Bursele din Europa au avut joi una dintre cele mai proaste zile din acest an, aproape nicio piata nereusind sa evite scaderile majore care au cuprins continentul. Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) scaderile au ajuns si la 5% pe SIF-uri, in vreme ce Romgaz si Petrom, doua dintre cele mai stabile actiuni romanesti, au pierdut peste 3%. Joi a fost a doua cea mai slaba zi inregistrata pe BVB in 2014.

Nici Fondul Proprietatea (FP) nu a rezistat valului de scaderi, in ciuda rascumpararilor pe care administratorii de la Franklin Templeton le fac in aceasta perioada. FP pierdea 3,9%, fiind cea mai tranzactionata actiune din piata romaneasca, cu un rulaj de 17,4 mil. lei. Pe locul al doilea in topul lichiditatii se afla Transelectrica, cu o corectie de 3,8%.

“Este o perioada tensionata care mai poate dura inca 2-3 saptamani, dar nu ma astept sa vedem scaderi la fel de puternice si in zilele urmatoare. In Romania se poate spune ca scaderile inca nu sunt foarte mari, mai ales in comparatie cu ce s-a intamplat pe plan extern, in Germania, de exemplu”, spune Nicu Grigoras, director Front Office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest.

Este o perioada tensionata care mai poate dura inca 2-3 saptamani, dar nu ma astept sa vedem scaderi la fel de puternice si in zilele urmatoare - Nicu Grigoras, Intercapital Invest

BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, a pierdut 7,7% in cele doua saptamani care au trecut din luna aceasta. Pentru comparatie, DAX, indicele similar al pietei germane, a scazut cu 9.4% in acest interval. In timpul sedintei de joi, DAX a pierdut si 1,7%, in vreme ce Bursele din Paris, Viena si Varsovia scadeau cu 2,1%, 2,7%, respectiv 1%. La finalul zilei acestea au inregistrat insa o revenirea, Bursa din Frankfurt reusind chiar sa inchida cu un plus de 0,1%. Celelalte trei bursei au inchis insa pe rosu. Pe BVB, BET a pierdut joi 2,7%, iar BET-FI, indicele SIF-urilor, cadea cu 3,4%.

Petrolul a fost de asemenea in scadere, cotatia barilului WTI ajungand la un moment dat sub 80 de dolari.

Corectia este, cel mai probabil, legata de BCE si de temerile fata de programele de relansare monetara. Este, insa, prematur sa vorbim la aceasta data de terminarea trendului ‘bull’- Nicu Grigoras, Intercapital Invest

“Corectia este legata de BCE si de temerile fata de programele de relansare monetara. Sunt asteptari destul de mari pe aceasta tema iar discursul lui Mario Draghi a fost destul de confuz si nu a dat foarte multa incredere investitorilor. Cred ca ce vedem acum este o corectie pe un trend ascendent venita pe fondul unor stiri negative in Europa. Este, insa, prematur sa vorbim la aceasta data de terminarea trendului ‘bull’”, spune Nicu Grigoras.

Motivul caderii burselor din ultima perioada este mai degraba reprezentat de un cumul de factori. Economistii se tem ca Banca Centrala Europeana (BCE) va intampina probleme in eforturile de revigoare a economiei zonei euro. Peste 60% dintre analistii intervievati de Bloomberg au declarat ca planul BCE de a readuce portofoliul de active la nivelul de la inceputul anului 2012 nu va fi suficient, iar tot mai multi economisti anticipeaza ca presedintele BCE, Mario Draghi, se va orienta catre cumpararea de obligatiuni guvernamentale pe scara larga. Draghi a afirmat din nou ca este pregatit sa extinda portofoliul de active al BCE cu 1.000 de miliarde de euro, in vreme ce seful Bundesbank, banca centrala a Germaniei, Jens Weidmann, a declarat ca valoarea aceasta nu este definitiva.

Joi, randamentele pentru obligatiunile pe 10 ani emise de Grecia au urcat cu peste 1%, la 8,8% pe an, cel mai ridicat nivel din decembrie anul trecut, investitorii grabindu-se sa vanda activele percepute ca fiind riscante pe fondul ingrijorarilor privind perspectivele economiei europene.

Foto: Shutterstock / stock trader

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri