Sistemul bancar din România este tot mai interesat în a acorda finanțare pentru companiile din industria agricolă, evoluția din ultimii doi ani fiind tot mai evidentă, crescând cu 5 miliarde de lei, iar, dintre aceștia, aproximativ 2,5 miliarde de lei au fost acordați de CEC Bank, a declarat Bogdan Alexandrescu, directorul direcției Agri a CEC Bank, în cadrul conferinței Agricultura Viitorului, organizată de wall-street.ro și Retail.ro.

Potrivit acestuia, în general, o bancă își dorește să acorde credite, asigurându-se că firmele care iau credite se și dezvoltă, adică vor face profit.

„La CEC Bank, ne asigurăm în continuare că agricultura este una dintre prioritățile noastre și ne dorim să creștem acest domeniu”, a declarat Bogdan Alexandrescu.

Reprezentantul CEC Bank a remarcat o deschidere tot mai mare a băncilor pentru finanțarea companiilor din domeniu față de acum 10 ani, iar evoluția din ultimii doi a fost una și mai evidentă și se vede și în nivelul de tehnologizare în industrie.

„Chiar vorbeam cu colegii mei, și remarcam faptul că acum 10 ani nu vedeam atâtea utilaje performante, asemenea sere moderne, legume bio, agricultură bio în general și așa mai departe. Dacă acum 10 ani băncile erau mult mai reticente în ceea ce privește finanțarea agriculturii, în prezent, sistemul bancar crește de la an la an soldul creditelor pentru agricultură”, a punctat acesta.

Agricultura Viitorului(Sursa foto: Wall-Street.ro)

Oficialul CEC Bank a dat exemplul soldului la nivel de sistem bancar de la finele anului 2021, când soldul creditelor pentru agricultură era la 28 de miliarde de lei, iar în prezent, la nivelul întregului sistem bancar, indicatorul a crescut la 33 miliarde de lei, iar evoluția de creștere continuă.

„În cazul nostru, la CEC Bank, soldul de credite acordate pe zona de agricultură s-a dublat, ajungând la 5 miliarde de lei”, a precizat Bogdan Alexandrescu.

Potrivit acestuia, este important din partea băncilor să le ofere clienților toate instrumentele necesare pentru a lua un credit.

De exemplu, noi, promovăm foarte mult programele guvernamentale, iar, de curând, am lansat «Creditul Fermierului», care este un credit de capital de lucru, pe o perioadă de 60 de luni, în care ROBOR-ul este subvenționat de stat în cuantumul ajutorului de 280.000 de euro. Așadar, cei care iau un credit vor plăti o dobândă anuală de 1,95%, o dobândă, spun eu, foarte competitivă”, a punctat Bogdan Alexandrescu.

Al doilea program guvernamental pe care CEC Bank l-a lansat recent este «Rural Plus», unul destinat întregii industrii agro-alimentare, atât jucătorilor din producția primară, dar și celor din procesare și celor de comerț cu produse agro-alimentare.

Avem două programe guvernamentale care sunt în plină desfășurare la CEC Bank. Așadar, există programe guvernamentale care ajută clienții să-și ia un credit mai ușor”, a mai precizat Bogdan Alexandrescu.

Pentru a-și crește șansele de a obține o finanțare avantajoasă, directorul direcției de Agri al CEC Bank le recomandă fermierilor să se îndrepte către băncile care au o linii dedicate pentru agricultură și a menționat deschiderea unei sucursale dedicate pentru agricultură, una care încearcă să nu se ocupe doar de partea de finanțare.

Dorința noastră este să o transformăm într-un marketplace. Ne dorim ca jucătorii din industrie să nu aibă acces doar la finanțare, dar și la imputuri, la semințe, utilaje, consultanță financiară, de marketing și așa mai departe”, a mai explicat oficialul CEC Bank.

Puteți urmări declarațiile în întregime ale invitaților din cadrul conferinței AICI.

Agricultura Viitorului este un eveniment organizat de wall-street.ro și Retail.ro, în parteneriat cu Arggo, Adama, Agreena, CEC Bank, PepsiCo și Lidl și sponsorizat de Agricover.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri