Petre Pavel Szel, fostul presedinte al SAI Muntenia Invest, compania care administreaza SIF Muntenia (SIF4), spune ca luna iunie ar trebui sa fie un termen rezonabil pentru finalizarea preluarii SAI Muntenia de catre SIF Banat Crisana (SIF1). Daca tranzactia s-ar realiza, SIF1, condus in prezent de catre Dragos Bilteanu, ar ajunge sa administreze active de peste jumatate de miliard de euro.
Szel si-a incheiat saptamana trecuta mandatul de presedinte al SAI Muntenia Invest dupa opt ani de activitate, locul acestuia fiind luat de Gabriel Filimon, directorul executiv al societatii.

Tranzactia SIF1 - SAI Muntenia Invest trebuie sa primeasca avizul ASF si al Consiliului Concurentei pentru a se finaliza.

“Personal cred ca o decizie a Consiliului Concorentei ar trebui sa vina destul de repede, probabil undeva in luna iunie. Spun asta mai ales avand in vedere ca nici cele doua SIF-uri luate la un loc in piata fondurilor de investitii nu reprezinta nimic apropiat de 40% - pragul pe care pe o piata relevanta ar trebui sa se ia masuri considerate de Consiliul Concurentei, si nici in portofoliul celor doua SIF-uri nu exista societati controlate care sa fie atat de mari intr-un domeniu incat separat sau impreuna sa ajunga la un prag relevant din punctul de vedere al concurentei. La ASF asteptam finalizarea organizarii institutiei, avand in vedere ca este abia la inceput”, a declarat Szel.

Acesta adauga faptul ca nu va mai avea o functie executiva in cadrul SAI Muntenia, insa cel mai probabil va ramane apropiat conducerii societatii.

SIF Banat Crisana si SIF Muntenia ar avea impreuna active de 2,6 miliarde lei 596 mil. euro si pachete importante de actiuni in cadrul BRD si Banca Transilvania, doua dintre cele mai mari banci locale

Cititi aici despre cele mai importante detineri comune ale SIF1 si SIF4.

“Impreuna cu SIF1 vom avea in mod clar o expunere mai mare pe investitii si vom intra in aceasta tranzactie avand niste rezerve deloc neglijabile de cash, rezultate din vanzarile de actiuni Erste si BRD pe care le-am realizat la sfarsitul lui 2012 si la inceputul acestui an. In prezent, avem rezerve de cash semnificativ mai mari decat dividendele pe care trebuie sa le distribuim in 2013”, spune Petre Szel.

Printre posibilele investitii mentionate de Szel sunt ofertele publice pe care statul roman a anuntat ca le va face pe Bursa, dar si Posta Romana - companie pentru care SIF1 si-a afirmat interesul acum cateva luni.

Fostul presedinte al SAI Muntenia Invest spune ca alianta cu SIF Banat Crisana vine in contextul in care “noua conducere a SIF1 a aratat ca are o politica de administrare pe termen lung, similara celei pe care noi o avem, si de asemea a dovedit ca isi poate impune punctul de vedere chiar si recent cand a reusit sa treaca in AGA un dividend zero, mentinand in societate resurse importante de bani”.

Dragos Bilteanu, noul sef al SIF Banat Crisana, declarase anterior pentru Wall-Street.ro ca in viitor politica de distribuire a profitului s-ar putea schimba semnificativ, dividendele foarte mari de pana acum nefiind sustenabile pe termen lung.

Acesta s-a si tinut de cuvant in aceasta primavara, cand a reusit sa convinga actionarii sa nu mai acorde dividende pentru acest an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri