România a reușit să devină al doilea cel mai mare producător de produse de tutun din Uniunea Europeană, la egalitate cu Germania. Este o veste proastă pentru sănătate, dar una bună pentru statul român, deoarece 75% din preț este reprezentat de accize și TVA, adică bani care intră la buget.

Trei sferturi din prețul unei țigări intră în buzunarele statului

Conform datelor furnizate de industria tutunului, BAT, JTI, PMI și Imperial Tobacco, care reprezintă împreună circa 95% din piață, au investit până acum în România aproximativ 1,8 miliarde de euro. Cele 4 companii spun că virează anual la buget aproximativ 4 miliarde de euro - accize, TVA și alte taxe și impozite. Practic, trei sferturi din prețul unei țigări intră în buzunarele statului.

Conform datelor INS, exporturile de produse din tutun au fost în 2022 de 1,48 miliarde euro, iar importurile de 375 milioane euro, de unde rezultă 1,1 miliarde euro contribuție pozitivă la balanța de plăți. Impactul sectorului tutunului în economia României, fără a lua în calcul investițiile, este de 1,77% din PIB. Potrivit Eurostat, Romania, cu trei mari fabrici, a devenit al doilea mare producător de produse din tutun din UE, la egalitate cu Germania. Pe locul 1 este Polonia.

Inamicul public numărul 1, dar și vacă de muls

Industria tutunului se plânge acum de majorările accizelor, care într-un interval de un an au crescut cu 11%. Ele susțin că o nouă scumpire a țigărilor, neprevăzută în calendarul de majorare a accizelor, va duce doar la creșterea contrabandei, nu și la reducerea numărului de fumători. O astfel de scumpire ar ajuta însă statul să mai acopere gaura din buget.

Reprezentanții industriei se plâng și de inițiativele legislative anti-tutun – în clipa de față ar fi 9 astfel de proiecte în Parlament. ”Tutunul a devenit inamicul public numărul unu, dar și vacă de muls ori de câte ori e nevoie de bani în plus”, spune Adrian Pirău, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

În ciuda scumpirilor, românii își permit să fumeze mai mult

Pe de altă parte, un studiu al Institutului Aspen arată că, în ultimii 10 ani, consumul de țigarete a crescut, deoarece scumpirea acestora nu a ținut pasul cu creșterea nivelului de trai – fumatul a devenit astfel mai accesibil. Din 2011 până în 2021 consumul a crescut de la 6,1 la 6,8 pachete pe lună pentru fiecare român peste 15 ani (deși populația s-a micșorat). Iar dacă în 2011, cu venitul brut disponibil per capita puteai cumpăra în medie 208 pachete de țigarete, în 2021 puteai lua 243.

O dublare a accizelor ar scădea consumul de țigări pe cap de fumător cu 12% până în 2026 și ar aduce și mai mulți bani statului afirmă autorii studiului. Aceștia nu au luat însă în calcul și piața neagră, care ar reprezenta o sursă de țigări ieftine și ar reduce veniturile statului. Pe de altă parte, nivelul contrabandei a scăzut constant în ultimii ani, dar în 2023 pare să crescă. În primele 3 luni ale anului , autoritățile au descoperit de 6 ori mai multe țigări de contrabandă decât în aceeași perioadă a lui 2022.

.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri