Bursa a crescut foarte usor, cu 0,1%, intr-o piata unde actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 3%, in urma anuntului Fondului Proprietatea privind posibila vanzare a unei parti sau a intregului pachet de tituri detinut la companie, iar titlurile FP au stabilit un nou maxim istoric, scrie Mediafax.

Actiunile Transgaz au fost suspendate de la tranzactionare joi pana la ora 11:45, pentru intrunirea unei AGA, iar primul transfer a fost efectuat la 184,9 lei, cu 2,89% sub inchiderea de miercuri. Scaderea a ajuns in urmatoarele doua minute la 4,15%, cel mai mic pret platit joi pentru actiunile Transgaz fiind de 182,5 lei.

La inchiderea pietei principale, titlurile au fost cotate la 184,6 lei, pret cu 3,05% sub ziua anterioara. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat aproape 7,1 milioane lei, al doilea rulaj din piata.

La nivelul capitalizarii bursiere a companiei, corectia inseamna un minus de 68,3 mlioane lei (15,3 milioane euro). Capitalizarea bursiera a Transgaz a ajuns astfel la 2,173 miliarde lei (486,3 milioane euro).

Scaderea pretului actiunilor Transgaz poate fi determinata de faptul ca Fondul ar putea vinde titluri Transgaz la un pret mai mic decat cel de la bursa, asa cum a facut in luna mai, cand a vandut 1,1% din actiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% fata de cotatia de la bursa.

"Titlurile Transgaz au evoluat sub impactul anuntului facut de Fondul Proprietatea. Cred ca vanzatorii sunt in primul rand investitorii calificati, care sunt interesati de o eventuala oferta accelerata (accelerated bookbuild) prin care isi vor intregi detinera la un pret mai mic. In acest sens, avem si un precedent, cand BERD a vandut cele 1,62% din actiunile pe care le mai avea la OMV Petrom. In cazul actiunilor Fondul Proprietatea nu s-a resimtit un impact al anuntului, vanzarea unor pachete din portofoliu fiind o masura la care investitorii se asteptau", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Fondul Proprietatea a anuntat miercuri seara ca analizeaza "optiuni strategice" privind o parte sau intreaga participatie la Transgaz si a desemnat in acest scop Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment si Wood & Company Financial Services in calitate de consultanti. Intentia este "in conformitate cu angajamentul sau (administratorului FP, compania Franklin Templeton - n.r.) de a explora modalitati de a creste valoarea pentru actionari si de a creste lichiditatea activelor din portofoliul Fondului".

Anuntul Fondului nu a influentat vizibil evolutia actiunilor FP, cotatia avansand foarte usor pana in ultima ora a sedintei si apropiindu-se de maximul istoric stabilit in primele minute ale sedintei de miercuri, de 0,868 lei.

Cu putin inaintea orei 16:00, pragul de 0,868 lei/actiune a fost depasit, iar titlurile FP au atins un nou record, de 0,8595 lei. La finalul sedintei, actiunile Fondului erau cotate la 0,859 lei, cu 0,53% peste ziua anterioara.

Mai mult de jumatate din volumul de actiuni FP tranzactionate joi au reprezentat transferurile realizate in ultimele doua ore ale sedintei, cand pretul s-a apropiat de precedentul maxim si ulterior a atins un nou record.

Investitorii au tranzactionat in total titluri Fondul Proprietatea de 9,7 milioane lei.

Corectia titlurilor Transgaz a amplificat la 0,77% scaderea indicelui BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat sedinta in crestere cu doar 0,1%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 0,5%. Actiunile a patru SIF-uri au inregistrat cresteri cuprinse intre 0,48% si 1,39%, titlurile SIF Oltenia au stagnat, iar actiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,53%.

In sedinta precedenta, actiunile a patru SIF-uri au consemnat scaderi cuprinse intre 0,54% si 1,89%, titlurile SIF Oltenia au crescut cu 0,37%, iar titlurile FP au coborat cu 0,7%.

Indicele extins BET-XT a crescut joi cu numai 0,14%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,3% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Piata s-a stabilizat la actualele niveluri in ultimele sedinte, insa pana la finalul anului cred ca va mai creste. In ceea ce priveste volumele, cred ca vor ramane undeva in jurul nivelului de 10 milioane de euro pe zi", a mai spus brokerul de la Prime Transaction.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 40 milioane lei (8,9 milioane euro), cu putin sub rulajul de miercuri, de 41,2 milioane lei (9,2 milioane euro). Aproape doua treimi din lichiditatea de joi au fost asigurate de transferuri cu titlurile Fondului Proprietatea (9,7 milioane lei), Transgaz (7,1 milioane lei) si OMV Petrom (8,5 milioane lei, din care patru deal-uri de 5,5 milioane lei).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat actiunile SIF Transilvania (aproape 3,1 milioane lei), BRD (2,6 milioane lei), SIF Moldova (1,5 milioane lei), Romgaz (1,3 milioane lei), SIF Oltenia (1,3 milioane lei), Nuclearelectrica (1,4 milioane lei, din care un deal de 1,1 milioane lei).

Actiunile Romgaz (SNG) au incheiat ziua in scadere cu 0,65%, la 35,02 lei.

Pana la inchiderea pietei principale de la Bucuresti, la bursa de la Londra nu au fost efectuate tranzactii cu certificatele de depozit (GDR) Romgaz. Fiecarui certificat ii corespunde o actiune Romgaz.

Titlurile Impact Developer&Contractor (IMP) au inregistrat a doua zi de corectie, coborat cu 15%. In ultimele doua zile, pretul acestor titluri a scazut cu 23,92%, dupa 13 sedinte consecutive in care au urcat de 2,5 ori, pe fondul achizitiilor realizate de cei mai mari actionari ai companiei, omul de afaceri Gheorghe Iaciu si Adrian Andrici.

La finalul sedintei de joi, titlurile Impact au fost cotate la 0,442 lei, iar operatiunile au cumulat 476.000 de lei.

Pretul a urcat in acest an de peste 5 ori, evolutia fiind sustinuta in principal de intrarea lui Iaciu in actionariatul Impact, titlurile companiei atingand marti cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si sapte luni.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat joi actiuni de 882.000 de lei, fata de 285.000 de lei in sedinta precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, iar majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in scadere cu pana la 1,6%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri