Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile UniCredit Tiriac Bank si Banca Transilvania, care reflecta, in cazul primei banci, importanta strategica a diviziei din Romania pentru banca mama UniCredit, iar in cazul celei de-a doua capitalizarea adecvata si nivelul confortabil al lichiditatilor.

Ratingul UniCredit Tiriac Bank pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost confirmat la nivelul BBB cu perspectiva negativa, iar cel pentru datoriile pe termen scurt la nivelul F3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Calificativul de sprijin a fost mentinut la nivelul 2, iar cel de viabilitate, care arata soliditatea financiara individuala, la bb-, noteaza Mediafax.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si cel de sprijin reflecta opinia Fitch ca UniCredit Tiriac Bank este o subsidiara de importanta strategica pentru banca mama UniCredit din Italia. Opinia tine cont de importanta strategica ridicata avuta de regiunea Europei Centrale si de Est pentru grupul UniCredit.

Perspectiva negativa a ratingului pentru datoriile pe termen lung este similara cu cea a bancii mama. Din acest motiv, retrogradarea ratingului UniCredit va duce la reducerea calificativului UniCredit Tiriac Bank.

Ratingul de viabilitate reflecta presiunea asupra profitabilitatii exercitata de nivelul ridicat al provizionelor, rata ridicata a creditelor neperformante si nivelul moderat al capitalului. Potrivit Fitch, rata ridicata a creditelor neperformante are un efect negativ asupra ratingurilor. Agentia remarca totusi o incetinire a deteriorarii portofoliului de credite si faptul ca creditele problema deriva din expunerea bancii la sectorul imobiliar si cel al constructiilor, care dateaza inainte de 2009.

In cazul Bancii Transilvania, ratingul pentru datoriile pe termen lung in valuta a fost confirmat la nivelul BB- cu perspectiva stabila, iar cel pentru datoriile pe termen scrut la nivelul B. Fitch a mentinut ratingul de sprijin la nivelul 3, cel de viabilitate la bb-, iar plafonul de sprijin la BB-. Agentia noteaza ca ratingul pentru datoriile pe termen lung este generat de soliditatea financiara individuala, reflectata de ratingul de viabilitate, care arata baza solida a depozitelor, profitabilitatea stabila si generarea interna a capitalului.

De asemenea, Banca Translivania are o pondere mai mica a creditelor in valuta fata de alte banci si o acoperire rezonabila a creditelor neperformante. Avand in vedere profilul de risc al bancii si nivelul provizioanelor, capitalizarea este adecvata, in opinia Fitch, care remarca faptul ca ratingurile Bancii Transilvania sunt sustinute de profilul de finantare si nivelul confortabil al lichiditatilor. Fitch noteaza totodata continuarea inrautatirii calitatii activelor Bancii Transilvania in 2013 atat in cazul creditelor catre companii, cat si al celor pentru populatie, cu o pondere a creditelor neperformante de 19,1% la sfarsitul anului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri