Darko Budec, Serbia: Trebuie sa impresionezi. La Monte Carlo nu ca acasa!

Darko Budec, Serbia: Trebuie sa impresionezi. La Monte Carlo nu ca acasa!De profesie inginer electronist, Darko Bude este pasionat de design interior. In 1992 el a combinat pasiunile sale si a creat o companie care produce corpuri de iluminat si ofera solutii de iluminat. Buck, compania pe care a fondat-o, creeaza solutii de iluminat eficiente energetic. Produsele sale sunt vandute in 26 de tari.

Cum sunt vazuti antreprenorii in Serbia. “Imaginea antreprenorilor este tot mai buna in Serbia. Multe lucruri se schimba, dar cred ca antreprenoriatul progreseaza in fiecare zi. Sunt convins ca Serbia este o destinatie antreprenoriala buna. Principalul obstacol al tarii este dimensiunea redusa a pietei de desfacere din Serbia si faptul ca nu este foarte lichida. Din pacate, capitalul autohton pleaca in strainatate si, in consecinta, piata de capital este slaba. Este esential, ca antreprenor, sa gasesti oportunitati de business in strainatate. Am facut primul pas pe pietele externe imediat ce am primit posibilitatea sa emigram fara viza. Avem un parteneriat cu o companie inclusiv in Romania si cu designeri care promoveaza produsele noastre.”

Sfaturi pentru romanii care vor sa participe la competitia “Antreprenorul Anului”.
“Este important sa creati un cadru ideal si oportunitati pentru alegerea castigatorului dintr-un bazin cat mai mare de antreprenori. De asemenea, este nevoie de un proces de PR foarte bun si o provocare importanta va fi sa gasiti un antreprenor de o integritate deosebita. Sfatul meu este sa alegeti un antreprenor cu experienta mare in business. Trebuie sa impresionezi aici, la Monte Carlo, unde nu ca acasa!”

Importanta esecului in antreprenoriat. “Esecul in business este normal pentru orice antreprenor. Am avut multe esecuri si am invatat din fiecare, apoi am facut corectii. Nimeni nu trebuie sa se teama de insuccese, care sunt normale in business. Drumul spre succes este pavat cu greseli, insa eu am un motto simplu dupa care ma ghidez mereu: sa nu repeti nicioada aceeasi greseala. (…) Nu avem problema cu finantarea companiei. Am atras mai multe credite, iar acum avem mai multe posibilitati pentru ca am construit compania pas cu pas. Ne pregatim sa devenim un brand global in urmatorii cinci ani. Totusi, clientii nostri au probleme de finantare.”

Atacati pietele externe! “Noi exportam in 26 de piete, iar Serbia este cea mai dificila dintre toate. Au fost vremuri dificile in ultimii 3-4 ani. Am scazut, desi am investit masiv. Pierdem bani pe piata locala. Nu sunt multe proiecte private high-end. Suntem o companie de nisa care nu lucreaza cu statul. Un sfat pentru antreprenorii romani: nu intrati pe piata din Serbia fara sa faceti o cercetare de piata. Nordul Europei si Rusia merg cel mai bine pentru noi.”

Cine este antreprenorul? Vezi ce raspunde Darko Bude

Vladimir Levarsky, Slovacia: Creeaza o companie dependenta de clientii privati, nu de guvern

Vladimir Levarsky, Slovacia: Creeaza o companie dependenta de clientii privati, nu de guvernIn 1995, fostul profesor de matematica Vladimír Levársky a fondat Lighting Company OMS, o firma cu sase angajati si cu o investitie initiala de doar 17.000 de euro. Astazi, OMS este unul dintre marile nume din industria produselor de iluminat. Compania produce corpuri de iluminat interior si exterior, iar clientii companiei sunt banci, hoteluri, spitale, birouri si stadioane. OMS are mai mult de 1.050 de angajati, cu venituri anuale de aproximativ 73 milioane de euro. Aproximativ 98% din produsele companiei sunt exportate. De asemenea, Vladimír Levársky este patronul echipei de fotbal FK Senica, care joaca in prima liga slovaca.

Sfaturi pentru romanii care vor sa participe la competitia “Antreprenorul Anului”.
“O astfel de competitie poate fi foarte provocatoare pentru antreprenorii romani, caci aceasta competitie este despre povesti si nu cu privatizari sau despre alte afaceri cu statul. Personal, cunosc foarte multi antreprenori buni in Romania. Ii sfatuiesc pe antreprenorii romani sa se pregateasca pentru un provocare profesionala. Nimeni nu te intreaba la World Entrepreneur of the Year despre bani, ci vor sa afle povestea din spatele businessului. Rezultatele financiare sunt complementare, nu decisive in evaluarea candidatilor.

Antreprenoriat&fotbal. “Folosesc un model de business in administrarea clubului meu de fotbal. Am inceput cu o academie de fotbal, un centru de antrenament pentru tineri si asa am construit o echipa de fotbal. Am investit 25-30 de milioane de euro in fotbal. Inca nu suntem pe profit, dar ma astept sa ajungem pe break-even. Trebuie sa conduci un club de fotbal ca un adevarat antreprenor, caci altfel te conduce clubul pe tine.”

Guvernul si antreprenorii.
'Vad tot mai des antreprenori slovaci care au asteptari de la guvern. Practic, multi se duc la institutiile statului sa ceara bani. Totul tine de armonizarea activitatile tale, ca antreprenor. Daca vei crea o companie independenta de guvern, dar dependenta de clienti, atunci vei reusi. Aceasta este singura solutie, in opinia mea. Criza financiara cerne intre antreprenorii buni si cei mai putin priceputi. Acum e cel mai bun moment sa incepi o afacere in Europa. Piata guverneaza antreprenoariatul sau cel putin asa ar trebui sa fie. Cine iti poate da o oportunitate mai buna, daca nu tu singur? Ma lupt cu Philips. Este usor sa faci acest lucru in Slovacia, trebuie doar sa fii un antreprenor flexibil.'

Antreprenori care ataca pietele externe.
"Franta, Germania si tarile scandinave sunt cele mai bune piete pentru firma mea. Cea mai slaba piata este cea din America. Am multi parteneri si in Romania. Am fost personal in Bucuresti de doua-trei ori. Am predat matematica si geografia, am inceput fotbalul in liceu, apoi m-am lasat de sport pentru scoala si cariera."

Cine este antreprenorul? Vezi ce raspunde Vladimír Levársky


Skr Bozluolay: Antreprenorii trebuie sa lucreze la capitolul CSR

Sükrü Bozluolçay, antreprenorul anului in Turcia, este fondatorul Bozlu Holding, un grup de 18 de companii din industria serviciilor medicale, cum ar fi analize de laborator, electronica medicala, medicina nucleara si radioterapie. Grupul are, de asemenea, propriile clinicile de oncologie. Veniturile grupului Bozlu se ridica la 120 milioane astazi de dolari.

Atacati pietele externe! "Grupul nostru are patru companii cu activitati in Romania: MNT, Varinak, Neolife Medical Center, care va fi deschis in octombrie langa Aeroportul Baneasa si Vital, unde avem 4.000 metri patrati in Militari. Vom investi 15 milioane de dolari in proiectul din Baneasa. Romania are potential pe termen lung. Am investit in Romania in ultimii 5 ani, unde lucram cu oameni foarte buni, iar atunci cand colaborezi cu specialisti foarte buni, forta de munca nu are cum sa fie ieftina. Salariile din Romania sunt comparabile cu cele din Turcia, insa statul roman subventioneaza foarte putin din serviciile medicale private comparativ cu alte tari din Europa. Sunt sigur ca, pe masura ce economia Romaniei devine mai puternica, statul va plati mai mult pentru aceste servicii, asa cum s-a intamplat in Turcia. Vom mai investi in Romania si vrem sa fim implicati, de asemenea, in proiecte medicale realizate in parteneriat public-privat. Sunt optimist ca legislatia PPP va deveni stabila in Romania."

Sfaturi pentru romanii care vor sa participe la competitia “Antreprenorul Anului”.
Sa fie mandri de realizarile profesionale, sa nu fie timizi cu rezultatele lor si sa vorbeasca deschis despre acestea. Sunt multi antreprenori de succes in Romania, inclusiv in industria de servicii medicale. Sunt multe fonduri de investitii in Romania, o oportunitate pentru antreprenorii romani. In ceea ce priveste competitia din Monte Carlo, juriul se uita si la aspectele sociale ale antreprenorilor, iar CSR-ul este important. Antreprenorii trebuie sa lucreze la CSR si sa-l incorporeze in povestea afacerii. Partenerii financiari sunt mai putin importanti decat cei strategici, in opinia mea. Investitori financiari pot pleca foarte repede dupa o investitie, insa cei strategici sunt mai bine educati si au o viziune pe termen lung. Fondurile de investitii sunt periculoase. Sunt interesat sa cumpar active in Romania, mai ales jucatori din healthcare. Antreprenorii romani au asteptari prea mari in privinta evaluarea propriilor companii pentru ca sunt foarte multe fonduri de investitii interesate de firmele lor.

Cine este antreprenorul? Vezi ce raspunde Sükrü Bozluolçay



Ewald Raben, Polonia: Atacati pietele externe

Ewald Raben, Polonia: Atacati pietele externeEwald Raben a deschis o filiala a companiei sale de familie cu sediul in Olanda, in Polonia, in 1991, cu doar 12 de angajati. Compania a devenit astazi o multinationala in logistica, cu 4.500 de angajati doar in Polonia si 8.000 care lucreaza in 10 tari din Europa. Veniturile Raben Group au crescut de la 5 milioane de euro in 1991 la aproape un miliard in 2012.

Atacati pietele externe.
“Cea mai importanta provocare pentru antreprenorii polonezi se rezuma in prezent la modalitatile prin care isi poate creste afacerea in piete noi. Acesta este cel mai actual subiect din comunitatea antreprenorilor din Polonia. Suntem activi in 10 piete, iar cele mai importante sunt Polonia, Germania si Ucraina. Nu avem inca operatiuni in Romania, dar lucram cu patru parteneri romani.”

Sfatul meu pentru antreprenorii care se extind in strainatate. “Asigura-te ca ai timp pentru noile piete! Am vazut multi antreprenori care nu au avut timp pentru acest detaliu important. De asemenea, este important sa angajezi specialisti locali pentru a-ti conduce afacerea in strainatate. Mai departe, trebuie sa duci know-how-ul in noua piata si apoi sa faci un mix cu managerii locali. “

Sfaturi pentru romanii care vor sa participe la competitia “Antreprenorul Anului”.
“Sa fie convinsi si pasionati de forta businessului propriu. Competitia este o ocazie buna sa-ti promovezi compania, dar si un prilej sa-ti motivezi angajatii.”

Antreprenoriatul in Polonia. “Situatia fiscalitatii este buna in Polonia, in opinia mea, desi multi antreprenori se plang. Nivelul taxelor nu reprezinta o problema, ci mai degraba transparentizarea lor. Regulile guvernului ar trebui sa fie aceleasi pentru toti. Lucruri particulare in Polonia: angajatii sunt foarte bine pregatiti si motivati, o realitate care nu poate fi subestimata de catre investitori. Polonezii vor sa arate ca sunt buni, parte a UE, poate chiar mai buni decat angajatii din alte state europene. In schimb, mi-ar placea sa vad mai multi oameni open-minded, asa cum sunt in Olanda. Educatia comunista inca influenteaza sistemul social polonez. Spre comparatie, in Olanda nu trebuie sa cunosti toate detaliile unui domeniu, ci esential este sa gasesti detaliile si informatiile necesare. Nivelul educatiei din Polonia nu este atat de ridicat cum ar trebui sa fie, de altfel o problema pe care am vazut-o si in alte tari din Europa Centrala si de Est.”

Cine este antreprenorul? Vezi ce raspunde Ewald Raben