Un număr de 13 staţii de încărcare lentă destinate noilor autobuze electrice ar urma să fie amplasate în parcările de la Arena Naţională, pentru o perioadă maximă de doi ani, conform unui proiect care va fi dezbătut în şedinţa de a Consiliului General al Capitalei, scrie Agerpres.

Potrivit proiectului, este vorba despre terenuri cu o suprafaţă totală de garare de 2.450 mp în incinta imobilului din Bd. Basarabia nr. 41-43.

În raportul de specialitate se reaminteşte că în iunie 2023 Primăria Capitalei şi BMC Truck & Bus SA au încheiat contractul pentru furnizarea a 100 de autobuze electrice şi 100 de staţii de încărcare lentă, în valoare totală de 290 de milioane de lei.

Se menţionează că în incinta imobilului din Bd. Basarabia nr. 41-43, unde se află Arena Naţională, s-au identificat două posturi trafo disponibile, care pot asigura încărcarea de autobuze electrice, prin amplasarea temporară, pe o perioadă de maximum doi ani, a unui număr de 13 staţii de încărcare. Locaţiile de alimentare "asigură distanţe scurte de acces şi retragere" şi se află "în proximitatea depoului Vatra Luminoasă, care deţine infrastructura necesară pentru asigurarea activităţilor zilnice de verificare şi întreţinere a autobuzelor electrice", menţionează sursa citată.

În perioada în care Arena Naţională va fi închiriată pentru organizarea diverselor evenimente se va interzice accesul şi încărcarea autobuzelor în parcul din jurul stadionului. Se mai precizează că, pentru a evita accidentele, este necesară realizarea unui culoar special destinat accesului autobuzelor în Arena Naţională, având în vedere că parcul este tranzitat şi folosit de foarte multe persoane.

Proiectul a primit, miercuri, aviz nefavorabil din partea Comisiei de urbanism si amenajarea teritoriului. Directorul executiv al Direcţiei Transporturi, Ion Victor Tărtăcuţă, a precizat că până în prezent au fost montate 20 de staţii de încărcare în cadrul URAC (Uzina de Reparaţii Atelierele Centrale), care încarcă pe timp de noapte 40 de autobuze. Potrivit acestuia, cele 13 staţii vor fi amplasate temporar la Arena Naţională, până la finalizarea lucărilor de la depourile Bucureştii Noi, Berceni şi Bujoreni, care vor fi amenajate în vederea deservirii autobuzelor electrice. Investiţiile de la cele trei depouri totalizează 60 de milioane de lei, TVA inclus, iar durata estimată de realizare este cuprinsă între 11 - 15 luni.

Autobuzele vor staţiona pe parcările existente la Arena Naţională, fără să afecteze spaţiul verde.

"Acolo (la Arena Naţională, n.r.) este o putere foarte mare instalată. Staţiile vor putea deservi şi încărca atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte un număr mult mai mare de autobuze şi în felul acesta le vom pune pe stradă, pe traseele determinate, pe toate cele 100. (...) Direcţia de Investiţii va factura curentul. Totul va intra în contractul de delegare. (...) Aceasta este o soluţie de avarie, pentru că STB a încercat timp de doi ani discuţii cu toţi operatorii de electricitate, de a modifica puterea instalată în autobaze şi lucrul acesta nu s-a întâmplat până la ora aceasta. (...) Puterea instalată pentru a încărca autobuzele este foarte mare. Nu e vorba de o priză. Autobuzele acestea au un consum uriaş ", a precizat sursa citată.

Sursa foto: Facebook / Nicușor Dan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri