Liderul comertului global - peste 20 de ani

Liderul comertului global - peste 20 de aniComertul international si-a revenit la nivelul de dinainte de criza economica globala, iar in anii urmatori ierarhiile se vor modifica in mod radical pe masura ce economiile emergente, in special China, vor incepe sa domine principalele rute de schimb si sa genereze cea mai mare parte a productiei globale, se arata intr-un studiu PwC.

China va depasi Statele Unite si va domina comertul global la orizontul anului 2030, iar patru rute comerciale majore vor aduce oportunitati semnificative de dezvoltare pentru companiile de transport si logistice, respectiv regiunea Asia-Pacific, comertul dintre economiile emergente si pietele dezvoltate - indeosebi ruta Germania-China, comertul dintre economiile emergente, pe ruta Asia-America Latina si dintre China si Africa.

Statul chinez a devenit in 2009 cel mai mare exportator al lumii, in luna decembrie detronand Germania. Exporturile au crescut cu 17,7% fata de aceeasi luna din 2008, pana la 130,7 miliarde dolari.

Comertul international a scazut, de asemenea, puternic in 2009, dar si-a revenit la nivelurile anterioare, potrivit studiului, si se estimeaza ca anul 2010 va marca depasirea volumului de marfuri schimbate in 2008, considerat anul de varf. Ca proportie din PIB-ul global, comertul international va creste pe termen scurt, pe fondul revenirii cresterii economice.

Astfel, China va deveni principalul partener comercial global, aparand in 17 din primele 25 de rute comerciale, potrivit tabelului alaturat (click pentru marire).

Continua sa navighezi in acest slide pentru a afla care sunt atuurile Chinei in economia globala.

Cel mai mare producator de bunuri

Cel mai mare producator de bunuriChina a devenit dintr-o tara nedezvoltata cel mai mare producator de bunuri din lume, recuperand pozitia pierduta la inceputul secolului al XIX-lea, si a incheiat astfel 110 ani de suprematie a Statelor Unite, potrivit unui studiu IHS Global Insight. Anul trecut, China a generat 19,8% din productia mondiala de bunuri, usor mai mult fata de 19,4% in cazul Statele Unite.

China a ocupat ultima data postura de cel mai mare producator de bunuri din lume in 1850, cand statul asiatic se apropia de sfarsitul unei lungi perioade de crestere a populatiei si progres tehnologic. Sustinuta de revolutia industriala, Marea Britanie a devenit pentru aproape 50 de ani primul producator de bunuri la nivel mondial, dupa care hegemonia a fost preluata de SUA pentru 110 ani.

Din anii '90, China a recuperat rapid decalajul fata de SUA, beneficiind de costuri reduse ale fortei de munca, investitii masive ale companiilor straine si cresterea economica rapida. Productia mondiala de bunuri a totalizat 10.078 miliarde de dolari anul trecut, se arata in studiul IHS.

China va depasi economia americana in urmatorii 20 de ani

China are potentialul de a creste economic cu 8% pe an in urmatorii 20 de ani, depasind Produsul Intern Brut al Statelor Unite, potrivit economistului sef al Banci Mondiale, Junstin Lin.

El a explicat ca statul asiatic poate continua sa exploateze "avantajele intarziatului", imprumutand tehnologiile si sectoarele industriale din tarile dezvoltate la costuri si riscuri scazute. La cursurile de schimb din piata, economia chineza ar putea s-o ajunga din urma, ca PIB, pe cea americana.

China va depasi SUA in tehnologie

China va depasi SUA in tehnologieIn urmatorii ani, China va dicta la nivel mondial si in domeniul stiintei si tehnologiei, scrie New Scientist, avand peste 120.000 de articole stiintifice publicate anual. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de stiinta si tehnologie, cei mai multi oameni inca mai considera China drept un mare conglomerat de otelarii si fabrici, mai scrie publicatia citata.

Astfel, odata cu avansul economic inregistrat inca din perioada anilor 1990, China a devenit o mare putere a lumii si in ceea ce priveste stiinta si tehnologia si daca va continua in acest stil, va devansa Statele Unite inainte de 2020.

Decidentii economici ai Chinei vor ca pana in 2020 in jur de 60% din PIB sa vina din inovare, iar acest lucru ar putea fi o problema pentru Statele Unite, mai ales avand in vedere numarul mare al populatiei.

In prezent, in China se afla peste 400 de milioane de utilizatori web, ceea ce depaseste intreaga populatie a Statelor Unite. Acest lucru a facut Google, proprietarul celui mai important motor de cautare din lume, sa considere piata chineza in continuare foarte importanta pentru companie, avand un potential de vanzari urias, desi autoritatile chineze impun a anumita cenzura online.

Vicepresedintele operatiunilor din China ale Google, John Liu, anticipeaza ca utilizarea Internetului si a telefoniei mobile in China va creste de peste doua ori in urmatorii zece ani.

Universitatile din China au cunoscut aceeasi dezvoltare, iar numarul studentilor a ajuns de la 5 milioane la 25 de milioane, in doar cativa ani. Statul asiatic are acum peste 1.700 de institutii scolare pentru invatamant superior.

In 1998, in China au fost publicate peste 20.000 de articole stiintifice, in timp ce in 2006 volumul a ajuns la 83.000 de articole devansand Japonia, Germania si Marea Britanie. Anul trecut China a ajuns la 120, 000 de articole publicate, ocupand pozitia a doua in clasamentul intenational. Pe primul loc ramane inca Statele Unite cu 350.000 de articole stiintifice pe an.


Locul 2 in clasamentul international al burselor

Locul 2 in clasamentul international al burselorBursele din China au inregistrat o dezvoltare spectaculoasa incepand cu anul 2005, listarea mai multor companii mamut, controlate de catre guvernul de la Beijing, urcand puternic capitalizarea pietei, pana la nivelul de 4 trilioane dolari.

La aceasta data, pietele de la Shanghai si Shenzhen totalizeaza 7,38% din capitalizarea mondiala a burselor, asta dupa ce in 2005 procentul era de doar 1,25%.

Cu toate ca se afla pe locul doi in clasamentul international al burselor, pietele din China nu sunt inca in total liberalizate, investitorii, in special cei straini, avand in continuare restrictii in privinta achizitionarii de actiuni in cadrul anumitor companii considerate strategice de catre stat.

Cu o valoare de 259 miliarde dolari, Industrial & Commercial Bank Of China este principala companie listata, ea ocupand si locul trei la nivel mondial.

No. 1 in energia regenerabila

No. 1 in energia regenerabilaInvestitiile in energie din surse regenerabile au crescut cu 30% anul trecut, la nivel mondial, la 243 de miliarde de dolari, China ocupand primul loc in topul investitorilor.

China a cheltuit anul trecut 54,4 miliarde de dolari pentru energie din surse regenerabile, suma plasand-o pe prima pozitie in clasamentul investitorilor din acest sector. In top urmeaza Germania, cu investitii de 41,2 miliarde de euro, SUA (34 miliarde euro), Italia (13,9 miliarde euro) si Brazilia (7,6 miliarde euro).

In momentul de fata, China este cea mai mare piata de energie eoliana din lume, capacitatea instalata in prezent avand potential de dezvoltare in urmatorii zece ani, pornind de la cei 25 GW instalati la finele lui 2009. Se estimeaza ca aproximativ una din doua turbine eoliene instalate anul acesta va fi amplasata in China, conform unui studiu E&Y.

Tot in China au fost demarate, in octombrie anul acesta, lucrarile la cea mai mare ferma eoliana offshore din lume. Aceasta va avea o capacitate de 1 GW si este amplasata intr-o localitate la trei ore departare de Beijing. Giganticul proiect va fi finalizat peste 10 ani, investitia guvernului ridicandu-se la 1,6 miliarde de euro.

Anul trecut, China a furnizat aproape jumatate din modulele de panouri solare si turbinele eoliene vandute in intreaga lume. Acest stat a concentrat, de asemenea, 47% din investitiile mondiale in energie eoliana. China intentioneaza ca energia eoliana, solara si biomasa sa reprezinte 8 la suta din capacitatea de generare de energie electrica pana in 2020.

Industriile de energie regenerabila din China furnizeaza economiei tot mai multe locuri de muncã, al caror numar sporeste rapid, ajungand la 1.12 milioane in 2008. Anual in industria regenerabila din China sunt infiintate peste 100.000 de noi locuri de munca, potrivit The New York Times, citand autoritatile chineze de reglementare.

Lideri la masini vandute

Lideri la masini vanduteLa inceputul anului trecut, China a devenit cea mai importanta piata auto din lume, dupa ce vanzarile de masini din 2009 au crescut cu 46%, punand capat unei perioade de peste 100 de ani de suprematie a Statelor Unite, care a inceput cu modelul T fabricat in serie de Ford.

Vanzarile de autovehicule, autobuze si camioane din China au atins cifra de 13,6 milioane in luna ianuarie din 2010, dupa cel mai mare avans din ultimii 10 ani. In schimb, in SUA, vanzarile auto s-au redus cu 21%, la 10,4 milioane, cel mai scazut nivel din 1982.

Cresterea constanta a vanzarilor de masini din China, inca din 1999, a ajutat producatorii auto, inclusiv General Motors si Volkswagen, sa compenseze scaderea cererii din SUA si Europa. Vanzarile de masini, camioane si autobuze din decembrie au crescut cu 92%, la 1,4 milioane, in timp ce pe intregul an 2009, vanzarile de autoturisme au sporit cu 53%, la 10,3 milioane.

Un munte de rezerve valutare

Un munte de rezerve valutareRezervele valutare ale Chinei au depasit de curand nivelul de trei mii de miliarde de dolari, potrivit Bancii Centrale a Chinei, cifra care s-a majorat cu o mie de miliarde in numai doi ani, in urma excedentelor comerciale si a devizelor care au alimentat economie chineza. In primul trimestru din acest an, rezervele valutare ale Chinei au crescut din nou cu aproape 200 de miliarde de dolari.

Cu acesti bani, de-a lungul timpului, autoritatile chineze au facut in ultimele luni investitii in materii prime indispensabile dezvoltarii economiei, iar companiile suverane, in special firmele publice mari, au ocazia sa investeasca in strainatate, mai ales in mine si energie.

Astfel, de curand, fondul chinez de stat, China Investment Corp, cu active de 300 de miliarde de dolari a anuntat ca analizeaza oportunitati de investitii in Europa, regiune care va fi cel mai puternic afectata de o incetinire a economiei mondiale anul urmator. China Investment Corp a fost infiintat in 2007 pentru a investi rezervele valutare masive ale Chinei in active cu randamente ridicate. Fondul a avut in 2009 un randament de 12%, fata de o pierdere de 2% in 2008.

Totdata, bancile din China au acordat credite interne noi de 680 miliarde de yuani (104 miliarde dolari) in martie, comparativ cu 563 miliarde yuani in februarie. Tot in martie, cresterea productiei industriale a accelerat la 14,8%, comparativ cu 14,1% in primele doua luni.

De asemenea, economia Chinei, a doua ca marime la nivel mondial, a crescut in primul trimestru cu 9,7%, comparativ cu perioada similara anului trecut, ritm putin mai redus decat cel din ultimele trei luni ale 2010, de 9,8%. Fata de ultimul trimestru din 2010, economia a avansat cu 2,1%.

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania

Cifre-cheie pentru investitiile chineze in Romania9.937 - numarul de societati comerciale cu participare chineza la capital: locul al 5-lea pe tara;

2.262 de societati din totalul de 9.937 erau active in septembrie 2010;

383 mil. dolari
- valoarea totala a capitalului subscris (locul al 17-lea pe tara);

700 mil. euro
- investitiile chineze realizate in Romania intre anii 1991 si 2009 (dintre acestea, firmele mari au alocat circa 50 mil. euro, restul fiind reprezentate de comertul antreprenorial);

454 mil. euro - cifra de afaceri pe 2009 a celor 2.262 de societati comerciale cu participare chineza prezent in Romania;

6.603 de angajati lucreaza in companiile chineze infiintate pe piata locala;

17,7 mil.euro
- investitiile chineze in Romania in 2010 (680.000 euro - capital social pentru infiintarea a aproximativ 300 de companii, iar 17 mil. euro - majorari capital social firme existente);

Cele mai mari investitii din anul 2010 au fost facute de China Tobacco International Europe Company (productie de tigari) , Eurosport DHS (in fabrica de biciclete de la Hunedoara), F&J Romania (lemn si constructii), Ricky Impex - (in fabrica de biciclete de la Movilita, judetul Ialomita).

70,6 mil. euro
- investitii chineze in Romania in 2009 (725.000 de euro – capital social pentru 274 de firme nou infiintate si 69,8 mil. euro- majorari de capital ale firmelor existente).

Citeste si: Pierdem trenul de China? Ce este de facut pentru a-i atrage pe asiatici