Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,12%, intr-o piata cu un rulaj de doar 11,7 milioane lei si unde actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat pentru a doua zi consecutiv, dupa ce la inchiderea sesiunii de vineri au sarit cu peste 12%.

Actiunile SIF Banat-Crisana au scazut cu 3,09%, dupa ce luni au coborat cu 5,09%. Corectia din aceasta saptamana a ajuns, astfel, la 8%, insa pretul este inca pe plus fata de nivelul de joi. Scaderea din ultimele doua zile a venit dupa ce chiar in ultimele secunde ale sedintei de vineri cotatia acestor titluri a sarit cu peste 12%, informeaza Mediafax.

La inchiderea sedintei de marti, actiunile SIF Banat-Crisana au fost cotate la 1,066 lei si au inregistrat al doilea rulaj din piata, de 1,5 milioane lei.

Evolutia de vineri este posibil sa aiba legatura cu doua deal-uri realizate la finalul sedintei de luni si prin care au fost transferate pachete reprezentand cumulat 6,27% din actiunile societatii de investitii financiare, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Tranzactiile negociate au fost realizate la un pret cu aproape 14% peste ultima cotatie de vineri.

Pretul din deal-uri este cu 28% peste ultima cotatie de joi, de 1,031 lei. Pe piata tranzactiilor negociate pretul nu poate varia cu mai mult de 15% fata de cotatia anterioara din piata principala. Astfel, cel mai probabil, pentru a fi realizate deal-urile la 1,32 lei/actiune, pretul din piata principala a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un pret cu aproape 14% peste cotatia de vineri.

Pana la inchiderea sedintei de marti de pe piata principala niciun investitor nu a raportat implicarea in deal-urile de luni.

Intr-un raspuns la solicitarea Mediafax, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) afirma ca investigheaza tranzactiile realizate cu actiunile SIF Banat-Crisana in sedintele bursiere de vineri si luni.

Majoritatea actiunilor de la BVB au fost transferate la preturi apropiate de ultimele cotatii de luni, iar volumele de tranzactionare au fost reduse.

"Pana in momentul cand se va incheia oferta Nuclearelectrica nu cred ca vom asista la miscari semnificative ale pietei. In functie de impactul deciziilor Fed de joi, cred ca vom vedea si evolutii mai concludente pe piata locala. Daca vom avea o piata pozitiva dupa ziua de joi, cred ca o parte din sumele investite in oferta Nuclearelectrica se vor orienta saptamana viitoare si catre alte companii listate. In caz contrar, banii vor reveni probabil in depozite bancare si vor astepta oferta Romgaz", a declarat pentru Mediafax seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in scadere nesemnificativa, cu 0,14%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu doar 0,15% peste ziua precedenta.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 0,68%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,33% sub inchiderea de luni, iar indicele BET-BK a scazut cu 0,38%.
Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul

Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste, SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat in total actiuni de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

In sedinta precedenta, cele doua deal-uri cu actiuni SIF Banat-Crisana au ridicat rulajul la 60,2 milioane lei (13,5 milioane euro), insa exceptand tranzactiile negociate, operatiunile din piata principala au insumat doar 14,8 milioane lei (3,3 milioane euro).

In prima jumatate de ora de tranzactionare de marti, actiunile Fondului Proprietatea au scazut cu pana la 1% , iar apoi au revenit pe crestere usoara si s-au apropiat de noul maxim istoric atins in prima parte a sedintei de luni, de 0,712 lei/titlu.

Totusi, chiar in ultimele minute, pretul a trecut din nou pe scadere, iar la finalul sedintei aceste titluri au fost cotate la 0,706 lei, cu 0,21% sub inchiderea de luni. Tranzactiile cu actiunile FP au insumat 5,4 milioane lei.

"Actiunile Fondului Proprietatea sunt cele mai importante de la BVB, iar evolutia acestora va fi aproape intotdeauna corelata cu cea a pietelor externe, deoarece sunt transferate in special de catre investitorii straini. Cred ca evolutia FP in perioada imediat urmatoare va fi determinata de deciziile pe care Fed le va lua joi si de eventuale noutati legate de listarea Romgaz (programata pentru inceputul lunii noiembrie - n.r.)", a afirmat Necula.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat in total actiuni de 156.000 de lei, fata de 91.000 de lei in sedinta precedenta.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Paris si Frankfurt erau in stagnare, iar piata de la Londra era in scadere cu 0,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri