Infrastructura Romaniei, unul dintre capitolele la care tara noastra sufera cel mai mult si care ar putea aduce crestere pe toate verticalele de dezvoltare, ar trebui sa constituie un pas vital si chiar sa reprezinta o prioritate absoluta pentru Costin Borc (foto cover),noul vicepremier si ministru al Economiei, Comertului si relatiilor cu Mediul de Afaceri, manager cu ani de experienta in industria cimentului, una dintre cele mai puternice industrii ale pietei de constructii si totodata un important pilon de sustinere a infrastructurii la nivel global.

Desi sustin ca un astfel de mandat va fi unul de scurta durata, vocile din piata au aratat ca infrastructura va ramane cel mai important capitol la care tara noastra are de recuperat.

“Un proiect dureaza mai mult de sase luni – un an, atat cat ar urma sa se afle in functie noul Guvern. Romania ar avea nevoie cu prioritate sa faca circa 200 km de autostrada prin care sa se interconecteze cu autostrazile din Ungaria. Vestul trebuie interconectat la autostrazi, pentru ca astfel duci Romania mai aproape de Vest. Pentru asta, insa, trebuie viziune. Noi am facut autostrada Bucuresti-Constanta. Nu este rau ca s-a facut acest pas, dar totul trebuie prioritizat in functie de nevoi. Daca tara noastra s-ar interconecta in Vest, toata Romania ar fi mai aproape de Europa. PIB a crescut in Romania, iar acesta trebuie valorificat. (…) Azi nimeni nu vorbeste despre o strategie a Romaniei. N-ai strategie, nici nu mai urmaresti un rezultat, dar acest lucru ma astept sa se schimbe o data cu numirea lui Costin Borc in noua functie”, a declarat Ioan Mezei (foto mai jos), manager cu multi ani de experienta in piata constructiilor, dar si in multinationale si director general al filialei locale Stihl Romania, unul dintre cei mai mari producatori de utilaje agricole din lume.

Alte voci din piata sustin ca Romania are o pozitie strategica extraordinara in tot contextul european, lucru care trebuie valorificat, de asemenea, la maximum. “Avem o pozitie strategica foarte buna, mai ales datorita apropierii de Marea Neagra, prin care ar trebui sa fructificam si mai mult acest avantaj. Prioritatea in infrastructura este cea despre care discuta toata lumea si nu face nimeni nimic. Capital care sa vina spre Romania nu prea mai exista, iar diversele forme de capital, mai mult speculativ, nici nu sunt de dorit. Exista bani, mai ales prin fonduri europene, sunt proiecte”, a declarat Lucian Trofin, antreprenor cu experienta in business, atat in agricultura, cat si in constructii.

Acesta a dat exemplul Poloniei, care in ultimii 4 ani s-a dezvoltat intr-un ritm fenomenal. “Ce s-a intamplat in Polonia in ultimii 4 ani este peste orice imaginatie. Totul se datoreaza capitalului european. Firmele din Polonia au stiut sa fructifice aceasta valoare, iar conducerea politica din stat a inteles oportunitatea”, a aratat Trofin.

Doar generatia care gandeste pe termen lung poate schimba Romania

Inclusiv managerii din alte industrii conexe, asa cum este cazul celor din IT si tehnologie, vad ca o prioritate dezvoltare retelelor de transport si de infrastructura, lucru care ar impacta enorm, in sens pozitiv, dezvoltarea tarii.

„Generatia care gandeste pe termen mediu si lung este cea care poate schimba Romania, dar pentru acest lucru trebuie sa treaca ceva timp. Exista deja o celebra intrebare la angajare: „Ce faci/unde te vezi peste cinci ani” care foarte importanta. Schimbarea vine de la individ, insa atata timp cat marea masa nu are un plan nu sunt optimist. Lipsa unui program pe termen mediu si lung, precum si lipsa de prioritati sunt greu de nteles, daratata timp cat nu ne vom schimba noi nu se va schimba nimic in societate. O autostrada nu este nici rosie, nici albastra – e aceeasi pe care circula oamenii. Educatia si sanatatea ar trebui sa fie domenii esentiale. Romania este o tara frumoasa, agrara si pozitionata foarte bine in regiune”, a declarat Aurel Netin (foto mai jos), directorul general Lenovo Romania, intr-un interviu cu wall-street.ro.

Mediul de afaceri: Absorbtia fondurilor europene, scaderea somajului si sprijinirea firmelor romanesti, prioritati pentru Costin Borc

Numirea CEO-ului CRH (ex-Lafarge), Costin Borc, in functia de conducere a ministerului Economiei, Comertului si relatiilor cu Mediul de Afaceri, dar si ca vicepremier al tarii, este una dintre cele mai surprinzatoare schimbari pe scena politica, schimbarea fiind vazuta cu ochi buni de majoritatea actorilor din piata si din mediul de afaceri.

Jucatori din mediul de afaceri, concurenti din piata sau fost colegi de scoala asteapta foarte multe de la Costin Borc in functia de conducere a ministerului Economiei, dar si ca vicepremiel al Romaniei.

Ioan Mezei, directorul general Stihl Romania si fost coleg de studii cu Costin Borc, este de parere ca numirea in functii de acest nivel a unor profesionisti din mediul privat este laudabil. “Principala prioritate a ministrului Economiei va fi in zona fondurilor europene, acolo unde se pot face schimbari relevante prin reducerea birocratiei si prin sustinerea implementarii proiectelor europene. Vad o directie in sectorul firmelor romanesti. Macroeconomic, Romania arata bine pe hartie, dar in continuare sectorul multinationalelor creste puternic, iar cel al companiilor romanesti este in dificultate”, a declarat Ioan Mezei.

Potrivit managerului Stihl, somajul tinerilor din Romania este o alta prioritate de care Costin Borc ar trebui sa tina cont. “Problema nu este una numai romaneasca, sunt multe tari in suferinta, dar ar putea fi stimulate companiile sa angajeze multi tineri – atat cele romanesti si cele cu actionariat strain. As fi placut impresionat sa vad schimbari. (…) Desi mandatul acestui Guvern va fi unul scurt, este realist sa te astepti sa aiba cateva initiative punctuale unde sa poata sa fie facuta o diferenta. Daca ma astept la o reforma? Este nerealist! O asemenea reforma trebuie facuta la intiativa partidelor. Ar putea fi cateva proiecte punctuale de impact, pe care sa le implementeze. Programul, insa, este laconic”, a mai precizat Ioan Mezei pentru wall-street.ro.

Ioan Mezei si Costin Borc au fost colegi de studii la MBA, in perioada 2001 – 2003, in cadrul ASEBUSS.

Citeste si:

    Despre o incredere data companiilor cu capital romanesc vorbeste si Lucian Trofin, antreprenor in domeniul agriculturii si constructiilor, care este de parere ca cel mai important pas pe care noul ministrul al Economiei, Comertului si relatiei cu Mediul de Afaceri trebuie sa il faca este acela de a oferi incredere companiilor private, care lucreaza cinstit si serios.

    “Aici ar trebuie sa existe un semnal. Nu toate masurile propuse anterior sunt benefice, dar sunt cateva care ar ajuta foarte mult investitorii, mai ales cei autohtoni, care nu repatriaza capitaluri, care nu scot banii, care incearca sa isi reinvesteasca profitul si sa maximizeze valoarea lor interna. Masurile acestea ar trebui clar continuate si chiar explicate. Problema nu este gasirea sau propunerea de solutii, ci adevarata provocare este sa le vinzi si sa le vinzi in primul rand oamenilor politici, dar si societatii civile”, apreciaza Lucian Trofin.

    Citeste si:

      In opinia sa, principalele prioritati ale lui Costin Borc ar fi accesarea fondurilor europene, instruirea, educarea si profesionalizarea angajatilor din toate companiile, iar in final, un cumul de masuri care ar conduce la eficienta in lucru, ceea ce ar creste productivitatea in companii, fie ca este vorba despre business-uri industriale sau in agricultura.

      “Costin Borc cunoaste poate cel mai bine partea de instruire si ridicarea nivelului angajatilor in toate compartimentele entru a urmari productivitatea. In noua pozitie si la nivelul guvernului ar putea avea un cuvant de spus inclusiv la nivelul fondurilor europene. Nicio afacere nu functioneaza fara capital”, a mai punctat managerul care conduce operatiunile business-urilor cu salate Iceberg sau a producatorului local de acoperisuri Depaco (Wetterbest).

      Dragos Militaru, Fabryo: Este un act eroic, doar pe termen scurt nu va putea face modificari, poate doar un pic de curatenie

      La randul sau, Dragos Militaru (foto mai jos), CEO al Fabryo Corporation, unul dintre cei mai mari producatori de vopseluri, dar si un manager cu o vasta experienta in zona companiilor multinationale, este de parere ca numirea unui astfel de vabinet este un act curajos si de partea Primului Ministru. “Este directia corecta aceea de a aduce manageri de succes, care s-au confruntat cu provocarile reale din piata. Este foarte indrazneata acceptarea, asta desi nu exista motivatie financiara, nu exista potrivire culturala, asta si in contextul in care va veni intr-un mediu politizat la foarte multe nivele. Sunt foarte multi politruci. Este un act eroic”, a declarat managerul Fabryo.

      Dragos Militaru a mai punctat faptul ca isi pune mari sperante intr-o schimbare, asta desi schimbarea va avea loc pentru o scurta perioada de timp.

      “Nu cred ca se va progresa mult pe un termen scurt, dar va face o deschidere. Pe un mandat scurt nu poti face modificari, poti face curatenie. Ar trebui sa se puna de acord cu tot cabinetul care sunt prioritatile. Sunt cateva oportunitati in fiecare zona. Turismul are un potential urias la nivel local. Sunt 18-19 milioane de locuitori care isi pot derula intern la un nivel foarte ridicat concedii sau vacante. (…) Un lucru imediat ar fi sa puna infrastructura diplomatica si economica a Romaniei pe o treapta superioara, mai ales in ceea ce priveste prezenta tarii noastre la la export – sunt multe bariere. Lucruri profunde nu pot fi facute pe timp scurt”, a mai aratat directorul general Fabryo Corporation.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Setari Cookie-uri