Compania SAP, lider de piata pe segmentul solutiilor software pentru afaceri, a lansat la zece predictii despre cum se vor schimba diferite concepte in domeniul HR la nivel global. Aceste predictii sunt bazate pe expertiza SAP in dezvoltarea de solutii de Human Capital Management (HCM), utilizate de peste 6.400 de clienti din 60 de industrii din intreaga lume.

Agilitatea angajatilor va deveni cel mai important concept in HR. Singurul mod in care companiile pot supravietui in economia moderna este de a se adapta la schimbarea pietei, a tehnologiilor si a mediului de afaceri. Acest lucru necesita utilizarea capacitatilor innascute ale oamenilor pentru invatare, crestere si inovare.

Recrutarea va atinge noi niveluri de complexitate. Conceptul de angajare va fi redefinit din cauza deficitului de competente, a schimbarilor demografice si a cresterii masive a locurilor de munca virtuale si a locurilor de munca bazate pe proiecte punctuale. Aceste schimbari vor determina companiile sa gaseasca combinatiile potrivite de competente si ajustarea acestora cu cerintele specifice de business prin accesarea unei forte de munca din ce in ce mai globale, virtuale si sporadice. Organizatiile vor fi nevoite sa redefineasca procesele de planificare a fortei de munca, recrutarea, personalul si managementul pentru a lucra pe aceasta piata a muncii mult mai complexa.

Experiente placute la locul de munca. Tehnologia a facut ca multe lucruri din viata de zi cu zi sa devina mai usoare si mai placute. Gasirea celui mai potrivit traseu in oras, cumparaturile, conectarea cu prietenii, vizionarea de filme si sute de alte experiente din viata noastra au fost transformate cu ajutorul tehnologiilor sociale si mobile, folosind interfete ce au la baza Inteligenta Artificiala si algoritmi de Machine Learning. Vom observa o crestere exponentiala in utilizarea Inteligentei Artificiale, a chatbotilor, a serviciilor inteligente, a tehnologiei Machine Learning, a solutiilor mobile si a platformelor de socializare pentru cresterea nivelului de implicare a angajatilor si pentru a face munca mai placuta si mai simpla.

Managementul performantei va deveni o solutie, nu o problema. Companiile regandesc conceptul de management al performantei pentru a se concentra asupra coaching-ului continuu si asupra luarii deciziilor in echipa. Revizuirea anuala a performantelor angajatilor va fi inlocuita de solutii de gestionare continua a performantelor bazate pe tehnologii mobile.

Compensarile vor fi regandite. Organizatiile cheltuiesc miliarde de dolari in fiecare an pentru cresteri de merit, bonusuri si alte forme de compensare. Cu toate acestea, doar o mica parte dintre acestea au un raspuns concret la intrebarile: “A meritat investitia in bonusurile acordate? Angajatii sunt mai implicati, mai productivi, iar numarul celor care parasesc compania a scazut?” Companiile stiu, pana la ultimul cent, cat s-a cheltuit cu compensarea, dar nu pot spune daca acesti bani sunt cheltuiti eficient. Viitorul compensatiei va implica mai multe procese continue, in care angajatii primesc diferite tipuri de recompense pe tot parcursul anului din surse diferite. Analiza avansata va fi folosita pentru a corela investitiile in compensari cu rentabilitatea in productivitatea fortei de munca.

Intoleranta la discriminare. Pe masura ce forta de munca devine din ce in ce mai diversificata, societatea atinge un punct critic in care tratamentul inechitabil bazat pe factori ce nu tin de abilitatile angajatului, cum ar fi sexul, etnia si varsta, este recunoscut si abordat in mod deschis. Companiile inteligente isi vor redefini proactiv practicile de management al talentelor pentru a se asigura ca discriminarea este identificata si eliminata inainte de a se intampla.

Folosirea instrumentelor de wellbeing la o scara larga. Organizatiile au nevoie de angajati implicati, creativi si orientati catre client. Dar acest lucru este imposibil de facut daca acestia sunt obositi, stresati si distrasi. Solutia o reprezinta oferirea angajatilor de instrumente de wellbeing. Odata cu explozia tehnologiei de wellbeing pentru consumatori, cum ar fi smartwatch-urile si trackerele de fitness, multi angajatori vor cauta sa aduca aceste instrumente la locul de munca. Cu toate acestea, vor avea succes acele companii care implementeaza astfel de tehnologii intr-un mod accesibil si placut pentru angajatii lor.

Organigramele vor disparea treptat. Exista numeroase discutii despre actualizarea business-urilor pentru era digitala, dar companiile continua sa-si gestioneze resursele umane folosind un instrument care nu s-a schimbat de foarte mult timp: graficul de organizare ierarhica – organigrama. Bazandu-se pe aceste grafice pentru a lua decizii de management, companiile nu vor avea succes intr-o lume digitalizata. Chiar daca 2018 nu va fi anul in care vor disparea complet, unele organizatii vor incepe sa elimine treptat organigramele, optand pentru abordari mai moderne, digitale.

Pensionarea 2.0. 2018 va aduce o schimbare majora in dinamica mediului de lucru in ceea ce priveste generatiile mai in varsta. Astazi, oamenii traiesc mai mult si astfel lucreaza mai mult, peste 60, 70 si chiar 80 de ani. Companiile inteligente incep sa realizeze ca trebuie sa pastreze acesti angajati cu experienta in organizatiile lor, tinand cont de faptul ca multe industrii se confrunta cu o lipsa tot mai mare de competente. Aceasta tranzitie va forta, de asemenea, companiile sa-si regandeasca locurile de munca. De exemplu, multe posturi care sunt in prezent full-time, vor deveni part-time.

Cresterea numarului de atacuri cibernetice in HR. Atacurile de tip ransomware au devenit cunoscute in 2017 odata cu WannaCry si NotPetya, urmand ca in 2018 sa continue sa se dezvolte ca numar si complexitate. Sistemele de HR nu au fost pana acum tinte atractive pentru hackeri, insa acest lucru se va schimba. Vor exista numeroase atacuri ce vor viza departamentele de resurse umane cu intentia de a infecta sistemele unor organizatii mari.

Despre SAP

SAP este lider de piata pe segmentul solutiilor software pentru afaceri. In prezent, compania are peste 378.000 de clienti, pe care ii sustine in gestionarea cu succes a tuturor factorilor disruptivi adusi de economia digitala, contribuind la simplificarea proceselor de business si oferind platforma necesara pentru dezvoltarea unei strategii digitale sustenabile.

Citeste si: Ce trebuie sa ne invatam copiii astazi pentru joburile de maine

Sursa foto: Shutterstock.com / tsyhun

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri