Brazii uscaţi trebuie depozitaţi în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua şi preda reciclatorilor, susţine Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

"Brazii uscaţi sunt un reciclabil valoros. Să îi ajutăm să se întoarcă în natură, depozitându-i doar în vecinătatea platformelor de colectare pentru ca firmele de salubritate să îi poată lua şi preda reciclatorilor", a declarat Păştinaru, potrivit unui comunicat al ANPM.

Unde trebuie dus bradul de Crăciun după Sărbători

Firmele care au contracte cu unităţile administrativ-teritoriale pentru colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor organizează, pe parcursul lunii ianuarie, campanii gratuite de colectare a brazilor uscaţi, astfel încât aceştia să ajungă în staţiile de compostare, pentru a fi transformaţi în compost şi anunţă programul pe site-urile proprii sau prin anunţuri afişate în locuri publice.

"Facem apel la locuitorii din zonele de blocuri să depoziteze brazii exclusiv la punctele de colectare a deşeurilor aflate în imediata vecinătate a imobilelor, nu pe aleile de acces, trotuare, spaţii de parcare sau spaţii verzi. Mai mult decât atât, trebuie renunţat la practica aruncării brazilor de la etaj, care este interzisă, fiind extrem de periculoasă pentru oameni sau pentru maşinile care sunt parcate în apropierea blocurilor. Din păcate încă mai există persoane care aruncă pe fereastră pomii de Crăciun sau îi lasă la întâmplare, pe străzi, după ce îi despodobesc, doar pentru a scăpa mai repede de ei, fără să facă prea multă mizerie în casă sau pe scări, deşi ar putea foarte simplu să îi bage într-un sac mare, din plastic, începând de la bază, ca să nu mai rămână în urmă acele de brad scuturate şi să îi ducă în zonele de depozitare a deşeurilor, recuperând sacii pentru transport", a subliniat preşedintele ANPM.

Potrivit sursei citate, pentru a putea fi reciclaţi, brazii trebuie curăţaţi de resturi de beteală sau de alte materiale folosite pentru prinderea globurilor.

Ce pot face cu bradul de Crăciun cei care stau la casă

În zonele de case, cantitatea de brazi uscaţi este mult mai mică, pentru că oamenii fie îi mărunţesc şi îi pun la rădăcinile altor pomi, pe post de rumeguş, pentru a le proteja de boli şi dăunători, fie îi taie şi îi păstrează pentru foc sau grătar ori îi transformă în obiecte de decor naturale. Nici în acest caz, însă aruncarea nu trebuie făcută la întâmplare, dacă nu este refolosit materialul lemnos, ci trebuie scoşi în zona din care se colectează de obicei deşeurile, având grijă să nu încurce circulaţia pe trotuare sau să ocupe parcările stradale, avertizează ANPM.

O altă variantă pentru predarea brazilor uscaţi, în vederea reciclării, o reprezintă punctele de colectare organizate de marii retaileri, unde cei care predau bradul uscat sunt recompensaţi cu vouchere valorice ce pot fi utilizate la cumpărături. Toate aceste campanii sunt anunţate, de asemenea, pe site-urile sau paginile de social media ale magazinelor respective.

Câți brazi se taie anual pentru Crăciun

"Cele mai fericite situaţii sunt cele în care brazii de Crăciun au fost în ghiveci şi pot fi replantaţi în natură, după despodobire, pentru a produce din nou oxigen. Există însă o condiţie pentru ca aceştia să supravieţuiască în natură: să fi fost îngrijiţi corespunzător în perioada petrecută în casă, adică au fost udaţi şi nu au stat aproape de o sursă de căldură. În plus, mai este important ca, înainte de replantare, brazii în ghiveci să fie lăsaţi câteva zile la o temperatură de tranzit, precum un balcon sau o terasă neîncălzite, pentru a se acomoda mai uşor mediului exterior şi abia ulterior pot fi plantaţi în gropi generoase săpate în locuri ceva mai ferite de soare puternic, spre nord sau nord-est", a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Conform statisticilor, la nivel european se taie anual peste 60 de milioane de brazi pentru Crăciun, dar numărul acestora se diminuează de la an la an, pentru că oamenii se gândesc din ce în ce mai mult la natură şi aleg să investească în brazi artificiali, pe care îi pot utiliza chiar şi 10-15 ani, protejând mediul înconjurător, se mai arată în comunicatul citat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri