Aspirațiile Bulgariei de a adera la zona euro în 2025 se confruntă cu obstacole semnificative, având în vedere încetinirea economică și incertitudinea politică.

În 2023, Bulgaria a cunoscut o decelerare a economiei sale, reflectând tendințele observate la partenerii comerciali. În timp ce inflația a încetinit treptat, ritmul rămâne lent, punând în pericol oferta țării pentru aderarea la zona euro, potrivit unei analize a Băncii Mondiale, preluată de Novinite.com.

Raportul Băncii Mondiale evidențiază îngrijorările cu privire la competitivitatea Bulgariei, creșterea salariilor depășind productivitatea în 2023. Mai mult, reapariția instabilității politice amenință să deraieze agenda de reformă a guvernului, exacerband vulnerabilitățile economice existente.

În ciuda progreselor înregistrate în eliminarea decalajului de venituri cu UE, Bulgaria continuă să se confrunte cu deficiențe instituționale și deficiențe de guvernanță.

În timp ce poziția fiscală a Bulgariei rămâne robustă, cu datoria publică printre cele mai scăzute din UE, persistă provocări în abordarea sărăciei și a inegalității. Presiunile inflaționiste și eșecurile în materie de ocupare a forței de muncă au inversat progresul în reducerea sărăciei, subliniind disparitățile socio-economice.

Creșterea prețurilor s-a moderat în 2023, dar persistă preocupările cu privire la sustenabilitatea politicilor fiscale pe fondul unui boom de creditare pentru construcții. Rentabilitatea sectorului bancar rămâne ridicată, dar extinderea expansiunii creditului ridică îngrijorări cu privire la o potențială bulă și la o creștere a creditelor neperformante.

Instabilitatea politică agravează incertitudinile economice, remanieri guvernamentale recurente care amenință impulsul reformelor. Încă tur al alegerilor anticipate în trei ani complică și mai mult peisajul politic al Bulgariei, întârziind reformele cruciale și punând în pericol aderarea la Zona Euro.

Deși deficitul fiscal al Bulgariei rămâne sub criteriile de la Maastricht, turbulențele politice și eforturile de consolidare întârziate pun la îndoială capacitatea țării de a îndeplini cerințele de intrare în zona euro. Planurile ambițioase de cheltuieli ale guvernului exacerba și mai mult preocupările fiscale, amânând eforturile de consolidare după 2024.

În ciuda provocărilor, Banca Mondială sugerează că aspirațiile Bulgariei pentru Zona Euro nu sunt complet de neatins cu o guvernanță stabilă și tendințe susținute de dezinflație. Cu toate acestea, eforturile susținute de a aborda vulnerabilitățile economice și de a naviga în incertitudinile politice sunt imperative.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri