Bilantul indicilor

Bilantul indicilorIndicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a castigat 12,32 procente de la inceputul acestui an, ajungand la 5.268,61 puncte.

Indicele compozit, BET-C, a castigat 14,6 procente in ultimele 12 luni, pana la 3.111,17.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, este singurul care incheie anul cu bilant negativ, de -7,98%, pana la 21.980,58 puncte.

Indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 12 procente in 2010, ajungand la 10.864,58 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat doar 1,87% in acest an, ajungand la 470,61 puncte, iar BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, s-a apeciat cu 29,49%, pana la 771,97 puncte.

Indicele Rasdaq-C, al celor mai lichide titluri de pe Rasdaq, a pierdut aproape 25 de procente in acest an.

Pe plan regional, bilantul este tot pozitiv, cu exceptia bursei bulgare, al carei indice a pierdut 13 procente. Indicele ATX a castigat 17,87%, BUX doar 1 procent iar WIG aproape 20 de procente.

Companiile cu cele mai mari cresteri in 2010

Companiile cu cele mai mari cresteri in 2010Actiunile SOCEP (SOCP) au fost in atentia investitorilor in acest an. Titlurile inregistreaza o crestere de 155,17 procente de la inceputul acestui an, cea mai mare apreciere a unei companii de la cota BVB.

O crestere importanta a fost inregistrata si de titlurile Electroarges (ELGS), ce s-au apreciat cu 144,75% in 2010, desi compania nu a fost foarte intens tranzactionata.

Actiunile Transgaz au crescut cu 76 de procente in 2010, fiind printre companiile cu cele mai mari cresteri, in timp ce titlurile Azomures au castigat aproape 70 de procente.

Si titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), listata in iunie 2010, au fost printre preferatele actionarilor. Actiunile BVB s-au aflat de mai multe ori in topul celor mai tranzactionate actiuni, bifand si o apreciere de 66 de procente de la inceputul acestui an.

De asemenea, actiunile Transelectrica (TEL) au cunoscut o crestere de aproape 50% in cele 12 luni.

Cea mai mare depreciere a fost inregistrata de titlurile Electroputere (EPT), de – 47,8 procente de la inceputul acestui an.

Scaderea activitatii s-a reflectat in rulaje

Scaderea activitatii s-a reflectat in rulajeAnul 2010 a adus o restrangere a activitatii bursiere. Daca in primele luni asteptarile tindeau sa devina optimiste, din al doilea semestru increderea in piata de capital a scazut, ducand la rulaje tot mai mici. Si tendinta pietei a fost mai greu de prevazut.

Pe langa acestea, mediul economic, social si politic instabil au dublat incertitudinile si piata de capital a ajuns la nivele de lichiditate din 2004-2005.

In acest fel, anul 2010 a fost mai greu decat precedentii doi ani, in primul rand din cauza lipsei de activitate, reflectata in scaderea veniturilor din comisioane.

“Suplimentar, spre sfarsitul anului 2010 am observat reducerea intensitatii corelatiei dintre evolutia actiunilor de la BVB si evolutia actiunilor de pe pietele internationale. In perioada octombrie-decembrie 2010 coeficientul de corelatie intre BET si S&P 500 a fost in mod surprinzator negativ, de -0,39 (ceea ce arata o decorelare a pietei locale fata de cele externe); pentru comparatie, in perioada ianuarie - septembrie a anului curent coeficientul a fost de +0,82, iar in perioada 2005-2009 valoarea a fost de +0,96, ceea ce a aratat corelatii stranse”, a explicat Razvan Pasol, presedinte – director general la Intercapital Invest.

Mai mult, in ultimele luni din 2010 pietele externe au inregistrat cresteri, in timp ce bursa locala a stagnat si apoi a scazut.

Supriza neplacuta a venit si dinspre lichiditate. Daca trimestrele II si IV din 2009 au adus reveniri incurajatoare si primul semestru din acest an a avut o medie de 30 milioane lei/zi, in ultimele sase luni din an valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB a scazut de aproape 3 ori, la 13 milioane lei/zi.

“Cauzele imediate sunt legate de evolutiile sub-mediocre ale Romaniei din punct de vedere macroeconomic si al gestionarii crizei, in timp ce cauzele mai generale sunt legate de inabilitatea comunitatii pietei de capital de a contribui la propria dezvoltare; eforturile insuficiente legate de promovarea investitiilor si de listari noi din partea institutiilor pietei de capital, a comunitatii brokerilor si a statului in relatia sa cu piata de capital are consecintele pe care le vedem astazi”, a mai spus Pasol.