Dragos Pislaru, consilierul premierului Dacian Ciolos pe probleme economice, a anuntat in premiera la emisiunea WALL-STREET 360 ca statul cauta un investitor strategic pentru CEC Bank, cum ar fi BERD, si vrea sa listeze pe bursa mai multe companii din portofoliu, cea mai importanta fiind Hidroelectrica, care poate ajunge la cota BVB imediat dupa iesirea din insolventa.

"Discutam despre pachete minoritare la companii foarte interesante. In gandirea Guvernului in acest moment este inclusa Hidroelectrica, imediat dupa ce iese din insolventa. Este inclus CEC Bank, pentru care nu ne gandim neaparat la un IPO, dar macar o participare strategica a unei institutii financiare internationale, de tipul BERD, ca prim pas. Mai este o pleiada de companii poate mai putin cunoscute decat Hidroelectrica sau CEC, dar relevante in domeniul lor, cum ar fi Portul Constanta, Aeroportul Bucuresti sau Regia de Sare - Salrom, care ar putea sa aduca un pic de consistenta unei oferte guvernamentale, inceputa anul aceasta si probabil terminata anul viitor, pentru ca este greu de crezut ca o sa terminam listarea in acest an", a declarat Dragos Pislaru, consilierul premierului Dacian Ciolos pe probleme economice, in cadrul unei emisiuni WALL-STREET 360 din saptamana dedicata dezvoltarii pietei de capital si sustinuta de Fondul Proprietatea.

Lumea asteapta de la noi sa scoatem niste bijuterii ale coroanei pe piata de capital si acest Guvern ia in calcul foarte serios acest lucru - Dragos Pislaru

Insa, Pislaru atrage atentia ca statul se confrunta cu tot felul de probleme de ordin administrativ care il impiedica sa accelereze procesul de listare a companiilor din portofoliu.

Pe termen mediu si lung, in schimb, Pislaru anunta ca Guvernul lucreaza la imbunatatirea guvernantei corporative la companiile de stat, dar si la "filosofia in care statul vrea sa isi creasca, sa isi cultive, sa isi consolideze companiile de stat".

Un alta preocupare este piata Aero, o initiativa pe care Pislaru spune ca actualul guvern o promoveaza si incurajeaza. “Incercam sa intram in linie cu BVB pentru a aduce sange proaspat, IMM-uri care sa inteleaga ca in gama mai larga de acces la finantare exista si aceasta optiune credibila”, a exlicat acesta.

In privinta discutiilor in favoarea infiintarii unei entitati, ca un fond suveran, care sa administreze toate companiile de stat, Pislaru spune ca este doar o varianta posibila, pe langa mentinerea situatiei actuale, cu o serie de imbunatatiri sau infiintarea unei structuri centrale care sa administreze cateva servicii comune. "Cand vom realiza analiza, vom avea mai multe date. Este cert insa ca recrutarea unui management profesionist este necesara”, a mai spus consilierul primului ministru.

Urmareste emisiunea integral pentru mai multe declaratii interesante!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri