Agricultura viitorului înseamnă grija și atenția oferite plantelor și culturilor, completate de tehnologie și soluții digitale care îi ajută pe fermieri să aibă o productivitate sporită și, totodată, costuri reduse.

În fiecare sezon rezultatul muncii fermierilor poate fi influențat de factori imprevizibili, precum vremea nefavorabilă, și de utilizarea ineficientă a resurselor, precum apă, nutrienți sau pesticide, ceea ce poate compromite atât calitatea culturilor, cât și a solului. Soluțiile de agricultură smart de la Vodafone vin în sprijinul fermierilor și îi ajută să cultive și să recolteze cu rezultate mai bune.

Soluțiile digitale pentru agricultură din portofoliul Vodafone România integrează tehnologii inovatoare de tip Internet of Things (IoT) și sunt bazate pe senzori care asigură colectarea și gestionarea datelor esențiale pentru culturi, automatizarea operațiunilor, monitorizarea diverșilor parametri, realizarea de analize și predicții care permit creșterea eficienței și productivității în agricultură.

Soluții accesibile, personalizabile, adaptate oricărui tip de cultură
Soluțiile din portofoliul Vodafone se adresează fermierilor care au diverse tipuri de culturi – cultură mare (cereale, oleaginoase), culturi de legume sau pomicultură - cultivate atât în câmp, cât și în sere. Soluțiile sunt scalabile și configurabile, adaptate nevoilor fiecărui fermier, indiferent de mărimea terenului cultivat și de tipul de cultură.

Disponibile pe bază de abonament lunar, în funcție de pachetul ales, soluțiile presupun zero investiție inițială, iar instalarea se face de către o echipă de specialiști în locul optim pentru colectarea datelor relevante.

Mai mult, soluțiile au stabilitate maximă datorită tehnologiei Vodafone NB-IoT (NarrowBand IoT) cu acoperire națională, care face posibilă comunicarea între echipamente - senzori oriunde în țară, acoperind, astfel, nevoile fermierilor care au culturi inclusiv în zone greu accesibile și fără surse de alimentare cu energie electrică.

Productivitate sporită, costuri optimizate, culturi de calitate și grijă față de mediu
Soluțiile digitale aduc fermierilor beneficii majore de creștere a productivității și calității culturilor, menținere a sănătății solului, reducere a costurilor de producție, prin optimizarea utilizării de fertilizatori, apă, pesticide, precum și de eficientizare a resurselor umane, prin automatizarea activităților specifice în sere și solarii.
Datele colectate cu ajutorul senzorilor indică momentul ideal pentru însămânțarea, irigarea, tratarea și recoltarea culturilor
Soluțiile permit monitorizarea condițiilor meteo prin intermediul senzorilor care detectează parametri importanți precum direcția și viteza vântului, temperatura și umiditatea aerului, intensitatea precipitațiilor, ceea ce le permite fermierilor să determine momentul optim pentru recoltare și aplicarea de tratamente și nutrienți, în fiecare fază de dezvoltare a plantei și adaptat fiecărui tip de cultură.

Tehnologia permite monitorizarea riscurilor de apariție a bolilor și dăunătorilor, pentru a aplica tratamente doar la nevoie
Senzorii de sol monitorizează condițiile solului, făcând posibilă avertizarea riscului de îmbolnăvire și prevenirea bolilor specifice fiecărei plante. De asemenea, aceștia permit analiza evoluției și consumului de nutrienți, în funcție de faza de dezvoltare a culturii. Astfel, se poate eficientiza utilizarea îngrășămintelor, cu beneficii atât pentru plantă și sol, cât și de optimizare a costurilor de fertilizare.

Soluțiile și tehnologiile digitale permite furnizarea pentru fiecare plantă a cantității exacte de substanțe (apă, nutrienți, pesticide), la momentul optim. Acest aspect are un impact major pentru reducerea risipei, optimizării costurilor, dar și pentru protejarea mediului inconjurător, prin protejarea solului. În lipsa soluțiilor digitale și a tehnologiilor pentru agricultura de precizie, mare parte din cantitatea de azot utilizată, care este cel mai comun îngrășământ, se irosește, ca urmare a aplicării de fertilizări uniforme pe toată suprafața culturii. Acest lucru are ca rezultat supra-fertilizarea solurilor, care afectează negativ calitatea acestuia, cu impact semnificativ asupra mediului și calității culturilor.

Automatizarea sistemelor pentru sere și solarii
Pentru culturile din mediu protejat (sere și solarii), soluțiile de digitalizare Vodafone oferă o serie de automatizări pe baza analizelor și alertelor în timp real, precum închiderea de urgență a serelor în caz de furtună, acționarea instalațiilor de irigație, ventilație, încălzire etc.

Toate informațiile sunt afișate în timp real într-o aplicație instalată pe telefonului mobil
Prin intermediul unei aplicații integrate și ușor de utilizat, beneficiarii soluțiilor pot vizualiza în timp real datele colectate de senzori, pot urmări nivelul precipitațiilor, atât în timp real, cât și prognozat, pot primi alerte personalizate și rapoarte, recomandări cu privire la tratamente, fertilizatori și irigare, informații importante pentru planificarea lucrărilor agricole. În plus, au la dispoziție hărți izometrice pentru precipitații, umiditatea, temperatura și electroconductivitatea solului.

Mai multe detalii despre soluțiile digitale Vodafone pentru agricultură sunt disponibile la https://iot.vodafone.ro/agricultura-de-precizie/.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri