichidizate.

„Astfel, banii imobilizati incepand de la sfarsitul anului 2008 se vor intoarce treptat in piata”, a conchis oficialul Broker Cluj.


Intercapital Invest

Intercapital InvestIntercapital Invest a ocupat a noua pozitie in clasamentul lunii ianuarie 2009, dupa ce a intermediat tranzactii in valoare de 44.4 milioane de lei, cu o cota de piata de 2,8%.

Dezvoltarea afacerii, inclusiv cresterea cotei de piata, reprezinta un obiectiv major pentru orice companie. Insa, Razvan Pasol, presedinte si director general al Intercapital, spune ca majorarea cotei nu trebuie sa fie un scop in sine, ci o consecinta: daca oferi servicii de calitate, inovatie si valoare adaugata pentru clienti, atunci cresterea cotei de piata vine singura.

In ce priveste inegalitatea serviciilor de distributie ale celor doua categorii de intermediari, Pasol spune ca nu este singurul avantaj, fiecare grup avand puncte forte.

“Firmele independente au flexibilitate, dinamica si viteza in decizie si executie mai mari decat firmele afiliate unor grupuri bancare. Avem curajul sa incercam sa introducem permanent produse, rapoarte si proiecte noi pentru clienti, iar rezultatele se vad”, a declarat Pasol pentru Wall-Street.

Astfel, in ianuarie 2000, Intercapital avea o cota de piata in tranzactiile cu actiuni BVB de 0,19%, iar in 2009 am ajuns la 4,18%. In final, rezultatul activitatii unui intermediar se masoara in castigurile pe care le obtin clientii sai la bursa.

“Iar acest lucru depinde mai putin de tipul companiei. Va exista intotdeauna un loc pe piata pentru companiile independente dinamice si inovatoare, care obtin performante superioare mediei pietei pentru clientii lor”, explica managerul Intercapital.

Legat de reorientarea unor brokeri bancari spre zona de retail, Pasol spune ca vede acest fenomen ca pe un lucru pozitiv pentru piata, nefiind ingrijorat de concurenta, indiferent daca aceasta vine de la grupuri bancare, brokeri straini sau independenti.

“Atata timp cat avem o piata de dimensiuni reduse, inclusiv ca numar de investitori, orice eforturi de promovare si de crestere a acesteia sunt binevenite. Din asemenea, eforturi va castiga toata lumea, pentru ca avem nevoie cu totii de o lichiditate mai mare si de investitori mai multi. Prin urmare, pentru noi concurenta este binevenita, atata timp cat vine din partea unor intermediari care investesc in promovarea pietei, tehnologii si produse noi, atragerea de noi emitenti, aducerea de noi investitori pe piata etc.”, a conchis Pasol.