9 din 10 români susțin publicarea anuală a unor prețuri de referință pentru reparațiile auto și rent-a-car. Acest lucru s-ar face informativ de către o autoritate competentă. Proiectul de Hotărâre de Guvern, privind plafonarea pentru 6 luni a tarifelor RCA, nu ţine cont de aceste aspecte, susțin reprezentanții UNSAR.

92% dintre români susțin publicarea anuală, cu titlu informativ, de către o autoritate competentă, a unor prețuri de referință pe piața de reparații auto și pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA. Datele reies din cel mai recent studiu IRES, realizat pentru UNSAR. Este al treilea an consecutiv în care sondajul scoate în evidenţă că măsura propusă este susţinută de majoritatea românilor.

Practic, ar fi una dintre cele mai importante soluţii pentru a îmbunătăţi legislaţia pe piaţa asigurărilor auto.

Cu toate acestea, Guvernul a propus recent plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de 6 luni. Acest fapt care nu va aduce un echilibru pe piaţa asigurărilor auto, ci dimpotrivă. Industria de asigurări susține introducerea unui preț de referință pentru reparațiile auto, cu titlu informativ, și nu o coplată. Aceste prețuri ar ajuta şoferii să fie mai bine informați cu privire la costurile implicate, în cazul în care ar fi păgubiți RCA.

Plafonarea primelor RCA nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea problemelor pe piaţa asigurărilor, spun specialiştii UNSAR. Şi asta pentru că nu există un pachet de măsuri care să asigure modernizarea legislaţiei în domeniu şi să protejeze mai bine păgubiţii. Iar capacitatea asiguratorilor de a determina individual primele RCA în funcție de riscurile pe care și le asumă și de a distribui acest risc între asigurați este esențială în orice scenariu.

Înființată în 1994, UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Razvan Necsulescu
Răzvan a lucrat la cinci televiziuni în București: PRO TV, Kanal D, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 1. Originar din Târgoviște, a început ca jurnalist în Capitală în anul 1996 la Sport XXI. Ulterior, a lucrat la Gazeta Sporturilor şi la Prosport. A mai fost redactor-şef de reviste de integrame la Editura Flacăra şi jurnalist la Asociaţia pentru Monitorizare Prospecţie Mediu şi Ecologie. A decis să se alăture Redacției Wall-Street.ro pentru că acest lucru...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri