General Motors a ajuns la un acord cu constructorul olandez de masini de lux Spyker Cars NV pentru a vinde compania auto suedeza Saab Automobile, potrivit forbes.com
GM nu a specificat termenii intelegerii, insa un raport Wall Street Journal care citeaza surse anonime spune ca pretul de vanzare este de circa 400 milioane de dolari (326 de milioane de dolari in actiuni preferentiale rezultate din tranzactie si 74 de milioane de dolari cash).

Noua companie se va numi Spyker Saab Automobiles, intelegerea va fi semnata la jumatatea lunii februarie.

Guvernul suedez va garanta un imprumut de 566 milioane dolari (400 milioane euro) de la Banca Europeana pentru Investii catre Spyker.

Saab are in Suedia 3.500 de angajati. “Vanzarea Saab este o veste buna pentru angajatii suedezi, dealeri si furnizori, pentru pasionatii marcii din intreaga lume si pentru GM”, a spus John Smith, vicepresedintele GM.

GM s-a decis sa vanda Saab in urma cu un an.

Printre companiile care au facut o oferta pentru Saab au fost: Spyker, un fond la care s-a asociat miliardarul Bernie Ecclestone din Formula 1, Koenigsegg.

GM a preluat controlul Saab in 1989 si nu a reusit sa obtina in niciun an profit de la subsidiara sa suedeza. Compania, care are circa 3.400 de angajati in Suedia, a inregistrat pierderi de 340 milioane dolari (234 milioane euro) in 2008 si estimeaza pierderi similare pentru 2009. In 2008, Saab a vandut in total putin peste 93.000 de automobile.

Spyker a vandut in prima jumatate a anului trecut 21 de masini. Pretul unui autoturism a depasit 200.000 de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri