Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a stabilit, miercuri, la 200.000 de euro daunele morale pe care CNADNR trebuie sa le plateasca tinerei care si-a pierdut mana dreapta intr-un accident rutier, dupa ce Tribunalul Capitalei a decis ca ea sa primeasca un milion de euro, relateaza Mediafax.

Decizia Curtii de Apel nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la instanta suprema.

Georgiana Elena Ghegeliu a dat in judecata Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov in aprilie 2012, la Tribunalul Bucuresti (TB), dupa ce si-a pierdut mana dreapta in urma unui accident rutier petrecut in 2006.

Instanta a admis cererea tinerei, in aprilie 2013, si a obligat CNADNR sa ii plateasca daune morale de un milion de euro, echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii.

CNADNR solicitase judecatorilor TB respingerea cererii, invocand prescrierea dreptului la actiune. Instanta a respins insa cererea CNADNR pe motiv ca este neintemeiata si i-a dat castig de cauza tinerei.
Decizia a fost contestata cu apel de CNADNR, la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Vacante anulate din cauza reparatiilor de pe Autostrada Soarelui
Peste 10% dintre turisti...

Consilierul CNADNR prezent la sedinta de judecata a aratat, la Curtea de Apel, ca decizia Tribunalului Bucuresti in acest caz este nelegala si netemeinica, pentru ca a intervenit termenul de prescriptie speciala. Acesta a cerut admiterea apelului formulat de institutie si, pe fond, respingerea actiunii prin care tanara a cerut daune morale.

Reprezentantul CNADNR a mai aratat ca, in cazul in care instanta va considera ca actiunea a fost formulata in termenul legal, sa dispuna diminuarea cuantumului daunelor stabilit de Tribunalul Bucuresti.
La randul sau, avocatul Georgianei Ghegeliu le-a spus judecatorilor ca Tribunalul Bucuresti a luat o decizie corecta in raport cu situatia de fapt prezentata si ca a existat o culpa a CNADNR.

Avocatul Viorel Pislaru a aratat in fata judecatorilor ca CNADNR nu a prezentat in motivele sale de apel niciun argument pentru care ar trebui scazut cuantumul sumei de un milion de euro si ca nu a cerut acest lucru.

"Niciun motiv de apel nu critica suma de un milion de euro. Nu exista niciun motiv privind aceasta dauna, iar ea trebuie sa ramana de un milion de euro. Categoric a existat o culpa a CNADNR, iar simplul fapt ca s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala prin prisma articolului 19 indice 1 nu echivaleaza cu lipsa de vinovatie. In materie civila, ei trebuie sa plateasca", a spus avocatul Pislaru.

Citeste si:
Curtea de Apel Bucuresti a decis ca dosarul "Belina" poate fi judecat
Curtea de Apel Bucuresti a...

Accidentul in urma caruia Georgiana Elena Ghegeliu si-a pierdut mana dreapta a avut loc in 2006, in timp ce aceasta mergea, impreuna cu prietenul ei, spre Brasov. Acesta a tras de volan spre dreapta, pentru a evita o alta masina care intrase pe sensul lor de mers. Autoturismul in care se aflau cei doi a lovit un parapet metalic de pe marginea drumului, un fragment din acesta a strapuns portiera dreapta a masinii si i-a intrat tinerei in mana. Aceasta a fost dusa atunci la spital, unde i-a fost amputat bratul drept.

Politistii Inspectoratului Judetean de Politie Brasov au inceput atunci cercetarile in acest caz. Ulterior, anchetatorii au stabilit ca de vina pentru producerea accidentului ar fi administratorul drumului, care nu a reparat elementele de siguranta a traficului rutier montate pe acel drum, pe partea dreapta a sensului de mers spre Brasov.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Auto »Citeste si
Studiu: Masinile second-hand la vanzare in Romania au in medie 3 daune