Actiunile Apple vor scadea cu 50 de procente fata de varful atins in 2011

Actiunile Apple vor scadea cu 50 de procente fata de varful atins in 2011Apple se va confrunta in 2012 cu o concurenta acerba din partea competitorilor Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung pe cateva dintre cele mai competitive produse ale sale, dar mai ales pe iPhone si iPad.

Apple nu va reusi sa-si pastreze cota de piata de 55 de procente (de trei ori mai mare decat Android) si 66% pentru iOS, respectiv iPad.

UE anunta o vacanta bancara extinsa in 2012

Tratatul UE din acest decembrie se dovedeste insuficient pentru a rezolva criza de finantare a Uniunii - in special pe cea din Italia - iar criza datoriilor UE se va intoarce pe la mijlocul anului viitor.

Drept raspuns, pietele de actiuni vor reactiona si vor scadea cu 25% in cazul plasamentelor short, punand politicienii in situatia de a declara o “vacanta bancara” extinsa, inchizand toate pietele valutare si bancile pentru o saptamana, sau chiar mai mult.

Un candidat inca neanuntat va ajunge la Casa Alba

Un candidat inca neanuntat va ajunge la Casa AlbaIn 1992, miliardarul texan Ross Perot a reusit sa profite de recesiunea economica si de dezgustul populatiei fata de clasa politica americana si a obtinut 18,9% din voturi.

Au trecut trei ani cu Obama si constatam ca putine lucruri s-au schimbat. A crescut insa sentimentul deziluziei fata de intreg sistemul politic american, ceea ce face sa existe un context mai benefic ca niciodata pentru un al treilea candidat.

Cineva cu un program solid orientat catre schimbari reale ar putea aparea la inceputul anului si ar putea obtine presedintia in noiembrie 2012, in ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunand 38% din votul popular.

Australia intra in recesiune

Australia intra in recesiuneEfectele valului gigantic de incetinire economica din zona Asia-Pacific se vad astazi si in Vest, impingand alte state in recesiune.
Australia este influentata direct de situatia economica din China, intrucat aceasta are o dependenta de minerit si resurse naturale.

Si, cum cererea Chinei pe aceste ramuri industriale s-a diminuat, Australia este impinsa catre o scadere economica, recesiune care va fi exacerbata de crahul imobiliar care se va produce si acolo in sfarsit, la cinci ani fata de restul lumii civilizate.

Acordurile Basel III si regulamentele vor provoca nationalizarea a 50 de banci centrale

Acordurile Basel III si regulamentele vor provoca nationalizarea a 50 de banci centraleDe indata ce vom intra in 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creste pe masura ce noile cereri de capital se vor inmulti rapid, iar noile regulamente vor cere bancilor sa reduca repede datoriile

Acest lucru va crea niste vanzari spectaculoase de active bancare pe piata, de vreme ce numaram cumparatorii pe degete. O posibila inghetare a pietei interbancare europene ii va forta pe cei care economisesc sa intre in vrie si sa faca retrageri masive.

Peste 50 de banci centrale vor ajunge in contabilitatea guvernamentala, iar cateva cunoscute banci comerciale vor inceta sa existe.

Suedia si Norvegia vor deveni noul paradis bancar, inlocuind Elvetia

Suedia si Norvegia vor deveni noul paradis bancar, inlocuind ElvetiaAsa cum am vazut in cazul Elvetiei, sa devii un paradis bancar intr-o lume a bancilor centrale aflate in cadere poate crea multe riscuri economiei nationale respective.

Pietele de capital ale statelor despre care vorbim sunt incomparabil mai mici decat ale Elvetiei, insa elvetienii isi devalorizeaza agresiv moneda nationala, iar administratorii fondurilor cauta noi “paradisuri”.

Investitiile in obligatiunile emise de guvernele celor doua tari le-au facut atat de populare incat dobanzile pe 10 ani sunt cu 100 de puncte baza sub clasicele obligatiuni de stat emise de Germania.

Banca Centrala Elvetiana castiga si propulseaza EUR/CHF la 1,50

Banca Centrala Elvetiana castiga si propulseaza EUR/CHF la 1,50Insistenta cu care Elvetia lupta impotriva aprecierii propriei monede va continua sa dea rezultate in 2012.

Exporturile vor avea de suferit in 2012, mai ales din cauza intaririi francului in trecut.

Banca Centrala Elvetiana si guvernul vor mai indura ceva pentru a preveni pagubele colaterale si mai mari si vor introduce noi extensii ale actualelor programe, poate chiar si dobanzi negative pentru a impiedica “evaporarea” capitalului din Elvetia si a duce EUR/CHF la un maxim de 1,50 in 2012.

USD/CNY creste cu 10 procente, la 7 yuani/dolar

USD/CNY creste cu 10 procente, la 7 yuani/dolarPe masura ce se diminueaza veniturile din orasele fantoma cu milioane de locuitori ale Chinei, iar exportatorii se lupta cu marginile de profit infime odata cu cresterea monedei nationale chineze, aceasta tara este in pragul unei “recesiuni”, ceea ce inseamna crestere economica de 5-6%.

Politicienii de la Beijing vor sa-i salveze pe exportatori permitand yuanului sa scada in fata dolarului american - ancorat in propria zona de siguranta, in pofida unei incetiniri a economiei globale si a unei crize a datoriilor in plina desfasurare in Europa - aducand raportul la 7 deci o crestere cu 10 procente.

Indexul Dry creste cu 100 procente

Indexul Dry creste cu 100 procentePreturile scazute ale titeiului in 2012 ar putea duce la cresterea indicelui baltic Dry, odata cu scaderea costurilor de operare.

Saxo Bank se asteapta ca Brazilia si Australia sa-si extinda reteaua de furnizori de minereu de fier, ducand la o scadere a preturilor si mai pronuntata si, in consecinta, la importuri crescute din China pentru a-si satisface insatiabila productie industriala.

Vom avea, asadar, o cerere exploziva de minereu de fier.

Pretul graului se va dubla in 2012

Pretul graului se va dubla in 2012Pretul graului CBOT se va dubla in 2012 dupa ce, in 2011, se vor inregistra cele mai proaste recolte.

Cu 7 miliarde de suflete care trebuie hranite pe Pamant si tiparnitele de bani la capacitate maxima, vremea nefavorabila in toata lumea a transformat anul acesta intr-unul teribil pentru agricultura.

In special graul va avea de suferit, mai ales din cauza investitiilor speculative care vor duce pretul undeva catre cea mai ridicata pozitie inregistrata in 2008.