Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri un decret care le permite investitorilor străini ce au active blocate în Rusia să le folosească pentru a cumpăra active ruseşti blocate în străinătate ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei, un schimb de active despre care Ministerul rus de Finanţe a precizat joi că va fi efectuat exclusiv pe pieţele de capital, fără implicarea statului rus, relatează Reuters, conform Agerpres.

În urma sancţiunilor impuse Rusiei de către Occident după agresiunea contra Ucrainei, active ruseşti private în valoare totală de circa 16,3 miliarde de dolari au fost îngheţate în ţările care aplică aceste sancţiuni, fiind afectaţi circa 3,5 milioane de cetăţeni ruşi deţinători ai acestor active.

Conform decretului emis de Putin, cetăţenii respectivelor ţări, incluse de Rusia într-o listă cu state "neprietenoase", vor putea cumpăra acţiuni deţinute în străinătate de cetăţenii ruşi - la care aceştia din urmă nu mai au acces din cauza sancţiunilor - folosind fonduri din aşa-numitele conturi "tipul-C" din Rusia, adică active ale investitorilor străini pe care Moscova le-a blocat ca represalii faţă de sancţiunile ce i-au fost impuse.

"Decretul (...) creează cadrul legislativ pentru efectuarea 'schimbului' de active îngheţate, statul nu va lua parte la organizarea schimbului în sine", sarcină ce revine brokerilor şi altor participanţi pe pieţele de capital, a clarificat joi Ministerul rus de Finanţe. "Mecanismul va fi deplin voluntar pentru toţi participanţii pe piaţă", adaugă acesta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri