Romanii pun mare pret pe educatia copiilor, iar interesul pentru sistemele educationale din afara granitelor este in crestere. Asa ca nu sunt putini care nu mai asteapta studiile universitare si isi incurajeaza copiii sa merga la studii inca din scoala generala sau din primii anii de liceu. Am stat de vorba cu Raluca Niculae, specialist IntegralEdu, care ne-a aratat cum pregatesti un copil pentru tranzitia la studiile din afara si care sunt cele mai bune optiuni din piata.

Datele IntegralEdu arata ca mai multe zeci de copii pleaca, anual, la licee din strainatate, fara a include familiile care se muta cu totul din Romania si isi inscriu copiii la liceele din orasele si tarile in care s-au mutat.

all-Street.ro: De la ce varste/nivel de studii incep sa isi trimita parintii din Romania copiii la studii in strainatate?

Raluca Niculae, coordonator pentru invatamantul secundar in cadrul IntegralEdu: Familiile decid sa-si trimita copiii la studii in strainatate din ce in ce mai devreme, astfel incat sa se adapteze mediului international, sa ajunga la un nivel ridicat de cunoastere al limbii straine, sa aiba timpul necesar pentru a-si descoperi abilitati si a acumula competente noi, sa asimileze treptat diferentele de curriculum pentru a obtine rezultate cat mai bune la examenul de finalizare a liceului.

Varsta copiilor care aleg sa-si continue studiile in strainatate a scazut in ultima perioada, elevii nu mai asteapta terminarea liceului pentru a face acest pas important pentru viitorul lor, ci isi aleg destinatiile si programele de studiu inca din scoala gimnaziala.
Desigur, este important ca pregatirea elevului la momentul aplicatiei la scoli/ licee din strainatate, sa raspunda nivelului minim de cerinte de admitere. Decizia parintelui trebuie in egala masura sa aiba in vedere nivelul emotional de dezvoltare al copilului cat si gradul de independenta si de adaptabilitate intr-un context nou.

Wall-Street.ro: Care sunt motivele pentru care aleg educatia in strainatate? In ce contexte o fac?

Raluca Niculae, IntegralEdu: Din experienta noastra de-a lungul anilor, am identificat diferite motive pentru care familiile decid sa-si trimita copiii la scoli si licee din strainatate, pe langa facilitarea accesului la educatie de elita, care este unul dintre principalele targeturi sau motive. Familiile care hotarasc sa se stabileasca in alta tara: fie urmaresc inscrierea copilului la o scoala de top care sa-i ofere pregatirea necesara pentru admiterea la universitatea dorita, fie cauta o institutie de invatamant in preajma noii resedinte. Parintii care isi pot desfasura activitatea de la distanta, isi insotesc copilul la studii.

In variantele de mai sus, copilul este inscris, in cele mai multe cazuri, in regim de zi (day student), iar dupa programul de scoala, pleaca acasa, la familie.

Inscrierea elevului in regim de internat (boarding) asigura pe langa programul academic insotit de activitati extrascolare zilnice, cazarea si masa pe durata anului scolar (cu exceptia vacantelor) si supravegherea constanta a copilului.

Wall-Street.ro: Cand recomanda IntegralEdu trecerea la studii in strainatate?

Raluca Niculae, IntegralEdu: Decizia cu privire la momentul potrivit pentru plecarea copilului in strainatate, apartine intregii familii. Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare academica si emotionala.

In calitate de consultanti educationali, punem la dispozitie familiei uneltele care ajuta la conturarea deciziei, oferind: indrumare in alegerea destinatiei de studiu potrivite si a programului educational care raspunde profilului copilului, suport in procesul de alegere a scolii care intruneste toate criteriile urmarite, din multitudinea de oferte de pe piata; sprijin pe toata durata procesului de admitere, de la inscrierea pana la pregatirea pentru plecare.

Trecerea de la un sistem educational la altul, recomandam sa fie facuta treptat pentru copiii mai mici. Pentru inceput, se poate face prin experiente de scurta durata precum taberele educationale care ajuta copilul sa se familiarizeze cu un nou sistem educational si contribuie la acomodarea copilului in contextul multicultural.

Inca de la nivelul clasei a 9-a (year 9), in sistemul britanic, elevii incep sa-si selecteze materiile de studiu in functie de preferinte si abilitati. Pe langa materiile de baza, acestia isi construiesc orarul in asa fel incat sa beneficieze la maxim de timpul petrecut la scoala. Cei nehotarati asupra directiilor de studiu, testeaza materii si sunt consiliati in vederea alegerii domeniilor care li se potrivesc. Pentru ultimii doi ani de liceu, elevii ce urmeaza programa britanica A-levels, aprofundeaza 3 maxim 4 materii, in functie de preferinte si cerintele universitatilor. Y9 este un an potrivit tranzitiei si integrarii elevilor internationali in sistemul britanic. Le ofera ragazul necesar autocunoasterii si explorarii in vederea atingerii obiectivelor propuse la finalizarea liceului.
In ceea ce priveste elevii care pleaca la studii universitare in alta tara, aici este mai simplu, avand deja maturitatea si experienta necesara, chiar internationala in cele mai multe cazuri. Si ei pot alege EduTabere de pregatire pentru admitere sau pentru testarea diferitelor programe de studiu, in timpul liceului, acestea fiind pentru toate categoriile de varsta.

Wall-Street.ro: Ce surse de finantare exista pentru sustinerea financiara a studiilor la nivel de scoala generala sau liceu?

Raluca Niculae, IntegralEdu: Elevii pot accesa burse academice, sportive, pentru performanta artistica etc. Cuantumul acestora difera de la o scoala la alta si acopera integral sau partial taxa de scolarizare.
Parintii mai apeleaza in unele cazuri la imprumuturi bancare sau sponsorizari, atunci cand vor sa-si completeze resursele financiare pentru sustinerea studiilor copiilor.

Wall-Street.ro: Cum isi spune cuvantul starea educatiei la nivel national asupra deciziei de a alege o scoala/un liceu in straintate, in ciuda eforturilor pe care familiile trebuie sa le faca?

Raluca Niculae, IntegralEdu: Familiile cauta sisteme educationale care si-au dovedit eficienta de-a lungul anilor, care sunt in acelasi timp moderne si adaptabile la schimbarile de pe piata muncii si le ofera copiilor experienta practica necesara si solicitata de catre universitati si angajatori.

Interesul familiilor din Romania pentru scolile si liceele din strainatate este in continua crestere si se datoreaza, in mare parte, preocuparii pe care acestea o acorda descoperirii si dezvoltarii abilitatilor copilului inca de la varste fragede, printr-o abordare colaborativa, clase mici a cate 10-15 elevi si invatare activa.

Elevii pot alege din ofertele bogate de activitati extrascolare (sport, muzica, dans, teatru, fotografie, robotica, STEM, voluntariat, competitii de debate etc), ajungand astfel sa-si descopere abilitati si competente noi. Abordarea scolilor din strainatate este centrata pe elev iar acesta este incurajat sa puna intrebari, sa fie deschis la feedback, sa nu-i fie teama sa greseasca si sa nu renunte atunci cand nu obtine imediat rezultatul dorit.

Toate acestea, constituie tabloul unui sistem educational ofertant care atrage din ce in ce mai multi elevi romani capabili si doritori de performanta.

Wall-Street.ro: Care sunt etapele de pregatire prin care ar trebui sa treaca un copil cand schimba sistemul romanesc cu unul din strainatate?

Raluca Niculae, IntegralEdu: Schimbarea sistemului educational poate fi o provocare pentru elev, de aceea este de preferat ca pregatirea aplicatiei sa inceapa din timp, cu 2 ani inainte de plecarea copilului la studii. Consultantul educational va avea in vedere atat obiectivele familiei cat si profilul academic si social al copilului si va construi impreuna cu familia un plan educational.
In contextul in care unele programe de studiu specializeaza de timpuriu, este importanta alegerea materiilor de studiu atat in functie de competente cat si de cerintele universitatilor. Spre exemplu, un elev ce urmareste sa studieze medicina la facultate, va alege ca materii de studiu la A-levels: matematica, biologia si chimia (iar fizica ar adauga un plus de valoare la dosarul de aplicatie).

Pretestarile efectuate, inainte de momentul depunerii aplicatiei la scoli sau licee din strainatate, pentru determinarea nivelului actual de cunostinte al elevului, pot constitui un exercitiu pentru acesta, in acelasi timp oferind indicii asupra scolilor care pot fi abordate cu succes de catre aplicant.

Testele de aptitudini My Future Choice (COA) constituie de asemenea, un real ajutor oricarui elev care cauta domeniul ce corespunde cu adevarat intereselor si abilitatilor sale.

Si EduTaberele amintite mai sus sunt o varianta excelenta de a testa un domeniu de studiu sau o scoala, ori universitate. IntegralEdu are in portofoliu peste 300 de Edutabere. Acestea acopera toata gama de varste si interese, de la tabere recreative focusate pe imbunatatire lingvistica, la tabere academice cu studiu de materii si pregatire pentru admitere la liceu sau universitate, la tabere vocationale cu testare domenii (inginerie, medicina, arta, actorie, etc).

Informarea este esentiala, atat in cadrul unui targ educational ce ofera familiilor, oportunitatea discutiilor fata in fata cu reprezentantii institutiilor de invatamant si consultantii educationali, cat si prin vizitarea scolilor si liceelor de interes.

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai ieftine scoli generale/licee la care pot merge elevii romani?

Raluca Niculae, IntegralEdu: In cazul in care familiile decid sa se mute in strainatate impreuna cu copiii, se poate accesa sistemul public de invatamant in vederea inscrierii copiilor la scoala, in regim de zi. In aceasta situatie, copilul trebuie sa aiba varsta scolarizarii obligatorii, dupa cum impune sistemul de invatamant respectiv. In Marea Britanie de exemplu, invatamantul este obligatoriu pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 16 ani.

Familiile care decid ca este momentul potrivit pentru plecarea copilului, singur, la studii in strainatate, cauta varianta cazarii in campus, in regim de internat. Taxele la scolile si liceele cu care colaboram pornesc de la cca. 12.000 lire sterline/an pentru academiile din Marea Britanie, institutii a caror taxa de scolarizare este subventionata de stat.

Costurile la liceele cu care colaboreaza IntegralEdu pornesc de la circa 12.000 lire sterline pe an pentru o scoala de tip academie din Marea Britanie si pot ajunge pana la 115.500 franci elvetieni in Elvetia.

IntegralEdu este una dintre cele mai importante companii de consultanta educationala pentru studii in strainatate si pentru programele Work and Travel in SUA, cu birouri de consultanta in Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Iasi si Timisoara.

Grupul de firme Integral are o experienta internationala de peste 27 de ani in oferirea de informatii elevilor, parintilor si a tuturor celor interesati de alegerea celor mai bune programe educationale si institutii de invatamant din strainatate, studii gimnaziale, liceale, universitare si centre de limbi straine.

Prezenta in Romania din anul 2008, IntegralEdu reprezinta peste 500 de institutii de invatamant de top din intreaga lume si organizeaza cele mai mari targuri de consultanta educationala pentru studii in strainatate in cadrul carora elevii, studentii si parintii acestora au ocazia sa intalneasca reprezentantii unor scoli si universitati de prestigiu din intreaga lume.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri