Cat de greu a devenit sa gasesti IT-isti: "Din 100 de candidati s-au prezentat doi la interviu"

Companiile din Romania cauta si in acest an o multime de IT-isti pentru posturile pe care le au deschise, insa din cauza numarului insuficient de specialisti si a concurentei mari dintre angajatori, gasirea oamenilor potriviti devine o provocare din ce in ce mai mare. Ocupand locuri de munca bine platite si fiind "vanati" din toate directiile, posibilii candidati sunt greu de convins sa vina la discutii cu angajatorii.

Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera, a declarat pentru wall-street.ro ca intr-un proiect de recrutare de IT-isti, dintr-o suta de candidati contactati doar doi s-au prezentat in faza interviului.

"Anul 2016 a inceput cu foarte multe proiecte, insa nu prea gasim candidati. Daca pe finante, logistica, mai gasim candidati, pe IT este extraordinar de greu. Dintr-o suta de candidati contactati pentru un proiect din IT, carora le-am trimis e-mail-uri, 12 au spus ca se vor uita peste oferta, iar la interviu au venit doua persoane. Ceea ce inseamna un procent catastrofal", a exemplificat aceasta.

Potrivit Cristinei Savuica, companiile din Romania se uita atat dupa specialisti in IT, insa cauta si tineri fara experienta, care vor sa se angajeze pentru prima data.

"Cautam si specialisti, dar si absolventi pentru IT, pentru zona de suport. Sunt, de exemplu, call-center-uri cu suport pe IT care cauta tineri absolventi, cu salarii peste medie. Insa ei isi doresc altceva, nu vor suport prin telefon, cu totii vor sa faca programare, sunt interesati de proiect, de tehnologii", a adaugat Savuica.

Citeste si:
Cum afectează munca de la distanță cultura organizațională
Cum afectează munca de la...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Domeniul IT conduce clasamentul industriilor cu cele mai mari venituri ale angajatilor din economia romaneasca, cu un salariu mediu net in valoare de 5.148 lei pe luna, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In piata activeaza aproximativ 100.000 de specialisti in domeniul IT.

Citeste si Topul domeniilor cu cele mai mari salarii in Romania

Citeste si:
Noi locuri de muncă în pandemie: O fabrică din Ploiești angajează...
Noi locuri de muncă în...
Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri