Inceput de mandat cu povara asteptarilor uriase

Inceput de mandat cu povara asteptarilor uriaseDecizia de numire a lui Valentin Ionescu (foto dreapta), 38 de ani, ca director general al Bursei de Valori Bucuresti a creat euforie. Cu o cariera cladita in Romania si pe pietele din regiune, noul director al BVB a aterizat intr-o piata suferinda. Mandatul sau care incepe astazi, 27 septembrie, poarta povara asteptarilor uriase de la toti jucatorii, iar misiunea principala este sa resusciteze Bursa, sa o vindece si sa ii dea avant.

Unul din planuri pentru conducerea executiva a BVB era un management strain, dar nicio experienta din orice piata nu ar fi compensat lipsa ancorarii in realitatea romaneasca.

Asadar, Stere Farmache (foto stanga) a gasit formula perfecta pentru schimbarea atat de necesara: Valentin Ionescu, unul din primii brokeri avizati la BVB, dar care si-a petrecut ultimii ani pe bursele din regiune, in special din Praga si Viena. Ambele conditii au fost indeplinite. Mai mult, conducatorul Bursei de la infiintare ii acorda noului CEO credit deplin.

Valentin Ionescu stie care sunt pedalele pe care sa apese pentru a atinge obiectivele fixate”, spune Farmache.

Daca intreaga piata a fost surprinsa de numirea lui Ionescu ca director general, presedintele nu este convins ca a fost chiar o mutare-surpriza. In opinia sa, exista un nivel de asteptare privind imbunatatirea performantei BVB si acest lucru nu se poate face fara un director care sa reuseasca sa imprime o dinamica mai mare bursei si care sa aduca coordonare mai buna executivului si imbunatatirea relatiei cu celelalte institutii ale pietei.

“Asteptarile sunt justificate, dar nu a fost o decizie usoara pentru Consiliu, ci una bine gandita si cantarita. Este pozitia prin care BVB va respira un aer nou”.

Cei 15 ani in conducerea Bursei, cu bune si cu rele, cu perioade de boom si perioade de criza, au facut din Stere Farmache un tip ponderat si calculat in fiecare miscare si declaratie. In privinta noului director, entuziasmul numirii lui este evident. Judecand dupa felul in care il descrie, presedintele BVB nu pare a avea nicio indoiala.

In discursul sau, Farmache invoca inceputul unei noi etape, una cruciala pentru repozitionarea bursei si care are nevoie de un management capabil sa isi aduca propria contributie la strategia deja creionata.

“Dupa mai multe propuneri, ne-am oprit la Valentin Ionescu. Are o buna cunoastere a pietei interne si externe, un profil potrivit pentru aceasta pozitie, este o persoana dinamica dar si echilibrata. A cunoscut dezvoltarea Bursei in toate fazele, cu toate suisurile si coborasurile, performantele si neperformantele, fiind o persoana cunoscuta brokerilor si mediului de afaceri, atat in tara cat si in regiune”, explica Farmache.

Farmache promite ca nu va fi lasat singur, ci va avea tot sprijinul si ii va impartasi toata experienta proprie, acumulata ca director si presedinte al Bursei.

“Evident ca va trebui sa treaca aceasta experienta prin propriile filtre si sa isi aduca propria contributie. Nu vreau sa repete ce s-a facut deja, ci sa vina cu abordari, opinii si vederi noi si sa invete si din greselile altora. Sper insa ca greselile lui sa fie rare si putin importante”, a mai spus presedintele BVB.


Prudenta in declaratii versus entuziasm

Prudenta in declaratii versus entuziasmChiar daca mandatul sau oficial incepe astazi, Ionescu a adoptat deja pozitia oficiala, diplomata si echidistanta. Ochii si vocea ii tradeaza insa entuziasmul si dorintele ambitioase.

Dupa ce, in ultimii ani, si-a consolidat cariera pe piata financiara in Praga (la Wood&Co.) si in Viena (la Euroinvest Bank), in timp ce colegii sai din Romania au ramas sa lupte pentru supravietuire pe o bursa mica si cu multe lipsuri, decizia lui Valentin Ionescu de a se intoarce in Romania, cu misiunea de a resuscita piata romaneasca, este curioasa. Dar pentru el reprezinta o provocare si un proiect important.

“Nu va fi usor, bursa trece prin moment dificile. Dar este un proiect special si am decis sa imi folosesc cunostintele acumulate in acesti 15 ani pentru a imi aduce contributia. Puteam sa raman sa muncesc in continuare la Viena sau Praga, dar vad un potential foarte mare si vreau sa consolidez BVB. Cu sprijinul de care beneficiez, cu strategia la care imi voi aduce un plus valoare si cu o colaborare intensa cu toti participantii si institutiile, vom reusi sa iesim din acest moment”, a declarat Valentin Ionescu.

In opinia sa, Bursa are nevoie de o mai mare vizibilitate si de proactivitate. Ionescu isi asuma acest rol, ca fiind cel mai important: sa promoveze bursa catre companii.

Decizia de a face parte din conducerea Bursei a depins foarte mult de faptul ca va lucra cu Farmache.

“Cand zici Bursa de Valori Bucuresti, zici Stere Farmache. Este un simbol pentru aceasta piata iar o colaborare cu el nu poate decat sa aiba succes. Eu vin cu experienta din zona brokerilor, el conduce bursa inca de la inceput. Aceasta combinatie va fi una pozitiva”, sustine noul director.

De cealalta parte, Farmache este pus in fata unei schimbari importante, in conditiile in care managementul Bursei nu a suferit schimbari radicale sau spectaculoase, de-a lungul timpului. Dar schimbarea este una benefica, aduce idei si un suflu nou. Si trebuie sa asigure si stabilitate, durabilitate in timp, pentru a conferi incredere partenerilor si a se imprima in constiinta colectiva.

“Vrem ca Valentin sa prinda radacini adanci in Bursa. Este un pas firesc, managementul trebuia reimprospatat. Eu am gandit aceasta mutare chiar inainte de a parasi executivul Bursei (n.r. – la finalul anului 2008), dar nu am reusit sa il conving de atunci. Apoi, au fost mai multe optiuni, inclusiv cea a unui management strain. Dar nu ar fi fost o solutie care sa dea roade maxime, fiind vorba de oameni pregatiti, dar neancorati in realitatea romaneasca. Asa ca noul director imbina perfect cele doua criterii: experienta pe piata straina si cunoasterea pietei interne”, a mai spus Farmache.

Chiar daca lista de recomandari este lunga, aceasta pozitie va solicita multa energie si multe calitati, toate la cote maxime. In plus, va trebui sa se adapteze rapid la noua pozitie si la noile cerinte.

Ingrediente secrete: Pregatire, consecventa si... un dram de noroc

Ingrediente secrete: Pregatire, consecventa si... un dram de norocOrice mandat ar trebui sa inceapa cu promisiuni. Dar intr-o tara in care vorbele goale au devenit obisnuinta si, cu atat mai mult, intr-o piata de capital amagita de-a lungul timpului, Farmache spune ca e mai bine sa fii atent.

In 1995, cand a preluat mandatul de director general al Bursei de Valori, consultantul sau de atunci, vicepresedintele Bursei din Montreal l-a sfatuit sa nu faca niciodata promisiuni si sa iti tina intotdeauna cuvantul.

“Sigur ca trebuie sa iti iei niste angajamente, dar trebuie retinut ca ele sunt greu de asumat, fiind lucruri care nu depind doar de tine. Cred ca promisiunea generala este ca avem o persoana pregatita pentru acest job, care stie ce pedale sa apese, ca se va dedica si va lucre in interesul bursei, oricat de potrivnic ar fi mediul. Si rezultatele se vor vedea, o spun din experienta. Dar trebuie sa aiba si un dram de noroc...”, continua Farmache.

In acelasi timp, constient ca promisiunile sunt usor de facut dar mai greu de indeplinit, mai ales ca sunt si alti factori la mijloc, Valentin Ionescu isi ia cateva angajamente, de aceasta data folosind pluralul.

“Vrem sa ne consolidam pe piata interna, eu sunt pentru fuziunea celor doua burse. Sigur, va fi decizia actionarilor, dar ar trebui sa se intample, pentru ca nu la nivel local trebuie sa fie competitie. Dar daca nu se va intampla, noi suntem pregatiti pentru concurenta si vrem sa fim tot mai buni. Si grupul in care activeaza BVB trebuie sa fie repozitionat, sa avem o strategie comuna, ca lucrurile sa fie profitabile pentru investitori".

Ionescu: Mandat de criza, cu multe riscuri si sperante

Ionescu: Mandat de criza, cu multe riscuri si speranteValentin Ionescu porneste increzator in acest mandat. Fiecare punct slab pe care il constata la piata are atasata o promisiune, un task, o asumare. Toate, cu increderea indeplinirii.

“Nu iau in calcul riscul esecului. Nu va fi usor, asteptarile sunt mari, dar simt ca lucrurile se vor misca. Exista o unitate mai mare ca niciodata si toti vrem sa schimbam ceva. Este un moment de referinta in activitatea Bursei, practic este ‘acum ori niciodata’. Exista doar riscul de a nu indeplini tot ce ne-am propus”, declara directorul BVB.

In opinia sa, acum este cel mai bun moment pentru a rezolva impasul in care se afla Bursa, mai ales ca exista semnale pozitive si din partea brokerilor si din partea politicului.

Sarcina mea va fi sa aduc toate elementele intr-un punct comun si sa construim o piata asa cum ar trebui sa fie dupa 15 ani”.

Din criza care a lovit Bursa si care inca mai are efecte, Ionescu spune ca s-au invatat multe. Marele punct slab al BVB este ca nu are o lichiditate si o adancime foarte mare. Astfel, urmand modelul Poloniei, managerul Bursei isi doreste sa creasca volumul tranzactiilor.

Din perspectiva traderului si a brokerului, Ionescu remarca faptul ca este important sa te pui in pozitia cumparatorului, atunci cand vrei sa vinzi un produs. Daca investitorii isi doresc lichiditate si diversitate, atunci Bursa are nevoie de companii.

O dorinta comuna a tuturor conducatorilor Bursei de la infiintare, dar neconcretizata din diverse motive. Ionescu stie ca nu este cel mai bun moment pentru listare, dar nu renunta. “Partea de promovare si de vanzari nu exista acum la Bursa, iar eu consider ca este foarte importanta. Vom miza pe promovarea avantajelor listarii la Bursa, voi merge personal la discutii cu potentialii emitenti si voi fi perseverent”, promite CEO-ul Bursei.

Farmache: 15 ani, doua crize si lectia echilibrului

Farmache: 15 ani, doua crize si lectia echilibruluiPresedintele Consiliului Bursei stie ca aportul boardului in aceasta punte de salvare, creata odata cu schimbarea managementului, este de a stabili conturul clar al directiei. Dupa care, acesta trebuie transmis executivului, care trebuie sa arate mijloacele prin care sa se ajunga acolo. Acesta trebuie sa le execute impecabil, aducandu-si propria contributie, creativitate si talent.

In clipa de fata simt ca exista premise pentru o colaborare buna si o comunicare pozitiva , pentru ca dincolo de toate trebuie sa avem o intelegere comuna a lucrurilor, sa ne coordonam actiunile sa nu tragem in directii diferite”.

Cei 15 ani in conducerea Bursei au adus diverse perioade, de la debut la crestere continua, de la moderatie la boom, o criza terminata si una in desfasurare.

“Experienta din acesti ani m-a facut sa inteleg mult mai bine ce inseamna perioadele de boom si cele de criza. Cand Bursa crestea, am crezut ca avantul e continuu si nu va mai putea fi stopat, dar realitatea m-a contrazis. Am invatat ca nu trebuie sa sa te entuziasmezi prea tare dar nici sa intri in panica , sa tragi rapid toate invatamintele si sa te repozitionezi ”, explica Farmache.

Poate de aceea, nivelul sau de entuziasm in perioadele de crestere este mai ponderat si cel de panica mai redus, in vreme de criza.

“Este simplu, atat cresterile, chiar si cele agresive, cat si crizele au un sfarsit”, a conchis presedintele Bursei.

Abordarea echilibrata a celor doua momente duce la dezideratul comun ca bursa trebuie sa construiasca proiecte durabile, indiferent de perioada, care sa contribuie atat la dezvoltare, dar sa si reuseasca sa atenueze efectele unei crize.

Ce sfaturi are Farmache pentru Ionescu

Ce sfaturi are Farmache pentru Ionescu- Sa actioneze cu calm in perioada de criza si de tensiuni

- Sa ia decizii in care sa cantareasca ce este mai bine, in final

- Sa fie intr-o stare de vigilenta continua. Din aceasta functie va trebui sa urmareasca mingea in teren 24 din 24

- Sa anticipeze inaintea oricui miscarile si elementele care se pot produce, sa evite sa fie luat prin surprindere

- Sa aiba o conduita buna

- Sa fie dinamic si prudent, in acelasi timp

- Sa aiba o viteza de croaziera cat mai mare, dar care sa ii permita sa evite obstacolele in timp util

- Sa navigheze cu viteza si prudenta.


Scurt CV Valentin Ionescu


Dupa absolvirea Academiei de Studii Economice in 1995, Valentin Ionescu a urmat un master in Dezvoltarea economica a Companiei la ASE si un MBA la CNAM Paris.In 1995, o data cu infiintarea BVB, a pus bazele biroului din Bucuresti al Actinvest, fiind coordonator al activitatii timp de un an. Din 1996 pana in 2007 a lucrat la Austro-Rom (Euro Invest Vision), ca sef de vanzari si tranzactionare. Dupa un internship la Ameriprise Minneapolis (SUA), a lucrat 2 ani pentru Wood&co, in Cehia, ca senior sales-trader, pana in 2009.

In prima parte a anului trecut, s-a intors in Romania pentru sase luni, timp in care a fost consilierul Presedintelui CSSPP. Din august 2008 pana in iunie 2010 a lucrat ca senior sales si Project Manager pentru Euro Invest Bank, in Austria. In luna iunie a semnat un contract cu Erste Bank Austria, urmand sa se ocupe de divizia de retail din departamentul de piete financiare al BCR. Luna august a adus numirea sa ca director general la BVB.