Bursa a scazut cu 0,27%, intr-o piata unde actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat pe minus cu 1,8%, recuperand mai mult de jumatate din corectia de aproape 5% inregistrata la deschidere in urma propunerii Consiliului de Administratie de pastrare a profitului in companie si de a nu acorda dividende.

Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) a anuntat, vineri seara, propunerea privind destinatia profitului net inregistrat anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro). CA al SIF Banat-Crisana propune actionarilor ca profitul sa ramana la dispozitia companiei, astfel ca 2014 ar urma sa fie al doilea an consecutiv in care nu sunt distribuite dividende.

Reactia investitorilor la aceasta propunere a fost vizibila inca din primele secunde ale sedintei, actiunile SIF Banat-Crisana coborand cu 4,76%, la 1,281 lei. Corectia a incetinit apoi, iar la finalul sedintei aceste titluri erau cotate la 1,32 lei, cu 1,86% sub inchiderea de vineri.

"Cred ca dimineata a fost o reactie emotionala, care, pe de alta parte, a furnizat o buna oportunitate de cumparare pentru unii investitori. Propunerea de dividend zero era oarecum anticipata de piata, deoarece conducerea SIF Banat-Crisana a indicat inca de anul trecut ca aceasta ar fi strategia sa", a afirmat un broker.

Pe piata principala, cu actiunile SIF Banat-Crisana au fost realizate 356 de operatiuni, in valoare cumulata de 2,4 milioane lei, iar pe segmentul tranzactiilor negociate au fost efectuate trei deal-uri cu 0,73% pentru 5,3 milioane lei (1,1 milioane euro). Actiunile SIF Banat-Crisana au asigurat, astfel, mai mult de un sfert din lichiditatea bursei, de 29,3 milioane lei (6,5 milioane euro).

Deal-urile au fost realizate in intervalul 13:13 - 13:14, la pretul de 1,33 lei/titlu, cu 1,12% sub inchiderea de vineri de pe piata principala.

Aceste titluri au inregistrat cea mai vizibila variatie din indicele BET-FI, care include actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP). La inchiderea pietei principale, indicele BET-FI era in scadere cu 0,38%.

Pe minus au fost si actiunile Fondului Proprietatea (0,12%), SIF Oltenia (0,46%), SIF Muntenia (1,69%), in timp ce titlurile SIF Transilvania si SIF Moldova au crescut cu 0,25% si, respectiv, cu 1,42%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,15%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,19% peste nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT a scazut cu 0,22%, iar indicele extins BET-BK a coborat nesemnificativ, cu 0,07%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii de la BVB au realizat tranzactii de 29,3 milioane lei (6,5 milioane euro), cu 52% peste nivelul de vineri, de 19,2 milioane lei (4,2 milioane euro).

"Deocamdata nu au aparut convocatoarele AGA in care sa fie anuntate propunerile de dividende, iar toate calculele facute de investitori pana in prezent sunt pur teoretice. Probabil ca vom vedea mai multa actiune si pe bursa locala daca investitorii vor reveni in pietele emergente si dividendele vor deveni o certitudine pe masura ce sunt anuntate. Reintoarcerea investitorilor pe piete emergente pare ca se intampla deja, avand in vedere ca flow-urile in fondurile de actiuni pentru aceste piete au inregistrat o crestere saptamana trecuta, dupa cateva saptamani de iesiri mari. Cred ca sansele pentru o revenire a pietelor sunt mai mari decat pentru o scadere, tinand cont de ceea ce se intampla afara", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 878.000 de lei, fata de 344.000 de lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,6%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri