Statul va lua aproximativ 50 de milioane de euro din profitul OMV Petrom prin Ordonanta de Urgenta 114/2018, potrivit lui Stefan Waldner, directorul financiar al grupului.

"Am facut mai multe calcule, iar o evaluare preliminara ne arata un impact de cateva milioane de euro, o cifra cu doua cifre, adica peste 10, spre 50. Este doar o evaluare preliminara si reprezinta doar efectul imediat", a declarat Waldner.

Din cauza celor peste 800 de modificari realizate anul trecut in legislatia fiscala, culminand cu controversata OUG 114, emisa la final de decembrie, 2019 se anunta a fi un an de standby pentru multi dintre investitori, romani sau straini.

OMV Petrom a investit in Romania pe baza unei piete liberalizate a gazelor si cere sa se revina la aceasta situatie. OUG 114, adoptata in decembrie, impune o taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie si plafoneaza pretul la care producatorii de gaze pot vinde la 68 de lei pe MWh.

"Ne dorim ca Romania sa respecte regulile europene si vrem ca Romania sa fie un loc atractiv pentru investitii si noi vom incerca in continuare sa intelegem acest lucru. Noi am investit pe baza unei piete liberalizate a gazelor din Romania si vrem sa se revina la aceasta situatie", mai spun reprezentantii companiei.

Productia de gaze din Marea Neagra va fi inchisa din cauza mediului legislativ actual, care nu ofera premisele necesare pentru o investitie in valoare de cateva miliarde.

"Nu vom inchide sonde pe baza acestei ordonante de urgenta, ci vom inchide productia de gaze din Marea Neagra. Totusi, intotdeauna se inchid sonde cand se ajunge la limita de productie. Mediul legislativ actual nu ofera premisele necesare pentru o decizie de investitie in valoare de cateva miliarde. Ramanem dornici sa vedem zacamintele din Marea Neagra dezvoltate si vom continua dialogul cu autoritatile", mai spun oficialii OMV Petrom.

Anul trecut, profitul net OMV Petrom a crescut cu 64%, la 4,07 miliarde lei, de la 2,49 miliarde de lei in 2017, la acest rezultat contribuind segmentul Upstream.

OMV Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a inregistrat anul trecut vanzari in crestere cu 16%, la 22,523 miliarde lei, de la 19,435 miliarde lei in 2017. Compania are in Romania 13.201 angajati.

Grupul este prezent in Romania si in regiune cu 789 de benzinarii, sub brandurile OMV si Petrom.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri