Primele imagini cu conceptul BMW Neue Klasse X, laboratorul noii direcții de design pentru SUV-urile mărcii bavareze, au ajuns deja pe internet. Oficial, mașina va fi dezvăluită pe 21 martie, dar noi putem observa deja că BMW își dorește să readucă un element esențial din istoria sa: celebra grilă dublă, verticală de mici dimensiuni. Așa-numitele „kidney grilles” au trecut prin multiple transformări în ultimii ani - mai ales în varianta supradimensionată și uneori contestată de pe Seria 4 - dar germanii par că ar ceda presiunii și modelele viitoare vor avea grile mai mici.

BMW va dezvălui o variantă aproape de cea de serie a înlocuitorului actualului iX3, noul SUV cu cinci locuri fiind înrudit din punct de vedere tehnic cu berlina i3, scrie Autocar. Aceasta din urmă va fi întruparea pentru showroomurile din toată lumea a conceptului Neue Klasse dezvăluit anul trecut. În imaginea de deschidere a acestui material apare o imagine artistică cu BMW X2, fratele mai mic al lui iX3.

Noul SUV compact cu propulsie 100% electrică va fi comercializat alături de versiunile cu motor termic ce va păstra titulatura X3 și va fi oferit cu propulsoare diesel, pe benzină, dar și PHEV. Design-ul generației a doua a lui X3 electric îmbină elemente de pe Neue Klasse cum ar fi farurile de mici dimensiuni cu linii de LED-uri poziționate în unghi, dar noutatea este reprezentată de grila dublă de mici dimensiuni suprapusă peste planșa cu elemente de culoare închisă - un throwback la botul BMW-urilor din urmă cu 40 de ani.

Dacă BMW are, în prezent, mașini cu grile foarte mari în ofertă, amintind de modelele sale interbelice (așa cum este sportiva 328), viitorul pare a fi dedicat grilelor mai mici, în linie cu originalul Neue Klasse din anii '60, dar și cu legendarele 2002 și 3.0 CSL. Un alt element clasic de design al BMW, așa-numitul „Hofmeister kink” ce se referă la curbura geamului lateral spate, a fost păstrat, deși linia de contur de pe laterală a fost mutată mai jos. Oglinzile tradiționale sunt de domeniul trecutului și sunt înlocuite cu camere video.

Imagini cu interiorul nu au ajuns pe web, dar suprafețele vitrate destul de mari pentru un SUV compact sugerează că BMW vrea să ofere aceeași atmosferă aerisită ca și în cazul berline, cu o planșp de bord cu ecrane mari și un design simplifcat. Ceea ce știm, însă, e că noul model va fi printre primele care va utiliza platorma „EV-native” Neue Klasse, dezvoltată special pentru vehiculele de ultimă generație.

Cea mai potentă versiune, care se va numi probabil iX3 M60, va avea 600 de cai putere și va ajunge la dealeri peste doi ani. În schimb, mai jos în gamă, clienții vor putea alege între tracțiunea integrală și cea pe exclusiv pe puntea față, inclusiv în cazul modelelor ce primesc tratamentul diviziei M. Bateriile de tip litiu-ion de generația a șasea sunt dezvoltate intern de BMW și oferă o autonomie mai mare, deși au aceeași dimensiune cu bateriile folosite în prezent de bavarezi.

Nu știm care va fi autonomia, dar BMW va face pasul către arhitectura de 800v ceea ce va permite o putere mai mare de încărcare - noile baterii încărcându-se cu 30% mai repede decât cele existente. Nu știm, de asemenea, unde va fi asamblat noul SUV compact, dar rivalii din grupul VAG Porsche și Audi au ales Ungaria (Debrecen) pentru modelele Audi Q6 E-tron și Porsche Macan Electric ce vor rivaliza cu a doua generație a lui iX3.

Sursa foto: BMW

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri