Oferta publica de vanzare a actiunilor Electrica trebuie sa vina cu o serie de imbunatatiri fata de oferta Romgaz pentru a evita dezamagirea investitorilor de retail, spun reprezentantii casei de brokeraj Tradeville. Acestia considera ca cea mai buna metoda de evitare a greselilor din oferta Romgaz consta in impunerea unei subscrieri cu banii jos si nu la decontare, in timp ce masura propusa de stat - garantarea subcrierilor in limita a 1.000 actiuni - poate fi eficienta operational in anumite conditii.

Pentru succesul ofertei Electrica trebuie acordata o atentie deosebita potentialilor investitori de retail, pe de-o parte, prin continuarea oferirii unui discount fata de investitorii institutionali, iar pe de alta parte, prin asigurarea unei alocari echitabile.

In cazul ofertei Romgaz, una dintre greseli a fost ca la 100 de actiuni subscrise, investitorul de retail a primit doar 7 actiuni. Situatia a fost cauzata de faptul ca s-a permis creditarea unor investitori cu sume cu mult peste disponibilul lor, dar fara ca brokerii sa blocheze banii la subscriere. In cele mai multe cazuri a fost o creditare doar pe hartie, ceea ce a permis subscrierea unui numar mai mare de actiuni, astfel incat la terminarea ofertei, in urma alocarii, acesti investitori au primit cantitatea dorita la valoarea disponibilului initial.

Pentru evitarea discriminarii intre investitorii de retail si a formarii unei false impresii a interesului, oferta Electrica trebuie sa nu mai permita creditarea doar pe hartie, adica brokerii sa puna banii la subscrieri si nu la data decontarii - Victor Stanila, Tradeville

Aceasta creditare fictiva a dus la discriminarea celor care au subscris cu banii jos si a creat o falsa imagine a interesului pentru oferta Romgaz, ajungandu-se la o subscriere de 17 ori a actiunilor alocate micilor investitori.

„Pentru evitarea discriminarii intre investitorii de retail si a formarii unei false impresii a interesului, oferta Electrica trebuie sa nu mai permita creditarea doar pe hartie, adica brokerii sa puna banii la subscrieri si nu la data decontarii”, spune, intr-un comunicat de presa, Victor Stanila, directorul de comunicare al Tradeville.

Autoritatile vor sa indrepte o parte din greselile din oferta Romgaz cu ocazia IPO Eletrica, prin garantarea subscrierilor de pana in 1.000 actiuni din partea primilor 10.000 de mici investitori, dupa metoda “primul venit - primul servit”.

„Garantarea subscrierilor in limita a 1.000 actiuni pentru primii 10.000 de mici investitori care vor participa la oferta Electrica poate fi eficienta in conditiile in care momentul subscrierii este stabilit astfel incat sa nu lase loc de interpretari. O metoda care mi se pare echitabila poate fi folosirea amprentei de timp a sistemului BVB. In caz contrar, exista riscul de a genera noi dezamagiri in randul celor ce nu vor prinde actiuni”, mentioneaza Victor Stanila.

La ora actuala, romanii pastreaza in depozite bancare resurse de 29 miliarde euro, astfel incat ei reprezinta o putere ca potentiali investitori de retail, iar ofertele publice ale companiilor de stat sunt cel mai facil mod de popularizare a investitiilor bursiere.

Constientizarea acestora ca piata de capital le ofera posibilitati de castig mult superioare veniturilor din dobanzi ar conduce la o crestere cu 11 milioane euro a rulajului mediu zilnic, ceea ce inseamna o dublare fata de lichiditatea din 2013 (10,3 milioane euro), in conditiile atragerii a numai 10% din sumele plasate in depozite.

Cititi mai mult despre cu cat ar putea sa creasca rulajul bursei daca romanii si-ar muta o parte din economii pe piata de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri