Manchester United 1,84 mld.$

Manchester United, clubul patronat de fratii americani Glazer, care se afla in conflict cu fanii din cauza datoriilor uriase ale echipei, este evaluat la 1,84 de miliarde de dolari de catre revista americana Forbes.

Echipa britanica se lauda cu 139 de milioane de fani la nivel mondial, iar propriul canal de televiziune al clubului este vizionat in peste 192 de milioane de case.

Potrivit raportului Football Money League 2010, realizat de compania de consultanta Deloitte, Manchester United a avut venituri de 327 de milioane de euro in sezonul 2008/2009, in crestere cu doar 2,2 milioane de euro fata de sezonul precedent.

Real Madrid - 1,32 mld. $

Real Madrid - 1,32 mld. $Considerat de foarte multi specialisti in domeniu ca fiind cel mai mare club din istoria fotbalului, Real Madrid (Spania) se claseaza pe pozitia a doua in clasamentul, cu o valoare de 1,32 miliarde de dolari.

Spaniolii au castigat de noua ori Uefa Champions League, cel mai important trofeu de club din fotbalul european.
Echipa din Madrid are cea mai mare concentrare de vedete din tot fotbalul european, printre cei care stralucesc fiind Cristiano Ronaldo, Kaka, Xabi Alonso, Gonzalo Higuain, Rafael Van der Vaart si Iker Casillas.

In vara, Real Madrid a cheltuit suma de 222 de milioane de dolari doar pentru aducerea lui Cristiano Ronaldo si a lui Kaka, de la Manchester Uniter, respectiv AC Milan (Italia).

Arsenal - 1,18 mld. $

Arsenal - 1,18 mld. $Alaturi de Olympique Lyonnais (Franta), Arsenal, care ocupa locul al treilea in clasamentul Forbes, cu o valoare de 1,18 miliarde de dolari, este unul din cele mai eficiente cluburi de fotbal din punct de vedere financiar la nivel mondial.

“Tunarii” sau “gradinita lui Arsene Wenger” sunt doua din cele mai cunoscute porecle ale echipei londoneze. Arsenal surprinde fotbalul european cu o echipa tanara, din care se remarca jucatori ca Cesc Fabregas.

Arsenal, care a atins semifinalele Uefa Champions League in sezonul 2008/2009, a afisat in 2009 un profit operational de 102 milioane de dolari.

In clasamentul intocmit de Deloitte, clubul londonez ocupa pozitia a cincea in clasamentul veniturilor, cu 263 de milioane de euro.

FC Barcelona - 1 mld. $

FC Barcelona - 1 mld. $Echipa care practica cel mai frumos fotbal la nivel european, conform specialistilor, se afla pe locul al patrulea in ierarhia Forbes, cu o valoare de un miliard de dolari.

Sezonul trecut a castigat tot ceea ce se putea castiga intr-un an competitional: Uefa Champions League, campionatul spaniol, cupa Spaniei, supercupa Spaniei si Campionatul Mondial al Cluburilor.

Din echipa Barcelonei se ramarca Leo Messi, Xavi Hernandez si Slatan Ibrahimovic.

Datorita performantelor din sezonul 2008/2009, incasarile din drepturi TV ale echipei de fotbal au crescut de la 59 la 222 de milioane de dolari.

Barcelona a avut venituri de 365,9 milioane de euro in 2009, potrivit Deloitte.

Bayern Munchen - 990 mil. $

Bayern Munchen - 990 mil. $Fondat in 1900, clubul de fotbal german are o valoare de 990 de milioane de dolari, clasandu-se pe locul al cincilea in ierarhia intocmita de Forbes.

Bayern Munchen este foarte aproape de a se califica in finala Uefa Champions League de anul acesta, dupa ce in mansa tur a semifinalei contra francezilor de la Olympique Lyonnais s-a impus cu scorul de 1 la 0.

Clubul german a atins cea mai ridica valoare din istorie in 2009, respectiv 1,11 miliarde de dolari.

Bayern Munchen a avut venituri de 289,5 milioane de euro anul trecut, arata datele Deloitte.

Cititi aici integral Top 10 publicat de Forbes.